Articolul de astăzi este unul mai diferit decât cele pe care le postăm de obicei. Este mult mai complex și are multe referințe către termeni sau diverse legi (Pareto, Metcalfe, Moore’s Law) ce necesită studiu adițional. Cu toate acestea, este un text revelator, care te poate ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează creierul uman.
Nivelul inteligenței brute al unei persoane, măsurat prin teste de aptitudini, cum ar fi scorurile IQ, este, în general, destul de stabil pentru majoritatea oamenilor în timpul maturității.
Deși este adevărat că există lucruri pe care le poți face pentru a-ți regla capacitățile naturale, cum ar fi efectuarea de exerciții pentru creier, rezolvarea de puzzle-uri și obținerea unui somn optim – nivelul de inteligență brută pe care îl ai este dificil de crescut în orice mod semnificativ sau permanent.
Pentru cei care se străduiesc să fie performanți, acest lucru poate fi o veste proastă. Dacă puterea de procesare nu poate fi mărită, atunci cum pot fi rezolvate problemele din ce în ce mai complexe ale vieții?
Cheia este modelul mental
Vestea bună este că, în timp ce abilitățile cognitive brute contează, este modul în care utilizezi și valorifici acele abilități care face cu adevărat diferența.
Cei mai de succes oameni din lume, de la Ray Dalio până la Warren Buffett, nu sunt neapărat mai presus decât ceilalți în materie de inteligență primă – aceștia au dezvoltat și aplicat modele mai bune ale modului în care funcționează lumea și folosesc aceste principii pentru a-și filtra gândurile, deciziile, strategiile și execuția.
Infograficul de astăzi vine de la un autor și antreprenor pe nume Michael Simmons, care a colectat peste 650 de modele mentale prin munca sa. Imaginea sintetizează modele cognitive, fiind cele mai utile și universale modele mentale pe care oamenii ar trebui să le învețe să le stăpânească mai întâi.
Concepte cum ar fi regula 80/20 (principiul lui Pareto), dobânda capitalizată și efectele internetului sunt rezumate în vizualizare, iar componentele lor majore sunt defalcate mai departe în cerc.
Exemplul modelului mental
Într-un recent post al lui Simmons, acesta scoate în evidență un model mental binecunoscut, care reprezintă fărâma perfectă pentru a începe.
Regula 80/20 (principiul lui Pareto) este numită după economistul italian Vilfredo Pareto, care este probabil prima persoană care a notat legătura 80/20 într-o lucrare din 1896.
Pe scurt, arată că 20% din resurse (muncă, timp, efort) conduc adesea la 80% din producție (performanță, vânzări, venituri etc.), creând un cadru mental extrem de viu pentru luarea deciziilor de prioritizare.
Regula 80/20 reprezintă o distribuție a legii de putere, a cărei existență care a fost demonstrată empiric în întreaga natură, și are și implicații uriașe asupra afacerilor.
Dacă îți concentrezi mai întâi efortul asupra acestor 20% din sarcini și obții cât mai mult din ele, vei reuși să ai rezultate mult mai bune decât să pierzi timpul pe cele 80% prezentate mai jos.
Acesta este doar un exemplu al modului în care un model mental puternic poate fi eficient în a te motiva să lucrezi mai inteligent.