Sfaturi care să te ajute să excelezi la examen

Sfaturi care să te ajute să excelezi la examen

Cu cât te apropii mai mult de examenul de rezidențiat, cu atât cauți mai multe sfaturi pe internet despre cum să studiezi mai eficient.

Ei bine, articolul acesta este pentru tine și aici vei găsit următoarele lucruri care să te ajute să excelezi la examen.

 • Atitudinea pe care s-o ai pentru examene (și pentru studiat);
 • Cum să te pregătești și studiezi cât mai bine în ziua dinainte de examen (și de ce nu ar trebui să înveți în noaptea dinainte de examen);
 • Ce ar trebui să faci în dimineața examenului.

Sună bine? Să începem!

Atitudinea ta contează (probabil mai mult decât crezi)

Ai observat cum studenţii care sunt buni, reușesc să fie buni în întregul an de studiu, iar cei care pornesc cu stângul au rezultate slabe până la sfârșitul anului?

Acest lucru se întâmplă datorită atitudinii studentului.

Dacă studentul crede că poate să învețe și că va reuși să ia o notă mare datorită abilităților lui de învățare, atunci va avea parte de un succes. În mod alternativ, dacă nu are încredere în propriile forțe, nu va putea să aibă parte de un succes.

Pe măsură ce timpul trece, studenții de succes sunt capabili să rămână motivați să studieze, ei considerând că efortul depus face diferența.

Ceea ce gândești și crezi se transformă în gânduri subconștiente. Dacă îți spui că vei avea oricum parte de un eșec, atunci subconștientul îți va transmite constant asta. Și eventual, în cele din urmă, subconștientul îți va forma personalitatea.

Deci, ce ar trebui să faci?

Ar trebui să ai încredere în tine și să-ți spui că poți reuși.

Dacă nu consideri că ești priceput la afirmații pozitive, uite ce-ți recomandăm să faci. În fiecare zi, imediat după ce te trezești, gândește-te la trei lucruri pe care ți-ar plăcea să le faci în ziua respectivă și la felul în care ți-ar plăcea să faci lucrurile respective.

A avea un plan concret și a te motiva să termin trei lucruri într-o zi te poate entuziasma extraordinar de mult. Din momentul în care ai un plan clar privind finalizarea unei anumite sarcini, vei știi că o poți face – iar acesta va reprezenta o auto-încurajare uriașă privind productivitatea ta.

Data viitoare când ai un eseu de realizat și nu știi de unde să începi sau cum să-l faci, spune-ți că ești cu siguranță în stare să finalizezi eseul. În mod similar, înainte de examen, nu-ți spune că vei avea oricum parte de un eșec.

Fii încrezător și insistă asupra gândurilor pozitive, care spun că vei excela examenul!

Nu lăsa un gând sau o întrebare să-ți strice starea de spirit. În schimb, păstrează atitudinea pozitivă până după examen.

Pe scurt, uite cum ar trebui să fie atitudinea ta:

 • Fii încrezător în tine și în abilitatea ta de a reuși;
 • Cunoaște-ți obiectivele;
 • Amintește-ți de ce obiectivele tale sunt importante și care sunt rezultatele pe care le aștepți de pe urma lor;
 • Iubește-te și respectă-te. Nu te subestima și nu-ți subestima propriile valori. Tu ești unic iar valorile tale sunt precum tine. Dacă tu nu ai încredere în tine, cum îi poți face pe ceilalți să aibă încredere în tine?
 • Nu te gândi să renunți. Nu spune „am de gând să încerc să văd ce note pot lua”. În schimb, spune „voi lua cele mai bune note posibile”. Cuvântul „a încerca” aduce cu el incertitudine și implică eșec. De ce să presupui că eșuezi când, de fapt, nu ai eșuat încă?

Ziua dinainte de examen

În ziua dinainte de examen este foarte probabil să devii agitat și vei avea tendința să vrei să înveți totul.

Însă ultima zi are alte scopuri. Hai să vedem ce ar trebui să faci în ziua dinainte de examen.

