Cartonașele sunt folosite extraordinar de des în educația copiilor. Însă contrar lucrurilor pe care le-ai putea crede, această unealtă nu este eficientă doar pentru copii.
Fiind o resursă foarte bună de învățare, cartonașele reprezintă cheia către întărirea memoriei și absorbirea informației mult mai ușor.
Una din beneficiile principale ale dezvoltării unei memorii active este abilitatea de a-ți atinge obiectivele academice indiferent care este nivelul la care studiezi.
Însă cum funcționează acest proces?
Ce este memoria activă?
Atunci când folosești cartonașe, îți forţezi creierul să absoarbă și să rețină informația găsită pe spatele cartonașelor, conectând-o la cuvântul cheie de pe partea din față a cartonașelor.
Acest proces îți activează memoria și stimulează procesul prin care memorezi.
Este o metodă ce dă mult mai multe roade decât a studia un material în mod pasiv.
Beneficii pe termen scurt și lung
Recuperarea activă de informații nu doar îmbunătățește memoria pe termen scurt, însă aduce și beneficii pe termen lung.
Conform experților, cea mai bună metodă pentru a internaliza și a memora informație pe termen lung este o combinație între recuperarea activă de informație și repetiție.
Ideal ar fi ca acele cartonașe pe care ți le creezi pentru examen să fie revizuite în mod frecvent. Revizuiește-le zilnic, apoi săptămânal, apoi lunar, și așa mai departe. Astfel, vei ajunge să absorbi automat toate informațiile necesare și îți vei consolida memoria activă.
Această metodă este folosită în mod inconștient atunci când înveți ceva, așa că face sens să o aplici în mod conștient și în procesul de studiu academic.
Atunci când înveți ceva nou, te concentrezi pe învățare prin repetiție. În timp, ajungi să implementezi procesul respectiv în rutina ta, încât el se automatizează.
Folosirea cartonașelor oferă valoare acestui proces, făcând procesul prin care memorăm informație un proces activ.