Când căutăm sfaturi despre cum să învățăm mai bine, marea majoritate a articolelor se învârt în jurul aceluiași subiect: crează un program de studiu, responsabilizează-te, odihnește-te îndeajuns de mult, și așa mai departe.
În timp ce sfaturi precum acestea vor fi întotdeauna de ajutor și îți vor aduce rezultate, în articolul de astăzi vom face încă un pas. Îți vom oferi sfaturi care nu sunt foarte întâlnite, însă care te vor ajuta să înveți mai bine decât 99% din colegii tăi.
Combină surse diferite și formează-ți propriul material de studiu
General vorbind, studenții caută notițe pe care să se poată baza (fie de la colegii lor, din cărți, sau de pe internet) iar apoi încetează să nu se mai ducă la cursuri pentru că oricum se simt pregătiți.
Această abordare poate avea succes, însă dacă îți dorești să excelezi este mult mai bine să compari câteva surse diferite (cărți, prezentări, video, etc.) și să le combini pentru a-ți crea propriul material de studiu.
Dacă faci acest lucru te asiguri că locul din care înveți nu-i niciodată static, însă se îmbunătățește constant. Dacă găsești ceva nou sau interesant care are legătură cu ce înveți, adaugă-l pe lista informațiilor de învățat.
Te va ajuta să înțelegi mai bine materia abordată, din perspective diferite. Iar apoi, îți vei forma propria opinie – lucru care va lipsi multor colegi.
Măsoară-ți progresul încă din prima zi
Nu-i nimic nou în a simula un test sau a rezolva grile admitere pentru a-ți da seama cât de multe informații cunoști despre un anumit subiect.
Cu toate acestea, marea majoritate a studenților fac aceste lucruri mult prea târziu, momente în care ar trebui să se pregătească diferit pentru examen.
Soluția este să faci grile pentru examen în mod regulat, încă de la început. Dacă poți face un obicei din asta și să-l integrezi în stilul tău de viață, atunci vei avea totul mult mai clar privind progresul tău și subiectele în care trebuie să te îmbunătățești.
Mai mult, nu doar că te vor ajuta să memorezi informația mai bine, însă vor reduce și din stresul dinainte de examen.
Cum să studiezi cu ajutorul inteligenței emoționale
În foarte multe cazuri, putem distinge faptul că pentru mulți studenți nu inteligența academică reprezintă un plus, ci cea emoțională.
„Ce-i inteligența emoțională?” te poți întreba.
Ei bine, inteligența emoțională este strâns legată de capacitatea ta de a sta motivat și a combate situațiile stresante.
Cercetările făcute la Universitatea Stanford au descoperit că coeficientul emoțional al studenţilor (EQ) a fost un factor mai important al succesului decât coeficientul inteligenței (IQ).
Felul în care te descurci în situații de stres are legătură cu tipul de mentalitate pe care o ai: fixă sau dezvoltată. Aceia cu mentalitate fixă se simt presați de problemele lor, în timp ce aceia cu o mentalitate dezvoltată se bucură de provocări și le tratează ca pe o oportunitate de a învăța ceva nou.
O bună strategie prin care să îți construiești o mentalitate dezvoltată este să acorzi atenție nevoilor tale de învățare. Încearcă să nu privești studiul precum un examen sau test, ci precum o experiență în care înveți lucruri folositoare.
Dacă te concentrezi pe experiență în loc să te concentrezi pe examen, vei înțelege informația mult mai ușor și ți-o vei aminti foarte lejer. Așadar, abordează-ți procesul de învățare cu o manieră pozitivă.
Nu te compara cu colegii tăi
Poate părea ironic că unul din sfaturi, pentru a învăța mai bine decât colegii tăi, este să nu te compari cu ei.
În cele din urmă, succesul înseamnă ceva diferit pentru fiecare din noi.
Așadar, studenții de top nu acordă atenție lucrurilor care se întâmplă în jurul lor pentru că sunt concentrați pe obiectivele pe care și le-au setat. Pe lângă asta, a te compara cu ceilalți nu te ajută, ci doar pune mai multă presiune pe tine, scăzându-ți nivelul motivațional și creativ.
Nu ar trebui să-ți pese de competiție – doar urmărește ideile menționate la pasul 3 și folosește inteligența emoțională pentru atinge succesul dorit.
Evită scurtăturile
În continuarea punctului anterior, ceea ce contează cu adevărat este experiența personală de învățare.
Chiar dacă știi că răspunsurile pe care le cauți sunt la un click distanță, ar trebui să faci un pas în spate și să acorzi mai multă atenție experienței personale de învățare.
Obține toată informaţia de care ai nevoie în urma unui efort personal. În felul acesta, informația rezultată va avea mai multă valoare.
„Lenea poate părea atractivă, însă munca aduce satisfacție.” – Anne Frank
Comunică cu ceilalți
În timp ce este important să ai propriile obiective privind studiul, a studia poate fi în același timp un proces colaborativ.
Există metode diferite prin care poți studia, iar în spatele unui grup de învățare se află beneficii extraordinare.
Așadar, creează-ţi propriul grup de învățare și încearcă să atragi acolo studenți de top, profesori, asistenți și orice alte persoane le consideri importante.