Fără o traducere directă în engleză sau română, ikigai este un termen care întruchipează ideea fericirii în viață explică Yukari Mitsuhashi.
Pentru muncitorii japonezi din orașele mari, o zi tipică de muncă începe cu momentul zilei numit sushi-zume, un termen care asociază navetiștii îngrămădinți în metrouri și vagone de tren cu boabele de orez înghesuite în sushi.
În esență, ikigai este motivul pentru care te trezești dimineața.
Stresul nu se oprește la vagoanele pline de călători. Cultura sistemului de muncă al țării „permite” oamenilor să stea ore în plus la birou, guvernat de reguli ierarhice stricte. Supravegherea nu este neobișnuită, iar ultimele trenuri spre case de la miezul nopții sunt pline de oameni la costume. Cum se descurcă așa?
Secretul poate avea legătură cu ceea ce japonezii numesc ikigai. Nu există nicio traducere directă în engleză sau română, dar este un termen care întruchipează ideea fericirii în viață. În esență, ikigai este motivul pentru care te trezești dimineața.
Pentru cei din Occident, care sunt mai familiarizați cu conceptul de ikigai, este adesea asociat cu o diagramă Venn cu patru calități care se suprapun: ce iubești, la ce ești bun, de ce are nevoie umanitatea și pentru ce poți fi plătit.
Cu toate acestea, pentru japonezi, ideea este ușor diferită. Ikigai-ul unuia poate să nu aibă nicio legătură cu venitul. De fapt, într-un sondaj efectuat pe 2.000 de bărbați și femei japoneze efectuat de serviciile de cercetare centrală în 2010, doar 31% dintre participanți au asociat munca lor cu ikigai-ul. Valoarea cuiva în viață poate fi muncă – dar cu siguranță nu se limitează doar la asta.
O privire mai atentă
Într-un document de cercetare din 2001 despre ikigai, co-autorul Akihiro Hasegawa, psiholog clinic și profesor asociat la Universitatea Toyo Eiwa, a plasat cuvântul ikigai ca parte a limbii japoneze de zi cu zi. Este compus din două cuvinte: iki, care înseamnă viață și gai, care descrie valoarea.
Potrivit lui Hasegawa, originea cuvântului ikigai se întoarce în perioada Heian (794-1855). „Gai provine de la cuvântul kai („coajă” în limba japoneză) care au fost considerate extrem de valoroase, iar de acolo ikigai derivă ca un cuvânt care înseamnă valoare în a trăi.”
Există și alte cuvinte care folosesc kai: yarigai sau hatarakigai, care înseamnă valoarea de a face și valoarea de a lucra. Ikigai poate fi gândit ca un concept cuprinzător care încorporează astfel de valori în viață.
Există multe cărți din Japonia dedicate ikigai, dar una în special este considerată definitorie: Ikigai-ni-tsuite (Despre Ikigai), publicată în 1966.
Autorul cărții, psihiatrul Mieko Kamiya, explică faptul că ikigai este similar cu cuvântul „fericire”, dar are o diferență subtilă în nuanța sa. Ikigai este ceea ce îți permite să aștepți cu nerăbdare spre viitor, chiar dacă te simți mizerabil acum.
Japonezii cred că suma micilor bucurii din viața de zi cu zi are ca rezultat o viață mai împlinită în ansamblu
Hasegawa subliniază că, în engleză, cuvântul viață înseamnă atât viață, cât și viață de zi cu zi. Deci, ikigai tradus ca scopul vieții sună foarte grozav.
„Dar în limba japoneză există și cuvintele jinsei, care înseamnă viață și seikatsu, care înseamnă viață de zi cu zi”, spune el. Conceptul de ikigai se aliniază mai mult cu seikatsu și, prin cercetările sale, Hasegawa a descoperit că japonezii cred că suma micilor bucurii din viața de zi cu zi are ca rezultat o viață mai împlinită în ansamblu.
Un concept pentru longevitate?
Japonia are câțiva dintre cetățenii cu cea mai lungă viață din lume – 87 de ani pentru femei și 81 pentru bărbați, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Asistenței. Ar putea acest concept de ikigai să contribuie la longevitate?
Autorul Dan Buettner consideră că da. El este autorul cărții Zonele Albastre: 9 lecții despre cum să trăiești mai mult de la cei mai longevivi oameni și a călătorit în toată lumea explorând comunități cu viață îndelungată, pe care le numește „zone albastre”.
O astfel de zonă este Okinawa, o insulă îndepărtată cu un număr remarcabil de mare de centenari. În timp ce o dietă unică are foarte multe legături cu longevitatea rezidenților, Buettner spune că ikigai joacă un rol important.
„Persoanele în vârstă sunt sărbătorite, se simt obligați să transmită înțelepciunea lor generațiilor tinere”, spune el. Acest lucru le oferă un scop în viața în afara lor, în slujirea comunităților lor.
