Salutare,
Diana aici.
Cu toții ne surprindem gândind lucruri meschine, răutăcioase, sau pur și simplu… stupide.
Da, suntem și astfel de oameni, dar procentul în care suntem așa ne aparține în totalitate.
1. Prin surprindere
Am auzit zilele astea un lucru foarte mișto:
„Primul tău gând este o condiționare. Al doilea este cel construit de tine”.
Autorul: sora mea.
Bine, autorul, cel mai probabil, este altcineva, însă nu l-am descoperit până acum (shame on me că am făcut o căutare de numai 2 minute pe Google).
Și ce a vrut să spună autorul?
Primele noastre reacții/gânduri sunt, în genere, condiționări. Condiționările acestea vin din inconștientul nostru. Acesta este echipat să caute tipare ale lucrurilor care se petrec în prezent cu cele trăite în trecut. Dacă ceva îi pare suficient de similar creierului nostru, inconștientul va presupune că este vorba despre același lucru. Și va reacționa ca ultima dată. Pe scurt, vei fi pe pilot automat.
Al doilea gând/reacție, în schimb, îți poate aparține în totalitate. Aici intervii tu cu bagheta ta magică numită rațiune, obiectivitate, educație, bunătate, bun-simț ș.a.m.d.
Este o alegere să fii sincer, mai bun sau doar obiectiv după o prima reacție emoțională care nu e în acord cu valorile tale.
2. Să nu crezi tot ce îți spui
Micul meu sfat este să nu te asociezi automat cu tot ceea ce gândești. Cu primele frânturi de imagini sau cuvinte care îți apar în creier. Nu te definesc neapărat. Mai degrabă, definesc experiența avută de până acum. Reflectă condiționările pe care viața trăită ți le-a format.
De ce dau acest sfat necerut? Pentru că văd multe persoane în jurul meu care se confruntă cu acest fenomen al gândurilor și al impresiilor care nu sunt binevenite.
Și este perfect normal să fie așa.
Însă, cei mai mulți se blamează teribil pentru ele. Își fac multe procese de conștiință pentru acele gânduri, se biciuiesc sau, mai rău, se grăbesc să le ascundă undeva departe (în inconștient) pentru că nu vor să aibă de-a face cu acea parte urâtă și meschină a lor.
Și ce se întâmplă când gonim lucrurile neplăcute în inconștient? Ies la suprafață când îți e lumea mai dragă. Și creează comportamente automate, care se află la limita controlului tău. Și uite așa, ciclul poate continua la nesfârșit.
3. Mai mult decât automatisme
Pe scurt despre ce este vorba în analiza noastră literară?
În cea mai mare parte din timp suntem pe pilot automat. Ca atunci când conduci și nu îți amintești cum ai ajuns acasă și nici ce s-a petrecut în trafic. Creierul consumă multă energie atunci când este în modulul gândire conștientă, așa că pilotul automat nu este personajul nostru negativ.
Este însă un personaj problemă atunci când îl lași să dicteze tonul gândurilor, impresiilor și simțirilor tale. Aici este important să fii cât mai conștient, căci de aici vine prea plinul vieții, pe care nu vrei să îl ratezi.
Dacă nu te lupți cu automatismele, te poți trezi cu un creier care fuge pe scurtătură. Și aici o să îți dau numai două exemple de gânduri condiționate pentru că iar m-am lungit cam tare:
– te uiți în oglindă și brusc apare gândul: sunt grăsan(ă) (înlocuiește cu orice apelativ de care te știi vinovat); de multe ori, nici măcar nu e vocea noastră care face astfel de comentarii – este vocea unui părinte toxic, al unui prieten răutăcios sau a cine știe cui ți-a spus asemenea lucruri la un anumit moment. Fiind ceva negativ, creierul tău a devorat impresia și a lăsat-o să se impregneze. A devenit o condiționare acum;
– privești cum cineva face ceva stupid; primul gând – ce prostovan(ă) (sau ceva similar, aflat în zona meschinăriei și a răutății). Ni se întâmplă tuturor să avem astfel de gânduri pe care, mai apoi, le regretăm. Fie ni se dovedește că nu am fost prea atenți și am lipit rapid o etichetă, fie realizăm că am fost lipsiți de empatie și cu o oglindă cam defectă. Să fim sinceri, cu toții mai dăm dovadă de prostie crasă câteodată.
Nu te mai rețin.
Am vrut să atrag atenția asupra unui aspect doar: nu crede tot ce îți spui – identitatea ta nu stă în toate gândurile automate care îți aleargă prin minte.
Ești mai mult decât atât și ai șansa să demonstrezi asta începând cu un al doilea gând conștient.
Creștem împreună,
Diana