👉 Aștepți un semn ca să te apuci de învățat pentru Rezi? Ăsta e!
Cum să setezi și să atingi obiective
Cum să setezi și să atingi obiective

Cum să setezi și să atingi obiective

Fie că ești student sau angajat, nu există niciodată timpul perfect pentru a-ți seta noi obiective care să te ajute să te dezvolți în diverse arii – precum școală, job, business, sănătate, gândire și așa mai departe.

Foarte multă lume își setează obiective la sfârșit de an, pentru anul care urmează, însă știm prea bine că rata de succes în atingerea obiectivelor respectivă este foarte mică.

În acest articol vei descoperi informație:

  • Care te ajută să înțelegi de ce setarea de obiective este importantă;
  • Despre pașii necesari prin care trebuie să treci pentru a seta obiective într-o manieră eficientă;
  • Privind ce poți face astfel încât să atingi obiectivele pe care le setezi.

De ce ar trebui să setezi obiective?

Pentru unii oameni, setarea de obiective pare să fie lipsită de sens sau chiar considerată „ridicolă”, în mare parte pentru că acei oameni oricum nu au o disciplină privind atingerea obiectivelor.

Așadar, de ce să setezi obiective? De ce să te obosești să setezi obiective când s-ar putea să nici nu le poți atinge?

Ei bine, uite câteva beneficii:

  • Îți oferă direcții clare și un scop;
  • Setarea obiectivelor te ajută să-ți prioritizezi timpul astfel încât să-l poți organiza mai bine;
  • Previne irosirea unei zile pentru că prin simpla setare a obiectivelor vei avea lucruri pe care să le faci;
  • Setarea obiectivelor îți oferă oportunități pentru crearea unui plan care să te ajute să reușești;
  • Setarea obiectivelor te poate ajuta să-ți măsori rezultatele și dezvoltarea;
  • Cel mai important, prin setarea obiectivelor ești mai motivat și îți provoci stilul de viață pentru a obţine mai multe lucruri din cele pe care ți le dorești.

Cum să setezi obiective într-o manieră eficientă?

Acum că știi câteva lucruri despre importanța și beneficiile setării de obiective, putem trece mai departe.

Uite 6 pași specifici prin care să-ți definești obiectivele și direcțiile în viață.

  1. Adresează-ți întrebări specifice

În timp ce unii oameni au o viziune clară asupra obiectivelor lor și știu exact ce își doresc în viață, foarte mulți oameni sunt debusolați și nu știu exact ce își doresc, chiar dacă o dorință generală ar fi să se îmbunătățească.

Sunt momente în an în care te entuziasmezi și începi să muncești – îți setezi niște obiective și poate chiar iei niște notițe. Însă, imediat după, realizezi că habar nu ai de unde să începi.

Ei bine, tuturor ni se întâmplă asta. Însă, atunci când se întâmplă, este important să facem un lucru foarte simplu.

Adresează-ți întrebări specifice pentru a afla ce lucruri vrei să ai în viața ta.

Iar apoi, după ce ai un răspuns care te mulțumește într-o oarecare măsură, încearcă să îți adresezi alte întrebări care să te ajute să descoperi și mai multe lucruri.

O întrebare precum „care sunt obiectivele mele?” nu te va ajuta pentru că nu te face să răspunzi specific. De fapt, mai mult te va frustra, pentru că s-ar putea să nu știi să răspunzi la ea și astfel să vrei să abandonezi totul.

Uite câteva întrebări de la care să pornești:

  • Care sunt cele mai importante lucruri din viața ta?
  • Cel fel de persoană îți dorești să devii?
  • Care sunt cei mai importanți oameni din viața ta?
  • Care sunt lucrurile pe care le faci și cu care contribui la calitatea vieții celor din jurul tău?
  • Ce oferă sens vieții tale?
  • Dacă ai mai avea 6 luni de trăit, cum le-ai trăi?
  • Care sunt reușitele pe care ți le dorești în viața ta?

