Salutare,
Diana aici.
Am avut niște zile pline. Niște zile în care nu am știut exact cum să mă împart mai bine și cum să prioritizez corect totul. Evident că nu mi-a ieșit (încă) totul așa cum mi-aș dori, dar trebuie să pedalăm înainte, right?
Cred că știi și tu cum sunt perioadele de genul. Recunoști senzația. Îți las mai jos trei paragrafe cu minunatele cuvinte ale lui James Clear, autorul Atomic Habits. Inevitabil, în astfel de perioade, sfaturile lui îmi revin cel mai rapid și puternic în minte. Sper să îți fie și ție de folos atunci când simți că nu ai suficiente ore într-o zi.
1. Despre întreruperi și distrageri
Viața vine cu o serie nesfârșită de întreruperi și distrageri.
Vei fi în mod continuu scos din cursă sau ți se va cere să stingi un incendiu creat de altcineva. Oamenii nu îți vor respecta timpul și îți vor fura atenția – de obicei fără răutate, ci pur și simplu pentru că diferiți oameni au priorități diferite.
Când ziua ta este întreruptă sau progresul tău se blochează, este ușor ca și starea ta mentală să se prăbușească. S-ar putea să te simți vinovat că nu ai urmat ceea ce ai intenționat să faci. Dar nu ești vinovat, ești om.
Toată lumea este distrasă. În multe privințe, adevăratul decalaj apare între cei care revin rapid pe drumul cel bun și cei care lasă întreruperile să se extindă pe perioade mai lungi de inactivitate.
Performerii de top revin pe drumul cel bun mai rapid decât marea majoritatea. Acesta este un skill de creștere și dezvoltare. Vei fi întrerupt, dar poți alege să rămâi așa pe o perioadă scurtă.
Recunosc că traversez o perioadă în care tind să ies de pe drumul meu și că am nevoie de toate resursele posibile pentru a reveni pe calea dorită cât mai rapid. Sper să îți fie de folos perspectiva de mai sus, să îți amintească că în momentele de cădere (care sunt cât de poate de normale și, în anumite perioade, frecvente) importantă e redresarea.
Important e ca întreruperea să o menții cât mai scurtă cu putință și să îți găsești resursele și curajul să intri iar și iar în acțiune. Să fii performer și să te ridici cât mai mult și cât mai des cu putință deasupra distragerilor (întotdeauna sunt la doar un pas distanță).
2. Despre ceva ce prețuiesc mult: viteza
Viteza este subevaluată permanent.
A cere acelei persoane să iasă astăzi cu tine înseamnă că poți trăi mai mult din viața ta cu ea, și mai puțin din viața ta așteptând.
Începerea afacerii tale astăzi înseamnă că începi să înveți imediat și ai mai mult timp la dispoziție să îți dai seama ce funcționează.
Go fast. Viitorul nu este niciodată garantat, iar momentul potrivit s-ar putea să nu vină niciodată.
Spuneam că prețuiesc mult acest skill: viteza. Și aleg să-l numesc skill pentru că este într-adevăr o abilitate.
Abilitatea de a analiza rapid și eficient, de a-ți asuma decizii, de a ști ce funcționează (și ce nu) pentru tine, de a-ți concentra curajul în acțiune și de a te redresa permanent. Viteza, dacă e conștient asumată, nu ucide. Dimpotrivă. Îți crește șansele de a fi eficient. De a te ocupa cu succes de taskurile zilnice și de a te îndrepta cu viteză spre viitor.
Go fast!
3. Despre importanța ignorării
Fii necruțător cu privire la ceea ce ignori. Timpul, energia și resursele sunt atât de prețioase. Trebuie să fii feroce în a-ți stabili prioritățile – mai mult decât îți dai seama și cu siguranță mai mult decât este confortabil.
Nu te poți angaja profund decât în câteva lucruri. Una sau două? Poate trei?
Fiecare lucru destul de bun, destul de drăguț și distractiv pe care îl abandonezi este ca și cum ai arunca o vestă ponderată care te lasă să te miști cu viteză maximă. Erai atât de ocupat să te concentrezi pe cât de mult poți căra, încât nu ți-ai dat seama că poți alerga atât de repede.
Eficiența, pentru mine, înseamnă și renunțare (din păcate câteodată, știu). Dar suntem limitați ca timp și ca abilități, evident. Recunoscându-ne și acceptându-ne limitările, facem loc lucrurilor importante și necesare perioadei pe care o traversăm. Nu e ușor, dar e necesar pe termen lung.
Cuvintele de mai sus mă inspiră și mă educă de fiecare dată când realizez că sunt angrenată pe prea multe fronturi și cu prea puține resurse. Și îmi reamintesc că sunt pasibilă de superficialitate și că e cazul să merg în adâncime, nu în lateral – pe multe direcții obositoare și puțin spre deloc eficiente. Să fii necruțător cu privire la ceea ce ignori și să faci asta cu consecvență și angajament e un alt skill. Fiecare dintre noi îl poate educa și fiecare dintre noi se poate bucura de avantajele sale.
Tu ce zici? Ai traversat recent o perioadă plină?
Creștem împreună,
Diana