Cum să studiezi fără să fii distras

Cum să studiezi fără să fii distras

Distragerile sunt peste tot. A studia când ești distras poate duce la o slabă înțelegere a conceptelor pe care trebuie să le înveți pentru rezidențiat sau alte examene importante.

În timp, vei avea ca rezultat niște note slabe și vei începe să te frustrezi.

„Sunt distras ușor în timp ce studiez” – probabil că spui asta de multe ori.

Pentru a închide subiectul frustrării din spatele distragerilor, ne-am gândit la câteva sfaturi inedite ce te vor ajuta să te concentrezi mai bine atunci când studiezi.

Distragerile pot fi atât interne cât și externe.

Distragerile interne pot include nevoi psihologice sau emoţii. Distragerile externe pot include tehnologie sau alți oameni.

Pentru a te asigura că înveți fără să fii distras, trebuie să înțelegi ceea ce înveți. Prin faptul că te asiguri că în jurul tău nu există distrageri în timp ce studiezi, te asiguri că ești pe drumul către succes.

 

10 sfaturi care să te ajute să studiezi fără distrageri

#1 Păstrează distragerile la un minimum

Asigură-te că locul în care înveți este unul în care te poți concentra

Pune ceva muzică clasică în fundal și joacă-te cât mai puțin în camera respectivă – păstreaz-o doar pentru studiat. De asemenea, ar trebui să încerci să te concentrezi cât de bine poți tu pe studiu, în acele momente în care viața ta este plină de evenimente.

#2 Ocupă-te de senzația de foame prima dată

Asigură-te că ai parte de o masă sănătoasă înainte să te apuci de studiu.

Mai mult, dacă în timp ce înveți consideri că te concentrezi mai bine dacă ai câte o gustare, atunci fă și asta – fă orice consideri că te ajută să înveți eficient.

#3 Activează modul avion la telefon

Studenții trebuie să-și dea seama care sunt momentele în care telefonul îi ajută și care sunt momentele în care telefonul reprezintă o distragere.

Cea mai simplă modalitate prin care să eviți distragerile din spatele telefonului este să activezi modul avion.

Cu toate acestea, s-ar putea să vrei să menții legătura constant cu unii prieteni sau cu familia. Trebuie să înveți care sunt prioritățile tale și să le oferi importanță acelora care contează în momentul prezent.

Dacă studiezi, atunci studiază. Dacă ești la masă cu familia, atunci conversează cu familia.

#4 Găsește acele lucruri care funcționează pentru tine

Atunci când studiezi, ai nevoie să găsești acele lucruri care funcționează pentru tine.

Pentru unii studenți, a avea zgomot pe fundal pare să fie foarte ajutător. Pentru alții, nevoia de liniște este mai mult decât esențială. Așadar, este nevoie să reflectezi asupra nevoilor tale și asupra stilului tău de învățare.

Pentru studenții care au nevoie de zgomot pe fundal, trebuie să reziste tentației de a asculta muzică de pe YouTube. Ar trebui să-și dea seama care este genul de muzică care-i ajută și să-și facă un playlist.

Pentru studenții care au nevoie de liniște, trebuie să găsească un loc care le oferă respectiva liniște. De asemenea, ar trebui să pună toată tehnologia departe de ei și să aibă căști care să elimine orice sunet de pe fundal.

 

#5 Ia pauze în mod regulat

Este recomandat să se facă pauze de 30 – 60 minute.

Ia o pauză și comunică cu prietenii tăi sau mănâncă ceva. Poți face foarte multe lucruri într-o pauză de 30 – 60 minute.

Însă, nu te angrena prea mult în a lua pauze. Ține minte că cu cât termini mai repede ce ai de făcut, cu atât te poți bucura mai mult de pasiunile tale.

#6 Învață într-un spațiu în care mai învață și alți oameni

Aici depinde foarte mult de la un student la altul.

Unii studenți preferă să fie alături de colegii lor atunci când învață, în timp ce alții preferă să fie într-o cafenea în care oamenii muncesc la diverse lucruri.

La fel ca mai devreme, așa cum unii oameni au nevoie de muzică pe fundal, și alții au nevoie de liniște. Totodată, unii au nevoie de o atmosferă de muncă în jurul lor.

#7 Creează-ți o rutină și organizează-te

Pentru unii studenți, rutina este elementul cheie.

Imediat ce termină cursurile, se duc acasă și fac o listă cu sarcinile ce trebuie completate pentru respectiva săptămână sau pentru ziua următoare.

În cazul în care există grupuri de studiu, imediat după cursuri, membrii grupului se întâlnesc și setează sarcini le care le pot face împreună.

#8 Transformă studiul în ceva distractiv

Găsește metode practice prin care să transformi studiul în ceva distractiv.

De exemplu, dacă iubești să gătești și ți se pare distractiv să gătești, atunci ar trebui să găsești o modalitate prin care să îmbini gătitul cu studiul.

Astfel, poți face două activități în același timp, te poți simți foarte bine (fără să simți stres) și poți implica și alți oameni în procesul de învățare. Te va ajuta să reții informația mult mai bine.

#9 Folosește un calendar și planifică din timp

Fiecare student are o viață destul de aglomerată, cu diverse evenimente la care să fie prezent și tot felul de pasiuni.

Dacă lași studiul pe ultima sută de metrii, poți să fii sigur că ești aproape de dezastru. Însă, pentru a-l evita, ar fi inteligent să faci un calendar care să includă toate proiectele în care ești implicat, evenimentele la care îți dorești să ajungi și materiile pentru care trebuie să înveți.

Un astfel de calendar te va ajuta să te concentrezi pe ce ai de făcut și te va ajuta să-ți clarifici gândurile, punându-ți toată informația de care ai nevoie chiar la dispoziția ta.

#10 Împarte munca pe categorii

A sta concentrat poate fi uneori foarte dificil, mai ales când studiezi pentru rezidentiat.

Doar gândul că ai de muncit atât de mult te poate speria și demoraliza. Dacă ai putea învăța ceva mai puțin, nu-i așa că ar fi mai bine?

Din păcate, volumul de informații pe care trebuie să-l memorezi e cam același. Însă, a împarte informația pe categorii te va ajuta să crezi că ai mai puțin de învățat.

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...