Răspunzând la astfel de întrebări îți vei descoperi obiectivele, felul de gândire, stilul de viață, visurile, și multe altele. Aceste întrebări te pot ajuta să îți formulezi obiectivele pe termen scurt și lung.

  1. Fă o listă domeniile tale de interes și scrie cele mai visuri și viziuni

După ce ți-ai răspuns la întrebările de mai sus, ar trebui să te asiguri că-ți înțelegi punctele forte, punctele slabe și direcțiile pe care dorești să le abordezi în viață.

Imediat după, este timpul să te gândești la lucrurile pe care vrei să le obții cu adevărat. În timp ce lucrezi la lista ta și notezi tot ce este relevant pentru tine, s-ar putea să te depărtezi de scopul principal al acestui exercițiu și să omiți câteva lucruri importante.

Felul în care îți recomandăm să faci acest exercițiu privind setarea obiectivelor este să acorzi atenție domeniilor de interes în care ți-ar plăcea să-ți investești timpul și energia. Poți face acest lucru prin construirea unei hărți mentale.

Chiar dacă nu ești o persoană vizuală, setarea obiectivelor și viziunilor este întotdeauna o activitate ce necesită creativitate și libertate în gândire. O hartă mentală este perfectă pentru o astfel de activitate pentru că nu îți restricționează procesul gândirii. Cu alte cuvinte, îți oferă cadrul în care poți scrie absolut orice gândești.

Însă înainte de a deveni specific privind obiectivele tale, încearcă să vizualizezi imaginea de ansamblu. Ce vrei să fii? Vrei să fii mai sănătos, mai fericit, mai bogat? Dacă acestea sunt lucrurile pe care ți le dorești, atunci începe prin a crea trei categorii mari numite sănătate, fericire și bogăție.

  1. Desparte obiectivele și visurile în bucăți mai mici, specifice

Acum că ai o direcție îndeajuns de clară, este timpul să te întrebi care sunt condițiile în care poți să-ți transformi visurile în realitate.

Acesta este momentul în care începi să te gândești la obiective mici, pe termen scurt, care să te ajute să-ți atingi obiectivele mari, pe termen lung.

Cu toate acestea, ține minte că:

  • Obiectivele mici sunt necesare pentru atingerea obiectivelor mari;
  • Obiectivul mare este un rezultat al atingerii obiectivelor mici;
  • Dacă toate obiectivele mici sunt atinse, atunci ar trebui să fie atins și obiectivul mare.

Setează-ți obiective SMART

Atunci când lucrezi la obiectivele mici este important să urmărești principiile SMART de setare de obiective. De fapt, SMART înseamnă să setezi un obiectiv:

  • Specific: Obiectivul tău îți spune exact ce ai de făcut?
  • Măsurabil: Obiectivul tău include un standard de măsurare prin care îți oferă posibilitatea să determin dacă l-ai finalizat sau nu?
  • ușor de Atins: Ești îndeajuns de încrezător că poți atinge obiectivul cu competențele și abilitățile pe care le ai în momentul de față?
  • Realist: Este obiectivul tău îndeajuns de realist, având în vedere condițiile acestuia?
  • încadrat în Timp: Ai setat un interval de timp în care să-ți atingi obiectivul?
  1. Oferă-ți motive puternice pentru care să-ți atingi obiectivul

Foarte mulți oameni au tendința de a renunța la obiectivele lor și nu rezistă mai mult de o lună.

Acest lucru se întâmplă pentru că programul lor devine haotic și li se pare dificil să găsească timp pentru atingerea obiectivelor. Însă acest lucru este doar o simplă scuză.

Dacă îți dorești cu adevărat să obții un lucru, atunci vei face tot posibilul ca să obții acel lucru. Dacă acel ceva se află pe primul loc în lista ta de priorități, îi vei obține cu succes, fără dar și poate.

