Salutare,
Diana aici.
Ți s-a pus clasica întrebare: și, ce așteptări ai de la noul an?
Uite o altă perspectivă – ce așteaptă viața de la mine?
Ce așteaptă noul an de la mine?
Îți propun să încerci “ochelarii” aceștia pe ultima sută de metri din 2023.
În paradigma aceasta, pe care mi-a inspirat-o o carte citită zilele trecute, vei găsi nu doar sens, ci și voința de a-ți găsi echilibrul.
1. Viața întreabă, tu răspunzi
Eu sunt fericită că închei anul sub imperiul cuvintelor lui Viktor Frankl. Unul dintre cei mai străluciți gânditori pe care am avut oportunitatea să îi citesc. Am citit recent cartea Spune Da Vieții – titlul sună superfluu, dar vine dintr-un cântec ce era interpretat într-unul dintre cele patru lagăre în care Frankl a fost închis. Erau cuvintele cântate de către cei care făceau tot posibilul să mai supraviețuiască încă o zi și să spună „da” vieții în pofida a tot ce le aduce ea.
Recomand orice carte scrisă de Frankl. Întemeietorul logoterapiei și supraviețuitor al Holocaustului. Un om care a venit din cea mai neagră suferință cu cele mai luminoase cuvinte adresate umanității.
Vei descoperi în cărțile sale că nu noi suntem cei ce putem pune întrebări despre sensul vieții. Nu o să ne răspundă nicio instanță la aceste întrebări vreodată. Noi suntem cei chestionați. Noi suntem cei care, oră de oră, zi de zi, răspundem la întrebarea constantă pe care viața ne-o pune: care este sensul – al vieții, al nostru, al tuturor lucrurilor. Toată existența noastră răspundem – suntem răspunzători în fața vieții. Ea ne oferă întotdeauna posibilitatea împlinirii unui sens.
2. Trei modalități de a răspunde
În concepția lui Frankl, există trei moduri principale prin care noi oamenii ne găsim împlinirea și sensul în viață.
În primul rând, prin acțiune. Putem oferi un răspuns întrebărilor vieții într-un mod activ. Prin acțiune, prin faptele săvârșite, prin lucrările realizate. Atunci când creăm ceva, care este posibil să dăinuie și dincolo de scurta noastră viață. Sau inclusiv prin munca pe care o prestăm zi de zi.
Sensul poate exista și în afara acțiunii – ca ființă ce iubește, prin deschidere către frumos, măreție și bine. Gândește-te la un moment de singurătate în care asculți melodia ta preferată. Sau când călătorești prin locuri ale căror peisaje te țintuiesc locului prin splendoarea lor. Dacă ai fi întrebat dacă viața are un sens pentru tine în acele momente, cred că răspunsul inevitabil ar fi: chiar și numai pentru o astfel de clipă, merită să trăiesc. La fel poate simți când trăiești nu doar natura și arta, ci și iubirea față de o altă persoană. Ai simțit vreodată că prin simplul fapt că o persoană există pe pământ lumea și viața se umplu de sens? Doar prin simpla existență a unui om?
Dăm deci sens vieții acționând și iubind. Dar o mai facem și printr-un alt mod. Suferind. Prin felul în care reacționăm la restrângerea posibilităților vieții (de a acționa, de a iubi), prin felul în care ne raportăm la aceste îngrădiri și limitări, prin felul în care ne asumăm suferința – prin toate acestea putem da sens vieții noastre. În fața suferinței poți repurta un succes interior prin adoptarea și păstrarea unei anumite atitudini ideale (așa cum o vezi tu). În unele cazuri, faptul însuți de a îndura este cea mai mare realizare.
3. Tu cum răspunzi?
Pe scurt, viața noastră capătă sens prin acțiunile noastre, prin iubire sau prin suferință. Viața ne întreabă permanent despre sensul ei, iar noi răspundem prin felul în care reacționăm la provocările primite.
Am ales cuvintele lui Viktor Frankl și îndemnul de a-l citi pentru acest final de an pentru că un sentiment al scopului și un sens personal al vieții te vor ajuta enorm. A simți în profunzime un sens și un scop în viața ta se numără printre ingredientele de bază ale unei stări sănătoase și de bine.
Pentru că dacă dispui de acel de ce al vieții, te împaci cu aproape orice cum (Friedrich Nietzsche).
Experiența personală a lui Frankl în lagărele de concentrare i-a întărit ideile. Între deținuți, cei care aveau un sens și un scop în viață, cei care visau la ceea ce lumea ar mai putea avea de oferit, cei care avea planuri și idei pe care abia așteptau să le pună în practică de îndată ce scăpau – toți acei oameni au avut șanse mai mari să supraviețuiască. Lumea interioară a prizonierilor și mintea lor a rămas un loc al libertății, în ciuda împrejurărilor teribile.
Lucru care este valabil pentru oricine, oricând, indiferent de circumstanțe. Libertatea umana autentică constă în felul în care alegem să ne raportăm la evenimentele trăite.
Așa că urarea mea pentru tine, pentru acest nou început, este să găsești răspunsurile potrivite la toate întrebările pe care noul an ți le va adresa. Să simți că faci totul cu un sens și cu un scop.
Bucură-te la trecerea dintre ani! Bucură-te și după!
Creștem împreună și în 2024!
La mulți ani!
Creștem împreună,
Diana