👉 Aștepți un semn ca să te apuci de învățat pentru Rezi? Ăsta e!

Un studiu de la Harvard dezvăluie secretul fericirii

Acum câțiva ani, am dat peste un TED Talk susținut de un profesor de la Harvard.

Pot spune că cele 12 minute de vizionare m-au lăsat cu gura căscată. A fost unul dintre acele aha moments care îți schimbă perspectiva asupra lucrurilor.

Prezentarea era despre un studiu sociologic masiv coordonat de Universitatea Harvard, care a scos la iveală cum arată de fapt o viață împlinită.

Cand am început să scriu pentru blog-ul Grile Rezidențiat, mi-am reamintit de acest studiu și m-am gândit că nu sunt singurul care își dorește o viață fericită și împlinită.

Până la urmă, care e motivul pentru care faci tot ceea ce faci?

De ce te întâlnești cu oameni și investești în prietenii?

De ce ești (sau cauți să fii) într-o relație?

De ce alergi după o carieră?

Nu cumva există ceva mai profund pe care vrei să îl obții prin toate aceste obiective?

Așa că, astăzi vreau să lăsăm deoparte productivitatea și rezultatele, pentru a ne concentra pe ceva și mai important – Fericirea (pentru că este ceea ce căutăm cu adevărat în tot ceea ce facem).

80 de ani de cercetare

Studiul despre care vreau să îți vorbesc a început în 1938, o perioadă în care lumea se confrunta cu Marea Criză Economică. E greu să privești cu optimism spre viitor atunci când abia ai ce pune pe masă.

Și totuși, câțiva cercetători au dorit să răspundă la o întrebare cât se poate de simplă:

Ce înseamnă o viață sănătoasă, fericită și împlinită?

De-a lungul timpului, numărul participanților a crescut de la câteva sute la câteva mii, unul dintre ei fiind chiar John F. Kennedy. De fapt, doar 19 participanți din eșantionul inițial sunt încă în viață și toți au depășit vârsta de 90 de ani.

Totodată, cercetătorii au căutat să includă din ce în ce mai multe date. De la parametrii fiziologici și până la trăsături de personalitate, stil de viață, relații și multe alte variabile.

După 80 de ani (și patru directori de proiect), avem în sfârșit ocazia să aflăm ce ne învață Studiul Fericirii despre viață.

„Nu uita, îți trebuie puține lucruri ca să fii fericit!”
– Marcus Aurelius

Cum arată o viață lungă și fericită?

„Descoperirea surprinzătoare este că relațiile și cât de fericiți suntem în ele au o influență puternică asupra sănătății noastre.”
– Robert Waldinger, Studiul Fericirii

Se pare că atunci când vine vorba de sănătate, relațiile fericite cântăresc mai greu decât nivelul de colesterol (nu că acest lucru ar fi total irelevant).

De fapt, relațiile apropiate – fie că sunt romantice sau prietenii – contribuie la fericirea ta chiar mai mult decât faima sau banii.  

„Singurătatea omoară. Este la fel de puternică precum fumatul sau alcoolismul.”
– Robert Waldinger, Director Studiul Fericirii

Într-o eră în care tehnologia a început treptat să înlocuiască interacțiunile autentice, această concluzie tulburătoare explică de ce vedem din ce în ce mai multe cazuri de depresie și anxietate.

Încă o dată, relațiile și sprijinul social te pot salva de la o viață neîmplinită și presărată cu probleme medicale și emoționale.

„Ai grijă de corpul tău ca și cum ai avea nevoie de el pentru următorii 100 de ani, pentru că s-ar putea să ai.”
– Robert Waldinger, Director Studiul Fericirii

Cu cât începi mai repede să investești în obiceiuri sănătoase, cu atât îți va fi mai bine mai târziu în viață.

Nu uita că îmbătrânirea începe din momentul în care te naști așa că nu mai căuta scuze și fă schimbări la stilul tău de viață.

O să îți mulțumești mai târziu!

Dacă și pe tine te-a captivat acest studiu, te invit să citești articolul scris de Harvard Gazette sau să urmărești acest TED Talk susținut de Robert Waldinger, unul dintre directorii programului.

Pe scurt

O viață sănătoasă, împlinită și fericită este o viață în care:

  • Stai departe de tutun și exces de alcool;
  • Mănânci echilibrat și faci sport în mod regulat;
  • Cultivi și menții relații apropiate;
  • Investești într-o relație romantică de lungă durată.

Așa că dacă îți dorești să te bucuri cu adevărat de viață, nu ignora concluziile pe care ți le-am prezentat. Până la urmă, sunt concluzii bazate pe hard science, nu simple învățături „înțelepte”.

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...