👉 Aștepți un semn ca să te apuci de învățat pentru Rezi? Ăsta e!

Care este sensul pe care îl alegi pentru viața ta?

Salutare,

Diana aici.

Sugeram, în articolul de aici, oarecum mai discret, că experiența umbrelor, a acelor aspecte mâloase ale noastre, ne poate îmbogăți. Prin înregistrarea lor în conștient poți experimenta noi senzații, îți poți mări sinele și micșora propria vulnerabilitate, prin cunoaștere.

De aceea recomand să mergi cât mai în jos, în tine. Ești mai interesant decât crezi.


1. Căutătorii

Acum, vreau să continui discuția cumva legat de ceea ce am început săptămâna trecută cu umbrele, dar fac un mic ocol.

Ocolul este sensul nostru pe această planetă.

Nu știu care este sensul vieții și nici măcar care este sensul meu propriu. Și nici nu îmi propun să pun astăzi astfel de întrebări de când lumea și pământul și de care ne-am și plictisit, unii dintre noi.

Ce știu cert însă, este că toți căutăm.

Căutăm ceva.

Un rost, un sens, o logică. Chiar și prietenii mei cei mai chill dintre chill, care sunt adepții filozofiei go with the flow au ceva din neliniștea căutătorului. Pentru că dacă nu ar căuta, chiar și în doze mici, s-ar bloca, s-ar plafona, ba chiar ar regresa.

Pentru unii, căutarea se face în direcția găsirii unui scop. Pentru alții, căutarea se face în direcția experimentării (cât mai multe experiențe îmbogățitoare, dătătoare de sens). Pentru alții, căutarea se face în direcția sinelui. A auto-actualizării (încercarea obsesivă de a deveni o variantă cât mai bună).


2. Capcana căutătorului

Și acum, o să-ți spun despre capcana în care mulți cad des, mai ales eu – cea a auto-actualizării.

Dar prima dată, îți las citatul care m-a făcut sa realizez că îmi dau cu stângul în dreptul. Îi aparține lui Viktor Frankl, profesor de psihiatrie și supraviețuitor al Holocaustului.

Actualizarea de sine nu este destinația ultimă a omului. Nu este nici măcar intenția lui primară. Dacă devine un scop în sine, auto-actualizarea contrazice calitatea ființei umane de a se transcende pe sine.

Ce a vrut să spună autorul?

Cumva, auto-actualizarea, creșterea către varianta ta cea mai bună nu ar trebui să devină un scop în sine, ci un efect. Un efect care apare în timp ce tu îți împlinești sensul – oricare ar fi el.

Dacă te fixezi pe o variantă de sine upgradată la care vrei să ajungi, pierzi din vedere un lucru: viziunea ta este limitată. Și nu doar a ta, ci a tuturor. Viziunea crește și se extinde în momentul în care experimentezi viața direct.

Doar regăsindu-te în posturi noi de viață, realizezi ce poți deveni și în ce direcții nebănuite, până acum, poți crește.


3. Efectul secundar

Puțini dintre noi își știu scopul, și-au construit un scop sau l-au găsit pur și simplu. Cei mai mulți dintre noi suntem la stadiul de căutători.

Și mai sunt, o bună parte din noi, cei care am făcut din auto-actualizare un scop de viață în sine.

Cum ar fi dacă noi, oamenii din cele două categorii, ne-am îndrepta către experimentare ca scop în viață, dacă tot nu avem altul la îndemână oricum?

Este varianta cea mai puțin nocivă, pentru că schimbi focusul de la neliniște, derivă, lipsă de direcție sau o obsesie de a fi cât mai bun, către viață. Dai o șansă vieții și a ceea ce îți poate oferi spunând mai des da și văzând pe unde te poartă asta.

Acum revenim la umbre. Încearcă să mai slăbești puțin lanțul cu care te-ai legat și adu la suprafață părți neiubite și rușinoase.

Experimentează cât mai mult cu tine și cu situațiile de viață pentru că lumina reflectoarelor nu este doar pe cei cu un sens clar și reușite grandioase. Un sens poate fi creat și de omul de rând prin săvârșirea unei fapte, urmărind binele, adevărul, relaționând cu alți oameni, iubindu-i și respectându-le unicitatea.

Iar sensul nu se găsește doar în fapte pe care le poți evoca cu subiect și predicat. Sensul este rezervat și oamenilor care, lipsiți fiind de șansa de a îl găsi în fapte, îl găsesc în capacitatea de a se ridica din situații imposibile. De a se autodepăși, transcende prin atitudinea pe care o aleg în situațiile cele mai grele de viață. Fie externe, obiective, fie cele generate de lupta cu sinele, cu umbrele și cu părțile cele mai mâloase.

De departe, ceea ce contează cel mai mult, este poziția pe care o poți adopta. Poziția trebuie să îți permită să faci transformarea de la ceva dificil la triumf și împlinire.

Cum ți se pare?

Ți-ai putea găsi sensul în așa ceva?


Creștem împreună,
Diana

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...