Așadar, întrebarea este următoarea: cum poți să-ți oferi senzația de pasiune și dependență față de obiectivele tale?

Cea mai simplă strategie pe care o poți aborda chiar acum este să îți oferi un argument puternic (sau mai multe) pentru care  să vrei să atingi obiectivul respectiv.

Oferă-ți un motiv să-l iubești. Amintește-ți de ce ai vrut de la bun început lucrul respectiv. La început, vei avea parte de foarte mult entuziasm. Ei bine, acel entuziasm este direct conectat la un argument – nu uita de el.

Pe coala de hârtie pe care ai lucrat până acum, descrie cât de bine poți acel entuziasm. Emoția din spatele entuziasmului va fi transpusă în hârtie și vei putea să te folosești de ea când îți vei dori să renunți. Îți va aminti cât de mult îți dorești să-ți atingi obiectivul, mai mult decât să renunți la el.

  1. Amintește-ți de obiectivele pe care le-ai setat

Am menționat în acest articol importanța scrierii obiectivelor.

Acest lucru este relevant pentru că este crucial să-ți notezi obiectivele undeva, mai ales dacă îți dorești să le atingi. De fapt, foarte mulți oameni renunță la obiectivele lor pentru că uită de ele. Prin urmare, a-ți face obiectivele vizibile te poate motiva și-ți va aminti de ele, astfel încât să poți acționa corespunzător.

Uite câteva metode prin care poți face asta:

  • Scrie-ți obiectivele în prima pagină a jurnalului tău;
  • Scrie-ți obiectivele pe post-it-uri și lipeşte-le pe peretele de lângă biroul tău;
  • Creează-ţi un poster, pe o coală A3 sau A2, cu toate obiectivele tale, și păstrează-l lângă tine, astfel încât să fie cât mai vizibil.
  1. Transformă-le în obiceiuri și programează-ți obiectivele

Ai putea crede că motivația este cel mai important lucru atunci când vine vorba de atingerea obiectivelor. Însă nu este.

Cheia în atingerea obiectivelor este să ți le programezi. Cu alte cuvinte, dacă vrei să-ți atingi obiectivele, asigură-te că planifici specific și că acționezi în direcția lor.

De exemplu, dacă obiectivul meu este să planific ceva în fiecare zi, atunci nu ar trebui doar să notez undeva „în fiecare zi am de planificat”. În schimb, ar trebui să fiu ceva mai specific și să scriu „în fiecare seară, la ora 22:00, îmi planific ziua următoare, stând la birou”.

Astfel, prin programarea obiectivelor mele, am o modalitate specifică prin care să-mi execut obiectivele și, în cele din urmă, să le ating.

Exact același lucru ar trebui să se întâmple și pentru obiectivele tale privind studiul – ar trebui să-ți programezi obiectivele astfel încât să dezvolți obiceiuri privind învățatul.

Așadar, dacă dorești să-ți atingi obiectivele într-o manieră eficientă, încearcă să-ți transformi obiectivele în obiceiuri și să-ți programezi un plan de execuție.

Câteva concluzii care să-ți fie de folos

  • Sunt foarte multe beneficii când vine vorba de setarea obiectivelor – motivație, o bună organizare a timpului, măsurare a efortului, etc.
  • Dacă nu ești sigur în legătură cu lucrurile pe care dorești să le obții, încearcă să-ți adresezi întrebări specifice;
  • Creează o listă cu toate lucrurile în care ți-ar plăcea să investești și pune în lumină visuri și viziuni privind respectivele lucruri;
  • Setează obiective SMART;
  • Găsește motive puternice pentru care îți dorești să atingi aceste obiective;
  • Fă-ți obiectivele vizibile prin scrierea lor într-un jurnal și lipindu-le pe perete;
  • Transformă-ți obiectivele în obiceiuri și programează-le.

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...