Inteligența Artificială

Salutare, 

Sunt Alex!

Cum va arăta piața muncii în 2040? 

Greu de spus… 

Dacă se va menține ritmul schimbărilor apărute în ultimii douăzeci de ani, transformările vor fi imense. Dacă întreg procesul va fi mai rapid, cu atât mai mare va fi progresul.

Ne așteaptă un viitor luminos sau suntem pe buza prăpastiei? Predicțiile pe tema viitorului se adeveresc rareori. 

Poate că de capacitatea ta de adaptare depinde viitorul. De ea și de învățarea continuă.


1. Inteligența Artificială: șomaj în masă sau bunăstare pentru toți?

Inteligența Artificială (IA) și progresele făcute în sfera biotehnologiei ne propun două scenarii posibile. Fie sute de milioane de oameni vor rămâne fără job, locul lor fiind luat de roboți ultrainteligenți, fie automatizarea care înghite tot mai multe domenii va genera noi locuri de muncă și bunăstare pentru cât mai mulți dintre noi.

În trecut, pentru fiecare slujbă pe care oamenii o pierdeau în favoarea unei mașini, apăreau automat sau erau create alte joburi noi. Automatizarea ușura activitatea oamenilor, iar nivelul mediu de trai sporea constant.

Va fi la fel și acum? Sau învățarea automată (machine learning) e pe cale să schimbe din temelii regulile jocului.
Schimbările din trecut implicau înlocuirea oamenilor cu mașinării ce dădeau un randament fizic mai bun. Oamenii păstrau însă un mare avantaj: cunoașterea și capacitatea de a învăța, analiza, comunica și mai ales de a înțelege emoțiile umane.
IA a început deja să-i întreacă pe oameni în procesele și abilitățile considerate exclusiv umane. Inclusiv în privința perceperii și intuirii emoțiilor umane. 

În chestiuni și domenii pentru care e necesar un nivel înalt de profesionalizare, IA e deja foarte eficientă: în comerț, în planificarea financiară sau managementul de portofoliu, în diferite sisteme de învățare, în elaborarea de texte originale, în recunoașterea facială și în alte domenii.

Superioritatea IA e nu mai reprezintă un scenariu îndepărtat.

E un fapt!


2. Intuiția umană vs algoritmi informatici

Toate alegerile tale, de la ce mănânci, la ce citești și până la partenerul pe care ți-l alegi, nu se datorează unui liber-arbitru misterios, ci neuronilor tăi. Câteva miliarde de neuroni calculează probabilități și o fac al naibii de rapid. 

E vorba despre intuiție? Nicidecum!

E despre recunoașterea de tipare. Lucruri, stări și strategii pe care le-ai experimentat deja sau despre care ai auzit ori citit. Nu avem intuiții magice legate de subiectele de examen, de cursul valutar, de investiții sau de alegerea partenerilor de viață. Identificăm tipare care se repetă. Le observăm, le procesăm și ne folosim de ele în mod automat.

Un lucru e sigur. La calculul probabilităților și la identificarea de tipare IA stă foarte bine, iar prin accelerarea învățării automate, rețelele noastre neuronale pot fi lăsate definitiv în urmă.

Algoritmii au câștigat o autoritate uriașă asupra noastră în ultimii ani. Gândește-te puțin doar. Pentru căutarea informațiilor importante și demne de încredere, apelăm la algoritmul de căutare Google. Practic, aproape că am abandonat unele dintre cele mai importante sarcini ale noastre: căutarea, documentarea, informarea ș.a.m.d.

Nu mai știm să căutăm informații, ci „google-im”. Firește, nu e neapărat un lucru rău. Pentru cei educați, înzestrați cu gândire critică și responsabilitate, „google-itul” este mană cerească.

Însă dacă ne bazăm din ce în ce mai mult pe Google pentru răspunsuri, capacitatea noastră de a căuta singuri informații se va diminua. Poate că treptat ne vom pierde abilitatea de a lua singuri decizii.

Și asta nu e tot. Și nici cel mai pesimist scenariu posibil.

Pentru mulți dintre noi, „adevărul” este astăzi echivalent cu primele rezultate ale căutării pe internet

Iar asta e deja o mare problemă.


3. Conectivitate și actualizare

Inteligența Artificială se bucură de cel puțin două caracteristici inaccesibile oamenilor: conectivitate și actualizare. E imposibil să-i conectezi pe indivizi între ei și să te asiguri că sunt la zi cu actualizările. În schimb, computerele pot fi ușor conectate într-o rețea și la fel de simplu pot fi actualizate simultan.

Șoferii nu pot fi interconectați. E cu atât mai greu de crezut că fiecare dintre ei e la curent cu toate normele rutiere. Acum, imaginează-ți două sau mai multe mașini conectate la aceeași rețea. Riscul unor accidente este mult diminuat. Mai mult, în condițiile în care apar unele schimbări rutiere, toate mașinile autonome pot fi actualizate în același timp.

Nici medicii nu sunt ocoliți în totalitate de riscurile automatizării. Dacă la nivel mondial este cercetată o nouă afecțiune sau este lansat pe piață un medicament revoluționar, e imposibil să actualizezi cunoștințele tuturor medicilor de pe planetă. În schimb, medicii IA pot fi actualizați printr-un singur click, iar prin algoritmi diferiți și prin feedback transmis în rețea pot să ofere diagnosticări și tratamente superioare.

Serviciile medicale oferite de medicii IA pot fi mult mai bune și infinit mai ieftine în comparație cu cele clasice. Miliarde de oameni din cele mai sărace zone ale planetei ar putea avea acces la tratament și la prevenție prin simpla accesare a telefonului inteligent.

Viitorul e deja aici. Algoritmii de învățare și senzorii biometrici chiar fac minuni!

E greu de spus cum va arăta piața muncii în 2040. Zarurile nu sunt încă aruncate. Confruntarea dintre oameni și IA nu e inevitabilă. Se poate la fel de bine ajunge și la relații de colaborare strânsă. Cel mai probabil multe joburi vor dispărea. În definitiv, oamenii contează – nu slujbele.

Dar oare vom rezista șocurilor viitoare? Ne vom păstra echilibrul mintal? Vom răzbi indiferent de împrejurări?

Ray Kurzweil, unul dintre cei mai mari cercetători în domeniul inteligenței artificiale la nivel mondial, susține că vom ajunge la „Technological Singularity”, acel moment când inteligența artificială va avea o identitate proprie și va avea capacitatea de a crea noi entități cu inteligență artificială, depășind cu mult inteligența umană.

Se mai numește „superinteligență”.

Poate că superinteligența ne va aduce mari avantaje. Poate că ne va ușura viața și ne va orienta spre noi orizonturi și preocupări. Poate…

Viitorul rămâne deschis. 

Deschisă rămâne și capacitatea noastră de adaptare și de învățare.


Creștem împreună,
Alex

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...