Potrivit lui Buettner, conceptul ikigai nu este exclusiv pentru cei din Okinawa: „S-ar putea să nu existe un cuvânt pentru ei, dar în toate cele patru zone albastre, cum ar fi Sardinia și Peninsula Nicoya, același concept există și în rândul oamenilor care trăiesc o viață îndelungată.”
Buettner sugerează să faci trei liste: a valorilor tale morale, lucrurilor pe care îți place să le faci și lucrurilor la care te pricepi. Secțiunea transversală a celor trei liste este ikigai-ul tău.
Dar, să-ți cunoști ikigai-ul nu este suficient. Simplu spus, ai nevoie de o formă de eliberare. Ikigai reprezintă „scopul în acțiune”, spune el.
Pentru Tomi Menaka, în vârstă de 92 de ani, ikigai-ul ei este să danseze și să cânte împreună cu colegii săi în trupa de dans KBG84, a spus ea pentru ziarul Mainichi. Pentru alții, s-ar putea să fie munca în sine.
Ia măsuri
„Într-o cultură în care valoarea echipei depășește individul, lucrătorii japonezi sunt inspirați de ideea de a fi utili altora, de a fi mulțumiți și de a fi apreciați de colegii lor”, spune Toshimitsu Sowa, CEO al firmei de consultanță HR Jinzai Kenkyusho.
Directorul general al firmei de recrutare executivă Probity Global Search, Yuko Takato își petrece zilele alături de oameni cu înaltă calificare care consideră munca ca fiind ikigai-ul lor și, potrivit lui Takato, toți au un lucru în comun: sunt motivați și rapizi în a lua măsuri.
„Dacă doriți să începeți o companie, dar vă este teamă să vă scufundați în necunoscut, mergeți și vedeți pe cineva care face deja ceva similar cu ceea ce aveți în minte.” Văzându-ți planurile în acțiune, Takato spune: „îți va oferi încredere că și tu poți face asta”.
Gândește la scară mai mică
Asta nu înseamnă că a lucra mai mult și mai mult timp sunt elemente esențiale ale filozofiei ikigai – aproape un sfert dintre angajații japonezi lucrează mai mult de 80 de ore de ore suplimentare pe lună și cu rezultate tragice – fenomenul karoshi (moartea din exces) ucide mai mult decât 2.000 de japonezi pe an.
Ikigai înseamnă să simți că munca ta face o diferență în viața oamenilor.
Mai degrabă, ikigai înseamnă să simți că munca ta face o diferență în viața altora.
Modul în care omul își găsește semnificație în munca sa este un subiect de mare interes pentru experții în management. Un articol de cercetare al profesorului de management al Wharton, Adam Grant, a explicat că ceea ce îi motivează pe angajați este „a face muncă care influențează bunăstarea altora” și „a vedea sau a întâlni persoanele influențate de munca lor”.
Într-un experiment, apelanții de la Universitatea din Michigan, care au petrecut timp cu un beneficiar al bursei pentru care încercau să strângă bani, au adus 171% mai mulți bani în comparație cu cei care lucrau doar la telefon. Simplul gest de conexiune directă cu un student beneficiar a oferit semnificație fondatorilor și a sporit performanța acestora.
Acest lucru se aplică vieții în general. În loc să încercați să combateți foamea mondială, puteți începe mic ajutând pe cineva din jurul vostru, ca un grup local de voluntariat.
Diversifică-ți ikigai-ul
Pensionarea poate aduce un sentiment imens de pierdere și goliciune pentru cei care își găsesc ikigai-ul în muncă. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru sportivi, care au o carieră relativ mai scurtă.
Campionul Dai Tamesue, care s-a retras în 2012, a declarat într-un interviu recent că întrebarea fundamentală pe care a pus-o după ce s-a retras a fost: „ce anume am vrut să obțin practicând sportul?”
„Pentru mine, ceea ce am vrut să obțin prin competiția pe pistă și câmp a fost să schimb percepțiile oamenilor”. După ce s-a retras, a fondat un business care susține activități legate de sport.
Povestea lui Tamesue arată natura maleabilă a ikigai-ului și modul în care acesta poate fi aplicat. Când vine pensionarea, este util să aveți o înțelegere clară a motivului pentru care faceți ceea ce faceți dincolo de colectarea unui salariu.
Fiind atent la acest concept, s-ar putea să vă ajute să trăiți o viață mai plină de satisfacție.
Sursă: Articol preluat de pe BBC.com, de Yukari Mitsuhashi – BBC.co.uk – 8 august 2017 și tradus de Alessia Sideris
https://www.bbc.com/worklife/article/20170807-ikigai-a-japanese-concept-to-improve-work-and-life