🤯 Vrei să afli Secretul unei Memorii de Elefant? 🐘

Cine sunt talibanii?

Salutare,

Sunt Alex. 

După o scurtă pauză, revin astăzi cu un subiect interesant, „la ordinea zilei”.

Săptămâna trecută ți-a scris Mihai, cofondatorul platformei. A împlinit 30 de ani și și-a îndeplinit un proiect mai vechi – cucerirea muntelui Kilimanjaro. 

Îi urez și eu „La mulți ani!” buni și puternici.

O fac cu recunoștință. În fond, el este cel care mi-a oferit privilegiul de a-ți scrie #mailuldevineri.

Revenind la subiectul nostru, poate că ești la curent cu știrile care fac valuri deja de câteva zile. Informațiile despre situația din Afganistan, despre talibani și despre viitorul afganelor sunt într-o dinamică continuă.

Poate că te întrebi cum de s-a ajuns în acest punct.

Sper ca materialul de astăzi să aducă puțină lumină asupra câtorva puncte esențiale ale situației din Afganistan.


1. Afganistan – scurtă privire în timp

Spre deosebire de terenurile fertile de câmpie ale Mesopotamiei antice, pământurile Afganistanului au fost și continuă să fie aride și muntoase. Încă din cele mai vechi timpuri, teritoriul actual al țării a fost sfâșiat de conflicte și de războaie. Perșii, armatele lui Alexandru cel Mare și, mai târziu, mongolii au cucerit țara. Dominațiile străine nu au durat niciodată prea mult. Integrarea definitivă a teritoriilor afgane  s-a dovedit o nucă prea tare pentru cuceritori. Singurii care au produs schimbări durabile în Afganistan au fost arabii. Ei au impus islamul în locul budismului.

Mai târziu, când a devenit un stat de sine stătător, Afganistanul a fost disputat de britanici, ruși și de francezi. Nici de această dată nu a fost cucerit definitiv. Datorită acestei caracteristici, a ajuns să fie cunoscut drept „cimitirul imperiilor”. Multe state și imperii au încercat să-l îngenuncheze, însă în cele din urmă au fost nevoite să-și recunoască eșecul. Clima vitregă, teritoriul ostil și obiceiurile nomade ale oamenilor s-au dovedit imposibil de stăpânit. 

În 1919 Afganistanul și-a obținut independența. În ciuda unei scurte perioade de dezvoltare, lucrurile s-au degradat rapid. Conflictele dintre triburile afgane și uneori chiar disputele din interiorul triburilor – între clanuri – au adus societatea în pragul colapsului. În 1978, profitând de instabilitatea internă, puterea a fost preluată de comuniști, iar în următorii zece ani (1979-1989) țara a fost în război cu U.R.S.S.


2. Talibanii

Războiul cu U.R.S.S. a produs aproape două milioane de victime, în vreme ce alte milioane de afgani s-au refugiat în țările vecine. Afganistanul a ieșit dintr-un război doar pentru a intra în altul, de această dată civil. A urmat o perioadă crâncenă, plină de violențe și tensiuni sociale. Dintre grupările care și-au afirmat ambițiile după 1992, când regimul comunist intern s-a prăbușit, cea mai importantă este cea a talibanilor.

În limba pașhtu, una dintre cele două limbi oficiale ale țării, „talib” înseamnă student. Primii membri ai grupării erau studenți ai unor școli religioase din Afganistan și Pakistan. La început s-au bucurat de o oarecare popularitate, întrucât promiteau să stârpească corupția și să instaureze pacea și securitatea într-o țară sfâșiată de războaie. În realitate, promovau violența și teroarea ca metode de guvernare a țării. 

Au ajuns la putere în 1996, atunci când au cucerit capitala statului – Kabul.

