👉 Aștepți un semn ca să te apuci de învățat pentru Rezi? Ăsta e!

Totul sau nimic

Salutare, 

Sunt Alex!

E tentant să te gândești ce anume te motivează să acționezi într-o direcție sau alta. Ba, mai mult! E instructiv să reflectezi și să analizezi periodic de ce faci un lucru și refuzi să participi la conceperea altuia. La urma urmei, de unde vine impulsul de a face ceva? Orice, bun sau rău?

E vorba despre alegeri. E vorba despre identitatea ta și despre felul în care concepi lumea, relațiile cu ceilalți și propriul tău rol.

Indiferent de vremuri, mereu și mereu am optat pentru o cale, lăsând în urmă o alta. Așa a fost dintotdeauna. Pentru că, știi și tu, abținerea, inerția sau decizia de a nu acționa, numește-o cum dorești, reprezintă tot o alegere. Și nu-ți poate garanta nimeni că nu are costuri la fel de mari ca intenția de a acționa așa și nu altfel.

Este timpul pentru #mailuldevineri. Așadar, vorbim despre viață, alegeri, lecții și idei cu sens.

Textul de astăzi vine să-l completeze pe cel de vinerea trecută și are rolul de a evidenția câteva dintre valorile pe care îți poți sprijini deciziile.


1. Areté

La început a fost cuvântul. Apoi a apărut și preocuparea pentru integritatea morală. Dacă ai știi cum se face, când ai începe să micșorezi distanța dintre cine poți fi (sinele tău ideal) și cine ești de fapt?

Stoicii, despre care-ți scriam săptămâna trecută, foloseau un concept cheie pentru definirea acestei situații: areté.

Tradus în diferite forme, areté definește cel mai adesea noțiunea de „virtute” sau de „excelență”. De la Socrate, prin filosofii greci care i-au urmat, a ajuns până la stoici. Ei l-au promovat la un alt nivel și l-au adus mai aproape de preocupările noastre zilnice.

În tot ceea ce faci, imaginează-ți că există două linii:

  • linia superioară, care reprezintă potențialul tău.
  • linia inferioară, care indică ceea ce ești, de fapt, în momentul de față.

A trăi în acord cu areté înseamnă să încerci permanent să-ți atingi linia superioară. Să faci lucrurile bune de care ești capabil în fiecare moment, indiferent de context.

Gândește-te la areté ca la o formă superioară de înțelepciune sau de putere ce te ajută să faci ceea ce trebuie tot timpul, astfel încât gândurile și acțiunile tale să fie perfect aliniate cu sinele tău ideal – curajos, voluntar, recunoscător și plin de umanitate, de exemplu.


2. Virtuțile cardinale

Dacă vrei să te apropii de obiectivul unei vieți bune și utile pentru societate, trebuie să te preocupi atent de relația pe care o ai cu areté.Poți să-ți evaluezi progresele, propriile suișuri și coborâșuri, prin prisma celor patru virtuți cardinale. În ciuda timpului care „s-a așternut” peste ele, nu încetează să fie la fel de valabile și în prezent.


Să analizăm pe scurt virtuțile despre care-ți vorbesc:

  • Înțelepciunea – să înțelegi cum să acționezi sau să reacționezi într-o situație dată. Înțelepciunea presupune o înțelegere profundă, urmată de o analiză atentă, perspectivă, tact, cunoaștere de sine și mult bun-simț. Înțelepciunea este opusul neghiobiei sau al nechibzuinței.
  • Dreptatea – să știi cum să acționezi corect față de tine și față de ceilalți. Doar așa poți sa-ți păstrezi echilibrul. Dreptatea cuprinde blândețea în raport cu ceilalți, spiritul de echitate, calitatea de a fi cinstit, precum și implicarea civică. Se opune cu desăvârșire nedreptății și inechităților de orice formă.
  • Curajul – să știi cum să acționezi (mai ales) în situații de criză. Să gestionezi senzația de frică și să nu te lași copleșit de ea. Curajul presupune inițiativă, voință de oțel, încredere și perseverență. Este opusul lașității.
  • Moderația (sau autodisciplina) – să știi să acționezi echilibrat, rezistând tentațiilor și emoțiilor precum dorința arzătoare, blocajul interior, sau „ispitelor trupești”. Moderația se bazează pe ordine, autocontrol, modestie și iertare. Se opune cu cu toate forțele excesului de orice fel.

3. Totul sau nimic

Înțelepciunea, dreptatea, curajul și moderația sunt trăsături de caracter pentru care merită să lupți. Indiferent de cultura din care provenim, de religia sau de forma de spiritualitate pe care o îmbrățișăm, prețuim virtuțile de mai sus, atunci când le întâlnim la oamenii din preajma noastră, dar ni le dorim și pentru noi.

Virtutea înseamnă totul sau nimic. 

Tocmai de aceea, un spărgător de bănci, care dă dovadă de curaj nebunesc în activitatea sa, nu poate fi considerat un om virtuos. Posedă una dintre virtuți, dar îi lipsesc cu desăvârșire celelalte. Mai mult, acționează îndrumat chiar de opusul lor.
Reține acest lucru: virtutea este o formă concretă de înțelepciune practică. 

Să știi ce trebuie făcut și să faci!

E imposibil să atingi perfecțiunea în tot ceea ce faci. Este în regulă! Imperfecțiunea este starea normală care ne pune în mișcare. Lumea nu este împărțită doar în tonuri de alb și de negru. Uneori, pur și simplu nu putem să ne dăm seama cum putem să ne comportăm virtuos. Dar putem încerca să acționăm în acord cu unele principii. Pe câteva dintre ele le-am descris mai sus. Bineînțeles, nu sunt singurele.

Aceasta e cea mai ușoară cale de a înțelege cum să trăim în acord cu areté. Vei câștiga enorm și te vei simți împlinit dacă vei fi bun și drept în cea mai mare parte a timpului tău. Vei simți fericirea dacă, în diferite împrejurări, vei alege acțiunea sau răspunsul potrivit. 

Îți vei construi caracterul! Zi după zi!

Asta e cel mai important!


Creștem împreună,
Alex

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...