Salutare,
Diana aici.
În ultima perioadă mă lovesc constant de video-uri, podcast-uri sau texte despre beneficiile rutinei.
Și da, și în accepțiunea mea sunt multe beneficii în a avea o rutină. Dar nu până la capăt.
1. Stare reconfortantă
În accepțiunea celor mai mulți dintre noi, rutina înseamnă disciplină. Calitatea cultivabilă care te ține pe linia de plutire cu îndatoririle tale. Rutina este acel element aducător de ordine, pace și productivitate atunci când este bine făcută.
Dar mai este aducătoare de ceva.
Aducătoare de pilot automat.
Dacă la mașini pilotul automat ne este prieten, în viața de zi cu zi nu prea mai este.
Cu toții avem tabieturi. Ba mai mult, avem tot felul de rutine și activități de care ne ținem aproape zilnic care ne ajută să ne romantizăm viața. Fie că e vorba de aprinderea zilnică a unor lumânări parfumate, fie că este vorba de însemnări zilnice în jurnal sau de citirea unei cărți la final de zi – toate acestea sunt lucruri reconfortante pentru creierul nostru.
Și pentru că sunt reconfortante, tindem să ne mărim rutina. Unii dintre noi ajung extrem de tipicari, fixiști și vor ca lucrurile să se desfășoare într-un anumit fel (aici avem un mix de nevoie de control și rutină dătătoare de confort). Orice altceva îi scoate din elementul lor.
2. Pilotul automat sună bine doar la mașină
Fie că este într-o doză atât de mare încât ajungi fixist în legătură cu o groază de lucruri stupizele, fie că e într-o doză mai mică, atunci când avem de-a face cu aspecte familiare, inconștientul iese la suprafață și preia controlul.
Eu l-am denumit doar mai prietenește, pilotul automat.
Este modalitatea prin care conștientul mai ia o pauză de țigară. Cu cât viața ta conține mai multă rutină, cu atât ești mai puțin prezent. Zilele zboară, timpul trece și ți se pare cumva că viața te fentează pentru că prea repede dispar ambele și tu nici nu apuci să le savurezi cum trebuie.
Nu viața ne fentează, ci creierul.
Și tu, ca și mine și ca și mai toți din jurul nostru, avem programe pline. Încărcate ochi.
Cu cât mai plin și solicitant este programul, cu atât mai des intră în acțiune pilotul automat care deja e super familiarizat cu multiplele noastre rutine. Intră de asemenea în acțiune și pentru că firavul nostru conștient nu ar face față oricum cu atâtea activități. Ar ceda rapid.
3. Hai să fim mai des pietoni, nu piloți
Eu militez activ pentru programe mai lejere. Și știu că mai toți ne dorim asta. Îmi place senzația pe care o am la un final productiv de zi, însă și mai tare ador momentele goale și senine din zi.
Spre exemplu, mi-am dat seama cât de grav sunt pe pilotul automat din cauza programului plin în momentul în care am intrat în bucătărie, într-o zi liberă, în plină zi. Și m-a izbit faptul că rareori apuc să îmi văd casa în mijlocul zilei. Că ratez niște lumini foarte calde, plăcute și relaxante care îmi pot crește starea de spirit.
Și pentru că destul de rar îmi voi vedea bucătăria pe zi, iar tu, la rândul tău, nu vei putea renunța la cele mai multe aglomerări din program, este esențial să găsim alte metode prin care putem deveni mai prezenți în ziua noastră, și mai puțin în modul de pilot automat.
Îți las mai jos câteva exerciții pe care le găsesc de mare ajutor în a ieși din automatisme:
– exerciții de respirație – automat vei deveni atent și îți vei duce atenția acolo unde este cel mai important: asupra corpului tău. Invariabil vei fi conștient de zecile de senzații pe care le aveai eventual din cursul zilei, dar pe care le-ai ignorat până în acel moment.
– schimb frecvent ordinea în care fac lucrurile. Poate fi vorba despre schimbarea rutinei de dimineață, schimbarea activităților care relaxează sau pur și simplu schimbarea rutei către facultate/serviciu.
– aleg să fac lucruri noi, în afara zonei de confort cu regularitate. Nu te gândi la lucruri fabuloase și ieșite din comun. Chestii mici dar noi, făcute în mod regulat.
Acum tu spune-mi. Care a fost momentul tău de “aha, sunt pe pilot automat, fir-ar”?
Și cum obișnuiești să ieși din automatisme?
Creștem împreună,
Diana