Secretul celor cu 850+ la Rezi 2025
o inițiativă marca
Apasă pe săgeata verde pentru cuprins ↓
Cum a luat naștere acest articol
Cum a luat naștere acest articol
Vezi mai jos varianta video a articolului.
Hei!
Dacă vrei să afli cum au reușit colegii tăi mai mari să treacă de 850 de puncte la Rezi, am câteva răspunsuri pentru tine! De 5 ani facem studiul „Ce sfaturi despre Rezi ai da mai departe?”, în care le punem celor care au dat Rezi întrebări precum: „Când ai început să înveți?”, „Ce tehnici ți-au fost utile?” și, bineînțeles, „Ce punctaj ai obținut?”. Feedback-ul a fost extrem de pozitiv, așa că în ultimii ani am îmbunătățit chestionarul, am adăugat întrebări și am publicat rezultatele pe pagina https://www.g-rezi.ro/sfaturi.
Pentru că e dificil să treci prin sute de răspunsuri individuale, am prelucrat datele, am făcut statistici și am extras concluziile cele mai importante.
Așa că în articolul acesta îți voi prezenta cele mai relevante sfaturi care să te ajute să obții și tu un punctaj imens (și poate, cine știe, să-ți rezervi un loc în următorul sezon de Mindcast 😉 ). Hai să vedem rezultatele!
[Probabil te întrebi de ce nu am inclus scorurile sub 550. Am avut doar 9 răspunsuri în acea categorie, deci insuficiente statistic. Așa că am eliminat acest interval și am ajustat statistica.]
1. Când te-ai apucat de învățat pentru rezi?
1. Când te-ai apucat de învățat pentru rezi?
E foarte clar din grafic: cu cât începi mai devreme să înveți, cu atât ai șanse mai mari la un punctaj ridicat.
De exemplu, 78% dintre cei cu peste 850 puncte au început pregătirea cu 11-12 luni înainte. La polul opus, 59% dintre cei care au luat sub 650 s-au apucat abia în ultimele 6 luni.
Deci primul sfat pe ziua de azi: dacă vrei să-ți asiguri specialitatea dorită, începe din timp.
2. De câte ori ai parcurs materia?
2. De câte ori ai parcurs materia?
Și aici există o legătură clară între numărul de parcurgeri și punctaj:
70% din cei cu punctaje sub 650 au trecut prin materie de cel mult 2 ori.
În schimb, majoritatea celor cu peste 850 puncte (mai exact, 60%) au parcurs materia de 3-4 ori, iar 30% dintre aceștia – de cel puțin 5 ori.
Așadar, parcurge materia de cât mai multe ori ca să-ți crești șansele unui punctaj mare.
3. Când te-ai apucat de licență?
3. Când te-ai apucat de licență?
Candidații cu punctaje mari tind să înceapă licența din timp:
Aproape jumătate dintre cei cu peste 850 puncte (mai exact, 46%) și-au început lucrarea cu mai bine de 12 luni înainte. Pe de altă parte, jumătate dintre cei cu punctaje relativ mici (până în 650 puncte) au lăsat licența pentru ultimele 6 luni, sau chiar mai puțin.
Deci, dacă termini licența rapid, îți rămâne mai mult timp să te pregătești pentru Rezi.
4. Din ce ai învățat?
4. Din ce ai învățat?
Majoritatea (73%) au folosit exclusiv bibliografia oficială. Totuși, 22% au combinat bibliografia oficială cu rezumatele, iar 5% au folosit doar rezumate.
Comparativ cu anul trecut, cei care au luat peste 850 au folosit mai puțin rezumatele: 16% față de 30% anul trecut.
Deci, deși rezumatele devin populare, cărțile oficiale rămân sursa principală și sigură.
Ți-ai făcut rezumatele singur(ă)?
58% din cei care au învățat din rezumate și le-au făcut singuri. Cei mai mulți dintre ei sunt din categoria 851-950.
Așadar, să-ți faci rezumate e util pentru învățarea activă, dar necesită timp. Dacă optezi pentru asta, fă-le imediat după ce ai parcurs lecția.