Concentrează-te pe ce ai învățat deja

În ziua dinainte de examen ar trebui să te concentrezi pe lucrurile pe care le cunoști deja, astfel încât să-ți îmbunătățești baza de cunoștințe pe care o ai deja.

Motivele sunt următoarele:

 1. Este foarte puțin probabil să poți reține un volum consistent de informații chiar înainte de examen;
 2. Vei pierde mult timp încercând să înțelegi ce înveți – timp pe care ai putea să-l investești în fortificarea informației pe care o cunoști deja;
 3. A învăța ceva nou te poate face nesigur. Vei avea senzația că nu știi ce se întâmplă pentru că vei compara cât de bine știi informația pe care o înveți în ultima zi cu cea învățată anterior.

Deci, ce ar trebui să faci?

 • Acesta este primul motiv pentru care ar trebui să începi să înveți cu mult înainte de examen.

Pregătirea pentru examen ar trebui să înceapă odată cu semestrul. Asta nu înseamnă că trebuie să înveți 5 ore pe zi încă de la început, însă ar trebui să fii atent la cursuri și să revizuiești ce nu ai priceput.

Este întotdeauna bine să ai măcar o idee despre informația care ți-a fost predată la curs, decât să stai să prinzi acea idee cu o săptămână înainte de examen. Nu ar fi inteligent să treci prin notițe cu câteva zile înainte de examen.

 • S-ar putea ca ideea anterioară să nu fie de ajutor dacă ai examenul în câteva săptămâni.

Așadar, verifică dacă trebuie să treci prin toate capitolele. Încearcă să-ți dai seama care sunt informațiile cele mai importante și să le memorezi pe acelea. În mod sigur, sunt capitole cu importanță mai mare decât altele.

Nu doar memora informația, pune-o în practică

Cum poți răspunde la întrebări cu succes dacă nici măcar nu ai văzut o grilă pentru rezidențiat înainte?

Cam aceasta s-ar putea să fie diferența dintre studenții de top și ceilalți.

Studenții cu cele mai mici note încearcă să memoreze orice și au rezultate doar dacă informațiile din fața lor li sunt familiare. Studenții de tot sunt capabili să se folosească de informația pe care au învățat-o pentru a analiza și organiza contextul sarcinii, astfel încât să soluționeze problema.

Cum poți dezvolta astfel de abilități? Răspunsul este simplu.

Trebuie să:

 1. Înțelegi materialele pe care le folosești;
 2. Să înveți în mod activ și ponderezi asupra informației învățate;
 3. Să practici informația învățată.

În cadrul unui examen nu îți este testată abilitatea de a pune informații în creier, ci abilitatea de a folosi informațiile pe care le pui în creier pentru a răspunde la întrebări.

Principiile și teoremele pe care le înveți sunt „fixe”, însă felul în care le aplici ține în totalitate de tine. Acela este momentul în care îți poți demonstra abilitățile în soluționarea problemelor.

În cadrul unui examen, nimeni nu-ți va arăta cum trebuie să răspunzi la o întrebare. Pentru a face acest lucru cât mai bine, va trebui să practici cât mai mult și să te antrenezi cât mai mult pentru examen.

Un bun mod în care poți face asta este să iei examene sau grile din trecut și să treci prin ele.

Noaptea dinainte de examen

După ce am povestit despre atitudinea pe care ar trebui s-o ai și despre cum să te prepari pentru examen, urmează să-ți povestim altceva, la fel de important.

În timpul nopți dinainte de examen, tot ce trebuie să faci este să pregătești totul, astfel încât să nu te stresezi dimineața.

De asemenea, ideal ar fi să-ți păstrezi mintea cât mai calmă posibil înainte de examen.

Uite câteva lucruri pe care le poți face:

 • Verifică (de două ori chiar) ora la care ai examenul și locația. Nu vrei să întârzii sau să ajungi în locul greșit;
 • Pregătește toate materialele de care ai nevoie.
 • Gândește-te la cei vei mânca în ziua examenului. Nu uita de micul dejun – e o masă foarte importantă;
 • Relaxează-te și dormi îndeajuns de mult.

