View of a Young attractive student taking exams

4 modalități să păcălești examenele de tip grilă

În mod ideal, grilele ar trebui să fie foarte aleatorii, fără să-ți poți da seama unde sunt răspunsurile corecte sau cele greșite.

Cu toate acestea, toate examenele de tip grile admitere sunt dezvoltate de oameni, iar natura umană face imposibil ca grilele să fie pur aleatorii.

Având în vedere acest defect, William Poundstone, autorul cărții „Rock Breaks Scissors: A Practical Guide to Outguessing and Outwitting Almost Everybody” spune că a găsit câteva tipare în examenele de tip grilă, chiar și în cele internaționale precum SAT.

După ce a examinat 100 de teste – un total de 2456 întrebări – din surse variate, incluzând liceul, facultate, carnet de conducere, examen pentru pompieri și așa mai departe, Poundstone a spus că a găsit tipare în toate sursele.

Din informațiile descoperite, a găsit câteva strategii prin care să-ți crești șansele atunci când vrei să ghicești răspunsul corect, indiferent că e vorba de grile farmacie, grile umf sau grile admitere.

Uite câteva din modalitățile lui Poundstone care te vor ajuta să păcălești examenele de tip grilă.

 

  1. Ignoră inteligența convențională

Probabil că ai primit sfaturi privind grilele care sună ceva de genul „întotdeauna alege ceva ce ți se pare că s-ar potrivi” sau evită toate răspunsurile care conțin „niciodată”, „întotdeauna” sau „niciunul”.

Cu toate acestea, având în vedere rezultatele lui Poundstone, inteligența convențională nu are nicio treabă cu statisticile. De fapt, a descoperit că răspunsuri precum „toate din cele de mai sus” sau „niciunul din cele de mai sus” au fost corecte în 52% din cazuri.

A alege unul din aceste două răspunsuri îți va îmbunătăți scorul „la ghicit” cu 90%, spune Poundstone.

  1. Uită-te la răspunsurile din împrejur

Poundstone a descoperit că răspunsul corect adesea se repetă.

Așadar, a te uita la răspunsurile de care ești sigur, de la întrebările anterioare, te poate îndrepta către un răspuns logic atunci când ești nesigur.

De exemplu, dacă știi că răspunsul la întrebarea 1 este A, iar la întrebarea 3 este D, atunci la întrebarea numărul 2 ar trebui să nu mai fie A și D. Însă întotdeauna cunoştinţele tale vor avea mai multă valoare ca ghicitul.

  1. Alege răspunsul cel mai lung

Poundstone a mai descoperit că răspunsurile cele mai lungi la grile erau adesea corecte.

Dacă răspunsul este vizibil mai lung, atunci acela este răspunsul corect. Asta înseamnă că nu trebuie să aibă doar 1-2 cuvinte peste celelalte răspunsuri, ci să fie cu măcar o treime mai lungi.

  1. Elimină valorile depășite

Unele examene sunt generate aleatoriu de calculator, negând orice tipare.

Cu toate acestea, oricare ar fi ordinea lor, alege răspunsuri care nu sunt congruente cu restul. Vei observa cum unele cuvinte sau definiții sunt total diferite de celelalte – acelea ar trebui să fie cele corecte.