Salutare,
Sunt Alex.
Mă gândesc adeseori la viitor. La acel ceva în măsură să ne asigure bunăstarea psihică și supraviețuirea fizică în anii următori.
Ne va ajuta o „plasă” financiară garantată? Sau poate un pachet modern de servicii de bază gratuite?
Îți descriam acum ceva timp câteva dintre amenințările și oportunitățile care ne așteaptă în „îndepărtatul” an 2040.
Firește, nu e obligatoriu ca lucrurile să se petreacă întocmai. De fapt, e foarte probabil ca noi obstacole și ocazii de creștere să apară în calea noastră.
Indiferent de scenariu, un lucru rămâne constant: schimbarea.
Indiferent de schimbare, oamenii trebuie să fie protejați.
1. Venitul de bază universal
O posibilă soluție pentru protejarea oamenilor poate veni din introducerea venitului de bază universal (universal basic income). Conceptul are un mecanism de funcționare relativ simplu. Pentru ca fiecare om să se bucure de un venit de bază universal, indiferent dacă are sau nu un job, guvernul fiecărui stat suprataxează miliardarii și marile corporații.
Sistemul are cel puțin două avantaje:
- acoperă nevoile de bază ale oamenilor, împiedicându-i să se prăbușească sub pragul clasic de sărăcie;
- îi protejează pe cei bogați de furia și de antipatia excesivă a celor mai puțin înstăriți.
Cel puțin pentru moment, nu există un cuantum fix pentru venitul de bază universal și nici măcar un calendar stabil al acordării sale. Un exemplu interesant ne este oferit de Alaska. Încă din 1982, fiecare locuitor primește anual o sumă de bani. În 2019, locuitorii celui mai nordic stat al SUA au primit câte 1,606 $.
Se prea poate ca suma în sine să nu fie mare, însă veniturile obținute de o familie alcătuită din patru membri (6424 $) reprezintă un pachet bănesc imposibil de ignorat. Mai mult, „venitul de bază universal” din Alaska nu este impozitat și este oferit tuturor, indiferent de vârstă și de ocupația/lipsa de ocupație a locuitorilor.
Într-un fel, venitul de bază universal protejează demnitatea umană. Cu o sumă de bani fixă și regulată, oamenii sunt mult mai capabili să se ferească de situațiile umilitoare. Sunt mai puțin vulnerabili și, probabil, mult mai dispuși să gândească pe termen mediu și lung. Să-și facă planuri și să se bucure de mai multă bunăstare și stabilitate.
2. Servicii universale de bază vs Credit fiscal
Venitul de bază universal nu reprezintă singurul răspuns la problemele economice ale viitorului. De fapt, abordează și oferă soluții limitate, cu impact relativ redus. Oamenii s-ar bucura, lunar sau anual, de un venit sigur, însă care nu va fi în mod obligatoriu decent. Probabil vor supraviețui. Dar, oare, vor putea să-și îndeplinească nevoile fundamentale? Vor avea acces la cea mai bună educație sau la cel mai eficient act medical?
Una dintre alternativele la venitul de bază universal ține de subvenționarea serviciilor universale de bază. În loc să primească bani, oamenii ar obține educație gratuită, servicii gratuite de sănătate, transport gratuit, consiliere psihologică gratuită etc. Lista poate fi extinsă mult, în funcție de ceea ce este acceptat ca reprezentând un serviciu „de bază”, esențial.
Un dezavantaj al acestei soluții este legat tocmai de lipsa banilor. Deși ar beneficia de acces nelimitat la o serie de servicii esențiale, oamenii (cei fără job) tot nu ar putea să-și îndeplinească alte nevoi. Capitalul bănesc și nu sprijinul statului reprezintă soluția în acest caz.
O altă formulă de susținere a oamenilor este legată de implementarea creditului fiscal pe venitul realizat. Altfel spus, o parte din impozitul aplicat salariilor s-ar întoarce către salariați, completându-le astfel veniturile.
În teorie, ideea nu e rea. Însă are marele dezavantaj de a fi destinată doar celor care au un job, iar nu și eventualelor persoane inactive profesional. La urma urmei, oamenii care nu înregistrează venituri regulate nu vor fi avantajate de un asemenea sistem. Cu viziune și inspirație, banii chiar produc alți bani. Nu este însă și cazul celor care vor fi incapabili să-i producă în deceniile viitoare.
3. Protejăm oamenii, nu joburile
Cum vom face față transformărilor tehnologice și economice care deja se întâmplă în jurul nostru?
E greu de crezut că, pentru a ne păstra randamentul pe piața muncii, ne vom reinventa la nesfârșit fără să ne pierdem echilibrul mental. Pentru cei mai mulți dintre noi, va fi pur și simplu imposibil să ținem pasul cu schimbările alerte din societate. E foarte posibil să ia naștere o nouă categorie umană: „inutilii”.
Consecințele unui asemenea fenomen nu pot fi decât explozive. Cei mai mulți dintre oameni nu se vor mai putea plânge de posibila „exploatare” de către angajatori. Dimpotrivă, vor împărtăși un destin comun, cu perspective puține. Și cu speranțe și mai puține. Vor deveni irelevanți pe plan profesional și își vor pierde valoarea economică. Guvernele din toată lumea vor trebui să intervină. Să exploreze noi modele de societăți și de economii post-muncă.
Nu putem să ne mai ascundem. Multe locuri de muncă sunt de-a dreptul neinteresante. Cine aspiră să devină paznic? Dar casier?
Poate că ar trebui să ne concentrăm pe îndeplinirea nevoilor de bază ale oamenilor. Să le protejăm respectul de sine.
Fericirea și împlinirea nu țin neapărat de veniturile obținute sau de statutul profesional. Aproximativ 50% dintre evreii ultraortodocși din Israel nu lucrează. Își dedică timpul studierii textelor religioase și îndeplinirii ritualurilor mozaice. Nu mor de foame, deși sunt și săraci, și șomeri. Statul le oferă avantaje serioase – bani și servicii gratuite. În comparație cu ceilalți membri ai statului Israel, ultraortodocșii raportează constant cel mai ridicat nivel de satisfacție cu privire la nivelul de trai.
Așa cum ne-o dovedesc evreii ultraortodocși, un mix format din banii primiți constant de la stat și asigurarea unor servicii publice cu titlu gratuit reprezintă drumul cel mai scurt către starea de bine și de împlinire.
Joburile vor continua să apară și să dispară. Dar oamenii vor continua să existe și să se înmulțească. De ei și de starea lor de bine trebuie să ne preocupăm. Sănătatea lor mentală și demnitatea de zi cu zi sunt importante.
Ideea de bază e pe cât de simplă, pe atât de puternică.
La finalul fiecărei zile, oamenii și nu joburile contează.
Creștem împreună,
Alex