Salutare,
Sunt Alex.
Apelezi la ceilalți doar în căutare de sprijin sau o faci și când vrei să le oferi un gând bun? Până la urmă, poate că fiecare dintre noi urmează simultan ambele drumuri, deși doar unul este cel nobil.
Printr-un gest reflex, după multe experiențe neplăcute și sâcâitoare, ajungem să ne ferim de cei care ne vânează atenția, timpul și resursele. Chiar dacă apariția lor e mereu dătătoare de stres, atitudinea pe care o afișează e plină de învățături. Aflând ce le lipsește ne poate ajuta să ne echilibrăm propria situație. Să ne asigurăm că acționăm corect și generos în cele mai multe dintre situații.
Pentru că, urmează un mic secret, nu e niciodată prea târziu să fii onest, sincer și recunoscător față de cei din jurul tău!
1. Oare ce mai vrea omul acesta?
Probabil că îți displac și ție acele persoane care apar în peisaj doar atunci când au nevoie de ceva de la tine. Te simți secătuit, uneori și folosit, și nu e de mirare că relația cu asemenea persoane nu durează niciodată prea mult.
E suficient să le apară numele în notificările pe care le primim pe smartphone pentru a deveni defensivi și bănuitori. Când ne sună, fără să ne putem controla, ne dăm ochii peste cap. Când ne întâlnim cu aceste persoane pe stradă sau aiurea nu ne putem ascunde încordarea și, fără să dăm grai, ne întrebăm în gând: „Oare ce mai vrea omul acesta?“.
Deși am evoluat să fim mai degrabă generoși în mod preventiv, există încă persoane care nu conștientizează beneficiile generozității. Nu știu cum e să le oferi celorlalți ceva doar de „amorul artei”. Că e vorba de timp acordat cuiva, atenție sau de mici cadouri, rămân inflexibili. Nu înțeleg avantajele generozității veritabile. Evident, nu înțeleg nici că gesturile mici, acumulându-se, se transformă într-o dobândă suplimentară.
Îți solicită generozitatea fără să fie capabili să ți-o întoarcă. Iar asta, știi prea bine, nu are cum să funcționeze nici măcar pe termen mediu.
2. Oferă ceva gratuit!
Gesturile tale sunt cu adevărat generoase abia atunci când acționezi altruist. Ești o veritabilă persoană generoasă abia atunci când ești sincer interesat de binele altora și nu te preocupi prea mult dacă vei avea sau nu vreun avantaj în urma intervenției tale.
Doar imaginează-ți cât de bine te fac să te simți acele persoane care îți oferă ceva gratuit. Indiferent de context – în sala de clasă, la un party sau în parc – aleg să fie generoase. Tratează fiecare interacțiune ca pe o șansă de a fi altruiste. Și le iese de minune. Nu se ghidează după principiul „dinte pentru dinte” și nu așteaptă să fie „scărpinate pentru a scărpina la rândul lor”.
Sunt inspirate de întrebări precum “cum pot să-mi aduc contribuția?” ori “cum aș putea să dăruiesc ceva valoros?”.
Câtă vreme există ceva de oferit, și întotdeauna există, o fac cu inima deschisă. N-are prea mare importanță dacă e vorba despre bani, atenție, sfaturi sau cadouri. Persoanele generoase oferă constant pentru că nu înțeleg să procedeze altfel.
Nu e de mirare că în prezența lor ești mult mai disponibil, fie că e vorba despre o propunere, fie despre întoarcerea unui favor. Te simți bine în preajma lor și, cu unele mici excepții de la regulă, oferi la rândul tău generozitate pentru generozitatea primită.
3. Timp, răbdare, atenție și recunoaștere
Întâmplarea sau poate mai degrabă ritmul alert al zilelor noastre face ca timpul să fie cea mai prețioasă resursă de care dispunem. Și nu mă refer aici la „timp” în sensul generic, ci la timpul de calitate, cel care contează cu adevărat. Timpul în care atenția și răbdarea noastre sunt mereu ascuțite și prezente.
Firește, sunt mulți aceia care ne consumă timpul inutil. Și e doar responsabilitatea noastră să-i ținem la distanță. Situația se schimbă diametral atunci când timpul nostru le poate fi folositor în mod real celorlalți. Când simpla noastră prezență sau atenția pe care o putem arăta pot face diferența și îl pot ajuta pe cel care are cea mai mare nevoie de ele.
Uneori suntem ocupați, iar alteori avem mai mult timp la dispoziție. În oricare dintre cazuri, e esențial să putem da dovadă de disponibilitate, să ciulim bine urechile și să ne implicăm dacă simțim că putem aduce o schimbare în bine. Atunci când investim timp în oameni îi facem și pe ei dornici să investească în noi.
La fel stau lucrurile și cu informațiile și cunoștințele pe care le dobândești. Nu contează cum reușești să o faci. Contează doar să le împărtășești cu onestitate și celor care simți că ar putea beneficia de pe urma lor. Istețimea trebuie diseminată. De ce? Doar și pentru simplul motiv că ne place când ceilalți se gândesc la noi, și tot nu e puțin lucru.
Pe aceeași linie putem situa și cadourile. Fără îndoială, oferirea cadoului potrivit e o artă în sine. Nu e întotdeauna simplu să intuiești preferințele celorlalți, dar există și o variantă mai simplă, o „scurtătură”. Poate că atunci când achiziționezi un gadget sau un instrument util decizi să mai cumperi câteva. Există în cercul tău de apropiați persoane care au mare nevoie de acel ceva sau care l-ar aprecia cu adevărat. În acest fel te asiguri că ceva care îți place ajunge la o persoană pe care o placi.
La fel de important e să ai răbdare cu ceilalți. E tot o formă de generozitate. Uneori uităm să-i prețuim pe ceilalți. Motivații există din plin: perioade stresante, zile dificile ș.a.m.d. Uităm că exprimarea unei remarci pozitive, a unei aprecieri sincere, îi poate schimba complet tonusul persoanei care o primește.
Uităm că fiind sinceri și onești cu privire la rolul nostru și al celorlalți într-un proiect e până la urmă un gest firesc, moral și mai ales necesar.
Uităm adesea că generozitatea nu înseamnă doar sume de bani oferite, bilete cumpărate la festivaluri muzicale sau donarea unei cantități de alimente de bază.
Generozitatea înseamnă și acordarea timpului nostru, acționarea cu răbdare și complimentarea permanentă a celor care se implică și fac lucrurile bine.
Pentru că generozitatea ne face mai buni. Pe noi și pe cei asupra cărora se revarsă.
Creștem împreună,
Alex