Motto: Un obiectiv fără un plan rămâne doar un vis!
Introducere + ce obții din articolul-ul ăsta
Pe scurt:
– Afli cum să îți creezi un plan de recapitulare care chiar funcționează
– Descoperi cum să te motivezi
– Înveți cum să negociezi cu creierul
Te așteaptă câteva luni… de vis!
De aceea, m-am gândit să îți scriu un ghid simplu despre cum să îți organizezi viața (sau ce a mai rămas din ea) înainte de rezi.
Precizare: dacă mai ai 1 an și 3 luni până la rezi – cu atât mai bine! Vei știi la ce să te aștepți (și vei aprecia și mai mult ultimul an de medicină)!
De ce ai nevoie de un plan (și de ce trebuie să începi acum)
Prin urmare, cu cât începi mai devreme să repeți, cu atât bucățile vor fi mai mici și mai ușor de digerat.
Și totuși, cum știi cât de mari trebuie să fie bucățile? Cum știi care e ora mesei? Poate uneori ai chef de înghețată, nu de friptură de elefant. Cum te motivezi să îți mănânci porția?
⚠️ Disclaimer: niciun elefant nu a fost rănit în timpul scrierii acestui articol. De fapt, după cum ți-ai dat seama, elefantul (în cazul nostru, un ditamai mastodontul) este rezidențiatul!
Trebuie să încep de azi să repet?
Răspunsul o să te surprindă: Nu! Dar ai risca să stai un an pe bară? Și unde mai pui că cei mai mulți dintre colegii tăi au început deja, așa că…
Să începem!
Pasul I
Am creat, special pentru tine, modelul de plan de recapitulare/învățare de mai sus: click pe imagine ca să îl descarci!
Printează-l în cât mai multe exemplare – așteaptă-te ca programul tău să se schimbe de la o săptămână la alta.
Te sfătuiesc să îl completezi duminică seara pentru săptămâna care urmează, dar de data asta începe chiar de azi!
Trece-ți numele complet, ca să te identifici cu fiecare cuvânt pe care îl scrii apoi pe foaie. Notează datele săptămânii, ca să nu încurci foile între ele (de vreme ce se vor strânge foarte multe).
Pasul II
Ca mereu în viață, trebuie să știi exact ce vrei. Care e visul tău?
Cel mai probabil, să iei notă mare la rezidențiat și să prinzi specialitatea X – dar nu pot să scriu eu asta, e visul tău! Așadar, scrie-l pe foaie, ca să îl ai mereu în vedere!
Pasul III
Perfect. Acum că știi ce vrei, trebuie să afli și pașii ca să ajungi acolo. Cu alte cuvinte, ai nevoie de obiective pe termen scurt – Obiectivele săptămânii. Însă obiectivele tale trebuie să fie SMART. Hai să luăm un exemplu care nu e tocmai SMART și să vedem cum l-am putea îndrepta:
Vreau să repet pentru rezi.
– Specific – Ce anume vrei să repeți? Unde? Cu cine? Cum? – „Vreau să repet capitolul de Cardiologie, la birou, singur, folosindu-mă de tehnicile de pe www.blog.grile-rezidentiat.ro (da, tocmai mi-am făcut reclamă la blog pe propriul blog)”.
– Măsurabil – Cât de bine vrei să înveți? – „Cât să rezolv corect peste 90% din grile.”
– Abordabil – Poți face asta? – Sigur, e doar un capitol!
– Relevant – Cu ce te ajută? – E un capitol foarte important, din care pică multe grile.
– Temporizat – Când? / În cât timp vrei să repeți? – În Y zile, timp de 6 ore pe zi, începând cu ora 10 dimineața, în sesiuni de 25 de minute, cu 5 minute pauză (tehnica pomodoro).
Partea frumoasă la obiectivele SMART e că le poți face oricât de mici, asta încât să le poți înfuleca dintr-o singură înghițitură. De exemplu, poți să-ți setezi un obiectiv SMART pentru o singură dimineață de învățat:
„Vreau ca marți, de la 10, când termin de luat micul dejun, până la 1 după-masa, să rezolv primele 250 de grile de la Gastro până când nu mai greșesc niciuna din ele. Asta mă va ajuta să îmi fixez materia și să văd ce trebuie să mai repet. Da, am timp destul”.
Pasul IV
Începe să completezi tabelul.
Super important: Chiar dacă nu e destul loc în tabel să scrii totul, când completezi fiecare căsuța, ține cont de regula SMART de la Pasul III!
Treci în plan totul: ore de somn, sală, petreceri (dacă e cazul), și mai ales sesiunile de învățat.
De ce e absolut necesar să treci data și ora când înveți? Ca să îți dezvolți disciplina. Altfel, dacă nu ești presat de ceva, vei fi tentat să amâni învățatul pe ultimul moment – crede-mă, am fost acolo!
Pasul V – Bonus
După ce ți-ai făcut planul de recapitulare/învățare, ca să scoți maximul de la el, trebuie să știi câteva strategii esențiale:
1. Pune accentul pe eficiență!
E de preferat să termini de învățat în jumate din timp și să ieși în oraș în timpul rămas, decât să citești 6 ore cu televizorul pornit, stând pe Fb sau Insta, și fără să rămâi cu nimic.
2. Dezvoltă-ți auto-disciplina
Da, știu, nu e cel mai simplu lucru, pentru că există o parte a creierului (creierul emoțional) care aleargă după fluturi. Trebuie să negociezi cu el: „Nu, nu deschid Netflix-ul până nu termin pe ziua de azi!” – și să te ții de cuvânt.
Dacă e foarte încăpățânat, fă pariu cu un prieten că înveți zilnic cât ai în plan, altfel îi dai în fiecare zi 20 lei – asta cu siguranță o să te motiveze!
3. Aproximează corect timpul
Poate fi dificil să estimezi cât timp îți ia să înveți un capitol, sau să rezolvi 200 de grile. Cel mai probabil, îl vei subestima; alte dăți vei termina mai repede decât credeai.
Important e să îți actualizezi constant estimările, astfel încât să te apropii cât mai mult de timpul real.
Dacă mereu subestimezi timpul necesar, poate fi foarte util să afli care e pentru tine constanta K = cu cât la sută îți ia mai mult să faci ceva, decât ai estimat. Apoi, atunci când îți faci programul, alocă fiecărei activități timpul estimat de tine, înmulțit cu (100+K)%.
În loc de încheiere
Contrar a ceea ce se spune, cel mai greu lucru nu este să începi, ci să fii constant. Însă îți promit că dacă reușești asta, rezi nu va fi atât de greu!
E mult mai eficient, spre exemplu, să începi să rezolvi de acum 100 de grile pe zi, decât să rezolvi 300 pe zi în ultima lună.
Așadar, sfatul cel mai bun pe care ți-l pot da, dacă vrei să te asiguri că prinzi specialitatea pe care o vrei, este „pregătește-te din timp!” .
PS: Dacă mai ai prieteni care dau rezi, trimite-le și lor acest articol. Iar dacă ai ceva să mă întrebi, dă-mi un reply la teo@marsilian.ro – o să răspund cât pot de repede!
O săptămână plină!