Știi multe deja

Salutare,

Diana aici.

Ți s-a întâmplat să înveți zeci de pagini pentru un examen, ba chiar să te verifici și să realizezi că înțelegi cam tot, iar la examen… nimic?

Ți s-a blocat deci, vreodată, creierul fix când aveai nevoie de el? Și culmea, ajungi acasă, speli vasele demoralizat de eșec și BAM! celulele mitrala sunt celule mari piramidale…

Ce c***t, nu puteam să-mi amintesc mai devreme asta?!


1. Știi multe deja

Creierul tău monitorizează în permanență ceea ce te înconjoară și analizează constant informațiile cu care intri în contact.

Când îi dai o informație/situație în mod repetat, creierul tău reține ce este important, clasifică detalii și evidențiază acele diferite detalii pentru ca tu să poți apela la etichete și să te folosești de ce ai stocat când ai nevoie.

Astfel, din experiență vei putea identifica indiciile care anticipează și duc la anumite rezultate, fără să analizezi conștient. Ba acest proces se întâmplă atât de des, apelăm atât de frecvent la această capacitate a noastră de a stoca și accesa informații vaste, că nici nu mai sesizăm când o facem.

Subestimăm puterea creierului și a corpului de a acționa în absența unui proces conștient de gândire.

Nu îi ordoni inimii să îți pompeze sânge și totuși o face. Nu îți instruiești corpul să digere mâncare și totuși el o face. Ființa ta inconștientă e mult mai complexă decât cea conștientă.


2. Situații de genul

Am citit o poveste scurtă a unei femei. Era paramedic de foarte mulți ani. Se afla la o întrunire de familie și, la o scurtă privire aruncată socrului ei, îi spune:

– “Nu arăți deloc bine”.
– “Nici tu”, glumește el înapoi, semn că totul ar trebui să fie în regulă, nu?
– “Nu, nu. Trebuie să mergi la spital acum”.

Câteva ore mai târziu, socrul era supus unei intervenții chirurgicale din cauza unui blocaj arterial major, cu risc de stop cardiac. Fără acea intuiție minune a nurorii lui, ar fi putut deceda deci. Cum a luat naștere acea intuiție? Al șaselea simț sau ceva de genul?

Nup.

Când arterele principale sunt obturate, sângele circulă mai întâi către organele vitale iar circulația periferică de la suprafața pielii devine neprioritară și este neglijată.

După mulți ani ca paramedic, cu intervenții pe cazuri de infarct, femeia a dezvoltat în mod reflex capacitatea de a recunoaște indiciile acestei probleme medicale. Simpla privire aruncată asupra feței socrului a făcut-o să ia acele decizii rapide.


3. Free your mind!

Situații ca cea de mai sus întâlnești zi de zi. Te uiți la o persoană dragă și sesizezi din prima indiciile emoționale că ceva este în neregulă cu ei. Sau privești un film și deja anticipezi (corect) care este cursul lui fără să enumeri pe degete indiciile care ți s-au dezvăluit. Pur și simplu știi.

Inconștientul tău comunică și îi transmite informații conștientului constant. Cu cât înveți cele două structuri psihice să comunice mai bine, cu atât mai rapid și corect accesezi toate informațiile stocate de tine de-a lungul anilor.

De multe ori, nereușind să accesezi informații de care aveai nevoie, te gândeai că pur și simplu nu le-ai putut reține sau înțelege. Și pierzi timp trecând iar și iar prin ele sperând ca de data asta să le reții. Zic că pierzi timpul pentru că ele sunt deja acolo, doar că nu în creierul conștient. S-au depozitat într-o cameră aflată mai în spate și trebuie să știi drumul până acolo pentru a le accesa.

Așa și cu materiile pe care le tot înveți și iar înveți. Nu dispera. Creierul tău te ajută. Și chiar reține ce tu îi transmiți. Problema, de cele mai multe ori este că nu mai știi să accesezi ceea ce ai învățat.

Ți se blochează creierul iar flow-ul informațional se întrerupe. Cauza? Emoțională de cele mai multe ori. Câteodată și oboseala e vinovată.

Tocmai de aceea, în mod frustrant, informația de care aveai nevoie acum câteva zile/ore la examen revine într-un moment banal precum spălatul vaselor sau curățatul de cartofi. Atunci ești relaxat, poate chiar într-o stare de flux care e ideală pentru comunicarea conștient-inconștient și apare toată munca ta din spate, la suprafață.


Creștem împreună,
Diana

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...