5. Topul tehnicilor de învățare
5. Topul tehnicilor de învățare
Iată tehnicile ordonate după cât de eficiente au fost considerate de cei cu peste 850 puncte:
- Participare la cursuri online ce explică materia – cea mai puțin eficientă metodă: -44%
- Învățatul cu colegi/prieteni: -28%
- Urmărit video-uri gratuite ce explică materia: -10%
- Grile doar după finalizarea integrală a materiei: 1%
- Flashcard-uri: 8%
- Parcurgerea rapidă a materiei (cu cât mai multe treceri): 46%
- Recapitularea constantă a capitolelor din trecut: 55%
- Parcurgerea cu atenție a materiei (încă de la prima trecere): 69%
- Grile după fiecare capitol/subcapitol învățat – cea mai eficientă: 74%
Hai să analizăm, pe scurt, fiecare tehnică în parte:
5.1. Cursuri online ce explică materia
5.1. Cursuri online ce explică materia
Această metodă are, per total, o eficiență netă negativă pe toate intervalele de punctaj, iar cele mai mici valori se regăsesc chiar la intervalul 851-950.
Probabil că aceste cursuri pot fi de mare ajutor pentru dobândirea unei baze, însă când ai deja materia bine pusă la punct, ele nu te ajută să o aprofundezi.
5.2. Învățatul cu colegi/prieteni
Și anul acesta, rezultatele învățatului în grup sunt neconvingătoare. Eficiență netă e de -25% per total, și ajunge chiar la -35% la cei cu peste 750 de puncte.
Cel mai probabil, discuțiile amicale și lipsa unei structuri stricte pot afecta randamentul. Nu uita, e foarte ușor să fii distras, mai ales dacă nu există un plan de studiu bine pus la punct.
5.3. Video-uri gratuite ce explică materia
Deși stau ceva mai bine decât cursurile online, trendul e unul similar: utilitatea scade pe măsură ce crește punctajul, iar pentru intervalul 851-950, eficiența netă rămâne una negativă, de -10%.
5.4. Flashcard-uri
5.4. Flashcard-uri
Deși ocupa locul 6 în topul general al eficienței, pentru mulți dintre candidați ele au reprezentat o metodă eficientă de învățare și reactualizare a informațiilor. 47% dintre respondenți le-au considerat utile sau foarte utile, în timp ce, în segmentul 850+, procentul este de 43%.
Flashcard-uri – care?
Dintre cei ce le consideră utile/foarte utile, 54% au ales să și le creeze singuri. Acest procent crește odată cu punctajul , pornind de la 15% pentru intervalul 551-650 și ajungând la 72% dintre fanii flashcardurilor care au obținut peste 850 de puncte.
Flashcard-uri – cum?
În intervalul 851-950, cei mai mulți dintre cei care au folosit cu succes flashcard-uri au ales varianta tipărită. 24% au preferat varianta online, iar 3% au apelat la ambele variante.
Flashcard-uri – cu cine?
Cei mai mulți au ales să folosească flashcard-urile individual, în vreme ce mai puțin de 5% le-au parcurs împreună cu colegi sau prieteni. Nu-i de mirare, având în vedere că studiul în grup n-a ieșit prea bine la capitolul eficiență.
5.5. Recapitulare constantă
5.5. Calitate vs. Cantitate
Per ansamblu, metoda recapitulării constante este foarte apreciată (62% eficiență), fiind a 3-a ca utilitate.
Totuși, la cei peste 850 de puncte, eficiența netă scade la 55%. Din experiența împărtășită în Mindcast, se pare că mulți preferau să își planifice recapitularea punctual, în funcție de capitolele care le dădeau bătăi de cap, și nu neapărat să o facă zilnic.
Merită menționată aici tehnica repetiției spațiate, care implică revizuirea la intervale de timp din ce în ce mai mari. Astfel, în timp ce înaintezi cu materia, îți păstrezi proaspete informațiile asimilate la început.
5.6. Calitate vs. Cantitate
5.6. Recapitulare constantă
Din date reiese că, indiferent de punctaj, majoritatea participanților pun preț pe calitatea primei parcurgeri a materiei (72% o consideră foarte utilă), mai mult decât pe viteză și pe cât mai multe treceri.
Totuși, cei cu scor peste 850 dau note bune și citirilor multiple (eficiență netă 69%), dovadă fiind media de aproximativ 4,1 parcurgeri a materiei la acest nivel.
5.7. Grile - în timpul, sau după?
5.7. Grile - în timpul, sau după?
Indiferent de punctaj, rezolvarea grilelor după fiecare capitol are o eficiență netă superioară (mai exact, 65%), față de rezolvarea grilelor abia după parcurgerea materiei (1%).
În plus, cei mai mari susținători ai abordării „grile după fiecare capitol” sunt cei cu punctaje peste 850, la care s-a înregistrat o eficiență netă de 74%.
