Hei, am creat și un video inspirat din acest articol. Îl poți vedea aici!
Când ai eliminat imposibilul, ceea ce rămâne – oricât de improbabil ar părea – trebuie să fie adevărul – Sherlock Holmes
Cea mai rușinoasă mare realizare a vieții mele de student a fost să iau 10 la un examen la care nu învățasem aproape nimic: embriologie. De fapt, toată embriologia pe care o știu am învățat-o în timpul examenului, fără să mă „inspir” din alte surse. Secretul? Examenul a fost grilă!
Spre deosebire de examenele de tip „eseu”, în care e extrem de ușor să te pierzi în coala albă din fața ta, grila îți oferă extrem de multe informații. Dacă știi să le corelezi, o să ajungi un mic Sherlock Holmes (și o să îți crești și notele).
Articolele cu care te-am obișnuit sunt despre cum să înveți din timp, constant, eficient… Ce urmează să îți spun în continuare nu e ceva pe care să te bazezi (deși pentru mine a funcționat de minune, în numărate rânduri), ci ceva care să îți aducă niște sutimi în plus.
Iată cele 7 lucruri pe care le-am învățat din cărțile cu Sherlock Holmes, care să te ajute să deduci răspunsurile corecte ca un detectiv.
1. Nu te grăbi; mai întâi observă
Când avea o problemă în minte, Sherlock stătea zile întregi – săptămâni, chiar – să o rezolve.
Când primești subiectele, nu te apuca să rezolvi direct grilele și, în orice caz, nu încercui direct pe foaia de răspuns! Mai întâi citește toate grilele. Există 2 motive pentru care să faci asta:
A. Creierul tău începe să se gândească deja la întrebările dificile și să caute soluții.
B. Vezi în punctul următor
2. Privește în perspectivă
Făcând legături la care alții nu s-ar fi gândit vreodată, Sherlock reușea să rezolve toate cazurile.
Lecția pe care aș vrea să o înveți de aici este să rezolvi grilele împreună. Și nu, nu mă refer „împreună cu colegii”!
Gândește-te că sunt mai multe grile decât capitole, deci mai multe grile vor fi din același capitol. Asta înseamnă că e posibil să fie similare, sau măcar conectate. Și atunci, uitându-te de dinainte peste ele, sunt șanse foarte mari să găsești indicii, sau chiar răspunsuri.
În imaginea de mai sus, dacă cele două grile complement simplu au enunțuri asemănătoare, dar răspunsuri diferite – exceptând D de la prima și C de la a doua – înseamnă, firește, că acestea sunt răspunsurile corecte.
3. Există mai multe căi
Sherlock Holmes se folosește de toate mijloacele pentru a ajunge la soluție: uneori se deghizează, alteori caută informații și pune la cale un plan, iar în celelalte dăți îi atrage pe suspecți în capcană.
Asemenea, trebuie să pui în aplicare tot arsenalul, nu doar să te folosești de cunoștințe.
O grilă complement simplu are (să zicem) 5 răspunsuri. Și atunci, dacă nu o știi, șansa să nimerești răspunsul corect e de 20% – nu sună foarte promițător… Dar dacă grila ar avea doar 2 răspunsuri? Atunci, ar fi 50%! Parcă sună mai bine. Dar cum faci asta?
Elementar, dragul meu Watson! Dai la o parte răspunsurile greșite!
4. Judecă în sens invers
În caz că ai uitat motto-ul articolului, dă-mi voie să ți-l amintesc:
Când ai eliminat imposibilul, ceea ce rămâne – oricât de improbabil ar părea – trebuie să fie adevărul – Sherlock Holmes
Ca să faci o grilă bine, ai două posibilități: să știi răspunsurile corecte, sau să le știi pe cele greșite. Uneori, e suficient să elimini „imposibilul”, și ai ajuns (sau ai șanse mult mai mari să ajungi) la răspunsul corect.
Sistemul de notare care nu a dat greș pentru mine a fost: × , / , O , ( .
× este pus înainte de răspunsurile posibil adevărate, / e pentru tăiat răspunsurile greșite, O e pentru încercuit răspunsurile 100% corecte, iar ( e pentru conectat răspunsurile legate între ele. O să îți arăt imediat cum pui asta în practică.
5. Fii atent la detalii
Ceea ce îl deosebește pe Holmes de alții este atenția obsesivă la detalii.
O să îți repet asta până când o să înțeleg și eu: „Citește grila cu atenție!”. Un simplu „nu” ascuns în enunț îți poate da toate planurile peste cap.
Mai mult, uită-te mereu după erorile „făptașului” – observă typo-uri sau greșeli de scriere. Cei care fac grilele tind să verifice bine răspunsurile corecte, și mai puțin pe cele greșite.
6. Ai grijă pe cine crezi
Poate ai auzit și tu: când nu știi, bifează răspunsul „C”. Fals!
În schimb, răspunsurile cele mai lungi, sau de tipul „toate de mai sus”/”niciunul de mai sus” au șanse mari să fie corecte. Asta e adevărat!
Încă ceva… atunci când un răspuns este tranșant, poți să bagi mâna în foc că nu este el cel corect. Există excepții la aproape orice regulă, așa că atunci când vezi „întotdeauna” sau „niciodată” într-un răspuns, ai șanse mari să nu greșești dacă îl ignori.
. . .
Dacă a fost prea multă informație, iată un exemplu de cum poți pune toate astea în aplicare:
În ceea ce priveşte regula transfuziei, următoarele afirmaţii sunt adevărate:
A. aglutininele din sângele donatorului nu trebuie să se întâlnească cu aglutinogenul din plasma primitorului
B. grupa 0 poate primi sânge doar de la grupa 0
C. grupa 0 este primitor universal
D. grupa 0 este donator universal
E. un individ cu grupa A poate primi sânge de la un individ cu grupa 0
Iată un tip de raționament simplu, pe care îl poți urmări chiar dacă nu cunoști (prea bine) materia: să zicem că știi că aglutinogenul e un antigen, deci se află pe hematii, nu în plasmă (deci A. este fals), dar nu mai ții minte ce este grupa 0. Însă există doar două posibilități:
a) Este donator universal (D. adevărat), ceea ce înseamnă că un individ cu 0 poate primi doar de la alt 0 (B. adevărat), dar poate dona unei persoane cu A (E. adevărat).
b) 0 este primitor universal, rezultă B, D, E ─ false.
Dar cum întrebarea este complement multiplu, deci nu poate avea un singur răspuns corect, rămânem la prima variantă: B, D ,E!
Vezi? E simplu!
. . .
În fine, să trecem ultimul punct:
7. Cultivă-ți experiența
Nu te aștepta să ajungi Sherlock Holmes peste noapte. Ai nevoie de multă perseverentă și mult exercițiu.
Cu alte cuvinte, cu cât rezolvi mai multe grile (în condiții cât mai apropiate de cele de examen), cu atât o să devii mai priceput în arta deducției. Așa că spor la treabă!
PS: Dacă vrei să îmi spui ceva, dă-mi un mail pe teo@marsilian.com!