Se defineau pe sine drept ultraconservatori și fundamentaliști, fiind adepții impunerii legislației religioase Sharia. În practică, acest lucru s-a tradus prin încălcarea drepturilor și libertăților umane, precum și printr-o serie de alte măsuri scandaloase: televiziunea, muzica și teatrele au fost interzise, criminalii au fost executați în public, respectiv amputarea unui braț pentru cei dovediți ca hoți. 

Și asta nu e tot. Talibanii au adoptat politici de o barbarie rar întâlnită față de femeile afgane. De la vârsta de 10 ani în sus, femeile nu mai puteau frecventa școlile. Au fost forțate să se acopere din cap până în picioare cu burka, le-a fost interzis dreptul de a mai conduce autovehicule, dreptul la muncă, precum și părăsirea domiciliului fără să fie însoțite de soț sau de frate.


3. Emiratul Islamic al Afganistanului

Începe un nou capitol pentru Afganistan. Rămâne ca lunile și anii ce vor veni să dovedească cât de dezastruoasă este reîntoarcerea talibanilor la putere. Cu siguranță este, însă rămâne de văzut dacă practicile din trecut vor fi moderate sau, dimpotrivă, accentuate. Deocamdată, Afganistanul rămâne una dintre cele mai sărace țări din lume. Este afectată de corupție și de nesiguranță la tot pasul. Spre exemplu, România are un PIB de 10 ori mai mare decât Afganistanul, care este totuși o țară bogată în resurse minerale, cu circa 38 de milioane de locuitori răspândiți pe o suprafață de peste 650 de mii de km2.

În urmă cu cinci zile (15 august), talibanii au capturat Kabulul. Practic, au revenit la putere, de unde fuseseră înlăturați de intervenția militară a SUA și a Marii Britanii de la sfârșitul anului 2001. Afganistanul a fost atacat la scurtă vreme după atentatele din 11 septembrie 2001. Faptul că țara găzduia unii dintre cei mai periculoși teroriști din lume și mai ales gruparea condusă de Osama bin Laden – Al Qaeda, au transformat-o în prima țintă a războiului împotriva teroriștilor.

Sute de mii de militari ai NATO au fost trimiși în ultimii douăzeci de ani în Afganistan. Doar România a trimis peste 32 de mii. În paralel, zona a fost pacificată și a obținut mii (!) de miliarde de $ pe care i-a folosit în infrastucturile rutieră, educațională și sanitară ale Afganistanului. 

Totul era de construit. Încet, dar sigur țara a început să se dezvolte. Generația născută după 2002 a experimentat o altă față a Afganistanului. Femeile au beneficiat de educație gratuită, de locuri în parlamentul țării și de acces la aceleași funcții publice la care în trecut puteau accede doar bărbații. 

S-au organizat alegeri democratice, iar prin fondurile enorme puse la dispoziție de SUA și de aliații NATO au fost puse pe picioare o armată profesionistă și o poliție capabilă să asigure ordinea și stabilitatea în interiorul țării.

Situația părea sub control, însă în ultimele luni s-a degradat iremediabil. În urma retragerii militarilor NATO, talibanii au reînceput ofensiva și au capturat cea mai pare parte a țării. Pe 15 august au capturat capitala și au schimbat imediat numele țării, care acum se numește Emiratul Islamic al Afganistanului

Imaginile tulburătoare din ultimele zile spun doar o parte a dramei prin care trece populația Afganistanului. Cei care au colaborat cu militarii NATO, cei care s-au bucurat de avantajele democrației și multe dintre afganele tinere sunt acum îngroziți de ceea ce le pregătesc talibanii. 

Situația e într-o continuă mișcare și, dincolo de scoaterea din țară a cetățenilor străini și a diplomaților, lumea așteaptă încremenită evoluția lucrurilor.

E dificil de anticipăm măsurile pe care le vor adopta talibanii. E dificil să estimăm câți afgani îți vor părăsi țara în căutarea unui trai mai sigur. E și mai dificil să sperăm că talibanii vor fi încă o dată înlăturați de la putere…


Creștem împreună,
Alex

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...