Salutare, Alex aici!
Am revenit alături de tine.
Pentru tine, știu prea bine, ultima perioadă a fost extrem de solicitantă. Îți înțeleg consumul de energie, stresul și îți admir eforturile. Ceea ce contează e că și-au arătat și roadele. Iar eu sunt convins că meriți o pauză pentru destindere.
Înainte să intru în ideile săptămânii, vreau să îți urez mult succes la repartiția de săptămâna viitoare!
În continuare, m-am gândit bine și am ales. Îți propun o scurtă temă de reflecție.
#mailuldevineri te va mobiliza pentru următoarele provocări din viața ta.
Intrăm în pâine?
Perfect. Iată câteva dintre ideile lui Alfred Adler.
1. Despre psihologia socială
Poate știi, poate nu știi, Alfred Adler este unul dintre titanii psihologiei moderne – alături de coloși precum Freud și Jung. Austriac, ca naționalitate, și evreu, ca etnie, Adler este asemenea ție: pasionat de medicină. Face studiile la Viena, unde se specializează în psihiatrie. Alege să nu bată pasul pe loc. Fondează Școala de Psihologie Individuală. Își fixează un obiectiv important: să înțeleagă omul!
Așa, și?
Păi, Adler este cel care definește sentimentul de inferioritate și efectele sale de care trebuie să ferești: complexul de inferioritate, respectiv complexul de superioritate. Este interesat de modul în care omul poate fi util și se poate adapta în societate.
Reține acest lucru: toți avem sentimente de inferioritate.
Sunt stări bune.
Ne pun în mișcare. Trezesc în noi lupta și dorința de a fi cât mai buni într-un domeniu. Și… nu încetează niciodată. Este esențială pentru psihic și pentru atingerea formei ideale spre care aspirăm. Ne străduim să fim mai buni, tocmai pentru că simțim cu nu suntem suficient de buni în prezent.
Adler crede că viața ta și a fiecăruia dintre noi se desfășoară în jurul unui scop.
Sentimentul de inferioritate (suntem mici și neajutorați, incapabili să ne luptăm cu provocările vieții etc.) te determină să îți fixezi încă din copilărie scopul. Trebuie să știi că alegerea unui scop te transformă de la un capăt la altul. Trăsăturile tale, mișcările și inclusiv sentimentele se schimbă. De aici înainte, viitorul tău va fi legat de încercarea de a te autodepăși, de a fi mai bun!
După aceea, în funcție de mediul în care trăiești, îți creezi un prototip. Omul care vrei să fii în viitor, un model de personalitate. Nu prea vei mai putea să modifici acest model.
Din acest moment, vei înțelege situațiile și experiențele cu care te confrunți prin filtrele și „lentilele” personalității tale. Vei vedea lumea și tot ceea ce e în jurul tău prin „ochelarii” intereselor și ai prejudecăților tale.
Fie ele bune sau rele. Scopul și prototipul sunt cele două aspecte care îți vor influența mai departe stilul de viață. De ele depinde reacția ta la majoritatea provocărilor sociale.
2. Provocările sociale (și stilul de viață)
Stilul de viață (planul de viață) reprezintă ceea ce facem pentru a ne îndeplini scopul. Stilul de viață al fiecăruia dintre noi își are rădăcinile în experiențele din copilărie, atât cele bune, cât mai ales cele mai puțin bune.
Unii dintre noi, cei mai bine orientați social, cei plini de energie, determinare și curaj pentru depășirea greutăților vieții, au o misiune frumoasă și își îndeplinesc scopul într-un mod util și constructiv.
Ceilalți, pe de altă parte, se lovesc de multe probleme. Ezitarea de care dau dovadă, neîncrederea în propriile forțe și neputința de a reacționa la momentele dificile îi împiedică să se simtă împliniți. Poate că nu își dau prea bine seama, dar ei îndeplinesc un scop neproductiv.
Chiar și așa, nu e totul pierdut!
Pentru a face față cu succes celor trei mari piloni ai vieții (relațiile sociale, relațiile profesionale și cele familiale), ai nevoie de câteva lucruri.
E vorba despre interes sincer și dezinteresat pentru ceilalți oameni, consecvență, ambiție sănătoasă și capacitatea de a nu da bir cu fugiții în fața greutăților vieții, pe măsură ce apar.
Suntem asemănători copacilor.
Locul în care aceștia cresc și se dezvoltă, calitatea și frecvența cu care primesc îngrășăminte, apă, hrană și aer le influențează destinul.
La fel se întâmplă și cu noi.
Nu moștenim genetic expresiile faciale, nici măcar curajul sau lipsa acestuia. Felul în care acționăm ține de atitudinea mentală a fiecăruia dintre noi. Iar ceea ce e interesant e că atitudinea noastră e influențată de propriul stil de viață.
3. Ce poți face tu?
În loc să preferi izolarea de ceilalți, abandonarea viselor ori evadarea din fața problemelor din viața de zi cu zi, poți alege să fii „stăpânul propriului destin, căpitanul propriului suflet”, așa cum spune William Ernest Henley în poezia Invictus.
Ești responsabil de construirea relațiilor tale și de calitatea interacțiunilor cu cei din jurul tău. Ești responsabil de stările care te încearcă, dar și de felul în care alegi să reacționezi.
Poți renunța la expresii precum „da, dar…” sau „doar că…”. Doar de tine depinde să fii util societății.
Să fii fericit și împlinit alături de ceilalți!
Nu uita: oricine poate îndeplini orice!
Trebuie doar să te mobilizezi și să acționezi!
Creștem împreună,
Alex