Salutare,
Diana aici.
Îți scriu dintr-o zi de sărbătoare. Una în care suntem cu oameni în jurul nostru, prinși în suita de activități și vânzoleli specifice sărbătorilor mai mari. Dar vreau să te îndemn la mai puțină grabă.
Nu vreau să țin morală despre cum să fii mai bun de sărbători. Vreau doar să vin cu o sugestie (pe care poate o intuiești deja așa că va fi doar un mic reminder) despre cum să faci ca aceste zile să fie nu mai încărcate, ci pline de sens.
1. Calm
Viața ta este agitată. Este plină de responsabilități, îndatoriri, agende, orare și o groază de lucruri de care trebuie să te preocupi. Ai școală sau un job, ai examene, ai în mod clar hobby-uri sau preocupări care necesită timp, ai o viață personală cu oameni care te doresc prezent, iar energia o ai… limitată.
Așa că azi este un îndemn să… respiri.
Inspiră puternic și expiră îndatoririle, preocupările, agenda, responsabilitățile, oamenii, tot. Acestea sunt mai degrabă aspecte externe care s-au infiltrat în tine și care, de multe ori, ai impresia că îți conturează identitatea. Că ești persoana de nota x de la examenul y, că ești persoana care pictează/dansează/scrie ca hobby, că ești persoana care are tot timpul spațiu și timp pentru ceilalți și tot așa.
Doar că nu ești. Așa că expiră puternic toate acele aspecte externe pentru a-ți face mai mult loc ție.
Bucură-te de sărbători și zile libere nu doar pentru a te conecta cu cei dragi. Ci și pentru a te conecta cu tine.
2. Deschide-te
Dacă ai reușit să creezi puțină calmitate în tine și în jurul tău, dacă ai reușit să te eliberezi și să creezi mai mult spațiu în tine pentru tine, dacă ai reușit să te conectezi cu sinele tău autentic, atunci precis te poți conecta în mod sincer și cu ceilalți.
Paradoxal, creând acel spațiu pentru tine, creezi din plin și pentru ceilalți.
Calmitatea și pacea interioară invită la tovărășie. Le asemui cu un bătrân/o bătrânică care șade pe o bancă sub un copăcel plin de ramuri verzi și care se uită la tine cu ochi curioși și cu un zâmbet cald, blajin și înțelept. Care parcă abia așteaptă să te așezi lângă el/ea și să îi povestești puțin despre tine.
Așa că adu puțin calm în tine. Conectează-te cu cine ești înainte de agende și responsabilități. Dă ghes calmității și păcii să crească, pentru a deveni bătrânul/bătrâna pentru cei dragi din viața ta.
Iar apoi ascultă-i și oferă-le căldura ta.
Asta da sărbătoare.
3. Paște
Și pentru că tot vorbim despre sărbători, azi e deja vinerea mare. Sărbătoare plină de o încărcătură aparte, plină de pilde și povețe, numai bună să ne ajute să ne comportăm ca sinele nostru ideal. În urmă cu aproape 2000 de ani, într-o zi de vineri, murea Iisus Hristos.
Nu intru în detalii religioase și nici nu te îndemn să bagi rapid o cruce, doar că, de dragul adevărului istoric, asta e semnificația zilei și nu puteam să o trunchiez. Pentru creștinii practicanți, din familiile noastre sau de aiurea, ziua de azi are o semnificație aparte. Începe intervalul de trei zile sfinte ce despart moartea de Înviere.
Pentru catolici, Învierea a fost duminica ce a trecut, pentru ortodocși urmează duminica aceasta. Rareori s-a întâmplat ca toți creștinii să serbeze Învierea lui Iisus Hristos în aceeași zi. La mijloc sunt dispute canonice și nu am pretenția că le înțeleg îndeajuns pentru a le explica.
Apropo de Înviere. Ne referim la ea cu denumirea de Paște. Termenul în sine are o istorie interesantă. A fost preluat de creștinii de acum 2000 de ani de la evrei, din mijlocul cărora s-au desprins. Termenul inițial „pesah”, care înseamnă trecere, avea o simbolistică aparte pentru evrei și desemna o sărbătoare pe care o marcau în fiecare an. Evreii celebrau eliberarea din robia egipteană și trecerea miraculoasă a Mării Roșii spre tărâmul făgăduinței – Canaan (aproximativ teritoriul Israelului de astăzi).
Care să fi fost motivul pentru care creștinii au preluat termenul de pesah? Învierea lui Iisus Hristos s-a suprapus peste momentul în care pesahul era celebrat de evrei.
Cam atât cu istoria termenului. Despre semnificația sa aș mai spune câteva cuvinte. Creștinii consideră Învierea cea mai importantă sărbătoare din timpul anului. Unii aleg să înfulece pe nemestecate, alții să se comporte precum sinele nostru ideal.
Indiferent dacă alegi să mergi sau nu la biserică, încearcă să-ți amintești că intervalul în care ne aflăm e despre iubire, puritate și dragoste nemăsurată!
Paște luminos!
Creștem împreună,
Diana