De ce nu ar trebui să înveți în noaptea dinaintea examenului?

Dr. Robert Stickgold, un profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, a spus că cele mai importante funcții ale somnului sunt legate de preluarea informației învățate în timpul zilei.

Cum ar fi:

 • Împuternicirea și stabilizarea acesteia astfel încât să nu o pierdem;
 • Integrarea informației învățate cu informația deja cunoscută;
 • Alege informații la nivelul memoriei pe care să o șteargă pentru că creierul este de părere că nu mai are nevoie de ea.

Dacă îți dorești să înveți o nouă abilitate, Dr. Stickgold spunea că ai nevoie de mai mult de 6 ore de somn pe zi, în perioada în care înveți. Dacă nu dormi îndeajuns de mult după ce ai memorat lucruri în timpul zilei, informația nu va rămâne în Lobul Temporal și va dispărea în curând.

Altfel spus, în timpul somnului creierul analizează și procesează informația pentru tine. Asta înseamnă că dacă înveți în timpul nopții, creierul nu va putea să proceseze informația respectivă pe termen lung.

Dimineața din ziua examenului

 

Pentru a te asigura că îți funcționează creierul cât mai bine, vei avea nevoie de două ore înainte de a-l pune la treabă.

Însă, să te trezești cu două ore înainte de examen nu-i îndeajuns. Ar trebui să-ți îmbunătățești informațiile creierului în mod activ.

Cum poți face asta?

 • Imaginează-ți că ai parte de succes înaintea examenului. Crește-ți încrederea în propriile forțe și gândește pozitiv;
 • Treci prin cuprinsul materiei învățate la nivel mental. Acest pas te ajut să-ți consolidezi informația pentru ultima dată și îți oferă senzația că ești pregătit;
 • Relaxează-te. Dacă ești emoționat, concentrează-te pe respirație și încetinește-o.

Când ar trebui să ajungi la examen?

Să ajungi cu 15-20 de minute mai devreme este perfect.

Îți oferă îndeajuns de mult timp să te acomodezi cu locul și să te pregătești. Însă timpul la care ajungi depinde de situație.

Cu toate acestea, îți recomandăm să nu ajungi prea devreme din următoarele motive:

 • Te vei emoționa

Atmosfera ete una foarte tensionată, pentru că toată lumea are tendința să se pregătească chiar și cu 5 minute înainte de examen, sau să mai învețe ceva. Vei fi foarte influențat de o astfel de atmosferă.

 • Vei fi ușor distras de ceilalți

În sala examenului, în mod sigur colegii tăi vor studia. Alții vor vorbi despre posibilele subiecte de la examen. Auzind și văzând tot felul de astfel de situații, vei începe să te gândești și te vei îngrijora cu privire la abilitățile tale de a lua notă mare sau nu.

Dacă ajungi prea devreme, găsește un colț unde nu este nimeni sau unde este puțină lume și e liniște. Ultimele minute dinaintea examenului ar trebui să fie cât mai liniștite, așadar încearcă să nu te agiți.

Cam atât pentru moment!

Ai nevoie de o mică recapitulare pentru informația de mai sus?

 • Atitudinea pozitivă determină performanța. Crede în tine și fii încrezător!
 • Nu încerca să înveți ceva nou în ziua dinaintea examenului;
 • Ar trebui să te concentrezi pe ceea ce știi deja – pentru că acolo te descurci bine;
 • Nu sta în noaptea dinaintea examenului să înveți – creierul tău are nevoie de odihnă pentru a memora informația;
 • Pregătește-ți toate materialele necesare pentru examen în noaptea dinaintea examenului;
 • Trezește-te cu cel puțin două ore înainte de examen. Gândește pozitiv și reamintește-ți cuprinsul materiei pe care ai învățat-o;
 • Nu te lăsa distras de colegii care se pregătesc cu 5 minute înainte de examen. Te vei emoționa și vei pierde din încrederea pe care o ai în tine și la care ai muncit atât de mult.