Ceea ce dovedește că grilele online nu servesc doar ca mod de simulare a rezidențiatului, ci și ca metodă de fixare și autoevaluare a cunoștințelor.
5.8. Punctaj Rezidentiat vs punctaj Grile-Rezidentiat
5.8. Punctaj Rezidentiat vs punctaj Grile-Rezidentiat
Apropo de grile, am vrut să verificăm relevanța testelor de pe Grile-Rezidentiat.ro. De aceea am adăugat întrebarea: „Care era media ultimelor teste pe Grile-Rezidentiat?”, la care au răspuns 455 de persoane.
Corelând răspunsurile cu cele ale întrebării „Ce punctaj ai luat la rezidențiat?”, am obținut acest grafic, unde scorul de corelație Pearson e de 0,69. Asta indică o asociere puternică între scorul la teste și punctajul final. Cu alte cuvinte, cei care stăteau bine la testele de pe Grile-Rezidentiat au avut, în general, și un rezultat bun la Rezi.
Gata cu metodele de învățare! Hai să vedem ultimele două întrebări din studiu.
6. Ce făceai când simțeai că nu mai poți să înveți?
6. Ce făceai când simțeai că nu mai poți să înveți?
Observăm un trend la persoanele cu rezultate mari, care se forțează să continue chiar și când sunt epuizate: 30% în intervalul 851-950, față de media de 18% în cadrul celorlalte intervale.
Tot cei cu punctaje peste 850 aleg cel mai rar să întrerupă complet învățatul (12%).
În concluzie, iau punctaje mari cei care încearcă să își depășească blocajele și să continue, în ciuda oboselii.
7. Cât de mulțumit(ă) ești cu specialitatea aleasă?
7. Cât de mulțumit(ă) ești cu specialitatea aleasă?
Aici merită să fac un disclaimer, pentru că sondajul s-a desfășurat la scurt timp după rezi, iar mulți nu apucaseră încă să vadă cum decurge efectiv specializarea. Cu toate acestea, se vede clar cum gradul de satisfacție urcă odată cu punctajul: de la 2,9/5 la cei sub 650 de puncte, până la 4,7/5 la cei peste 850.
Totodată, numărul celor care nu și-au ales nicio specialitate la repartiție scade pe măsură ce punctajul crește: 30% (23 de persoane) pentru primul segment, 10% pentru 651-750 și doar 1% pentru fiecare din intervalele 751-850 și 851-950.
Deci, așa cum probabil bănuiai, dacă muncești și obții un scor ridicat, e mult mai probabil ca specialitatea aleasă la repartiție să te împlinească.
Concluzii
Concluzii
Pentru că fiecare lucrare științifică are nevoie de concluzii, iată sfaturile care reies din studiu.
- Începe învățatul cât mai devreme.
- Propune-ți să parcurgi materia de cel puțin 3-4 ori, însă fă-o cu simț de răspundere încă de la prima trecere.
- Ocupă-te de licență din timp, astfel încât să-ți mai rămână suficient spațiu pentru repetat și testat înainte de rezi.
- Concentrează-te pe bibliografia oficială. Vezi, totuși, dacă ți-ar fi de folos să-ți faci propriile rezumate, sau simți că îți ia prea mult timp.
- Ia în considerare și flashcard-urile și vezi dacă ți se potrivesc.
- Renunță la învățatul în gașcă dacă îți dai seama că sunteți mai debragă distrași decât productivi.
- Recapitulează constant și rezolvă grile după fiecare capitol parcurs ca să îți fixezi și testezi materia.
- E normal să te simți epuizat uneori, dar încearcă să găsești resurse să mergi mai departe.
Îți mulțumesc că m-ai urmărit până la final! Dacă vrei să vezi studiul integral și toate răspunsurile, găsești totul pe www.g-rezi.ro/sfaturi.
Pe YouTube găsești și Mindcast, un podcast video cu candidatii care au luat cele mai mari punctaje la Rezi. Avem deja peste 25 de episoade, si iti promit ca marturiile invitatilor o sa te surprinda.
Iar dacă vrei să-ți asiguri specialitatea pe care ți-o dorești, intră pe https://www.grile-rezidentiat.ro/. Poți să rezolvi gratuit 100 de grile pe zi din cele peste 52.000, ai corectare instant, răspunsuri explicate cu AI, grafice de progres, mod de simulare a rezidențiatului, flashcard-uri, și chiar și o pagină de resurse cu zeci de materiale ca această statistică.
Spor la treabă și mult, mult succes la rezi!