Salutare,
Diana aici.
Dacă ai avut vreodată dificultăți în a gestiona așa-zișii perechi de ochi critici ațintiți asupra ta, atunci citește acest mail.
Dacă nu ai avut astfel de probleme vreodată, citește-l totuși, și trimite-l către cineva care ar putea beneficia de o perspectivă ceva mai blândă asupra propriei persoane.
Așadar…
1. All eyes on me
Întârzii 10 minute la curs/job și simți cum toată lumea te judecă când intri în încăpere. Sau te hotărăști să mergi în sfârșit la sală, că tot vine vara, ești mai neîndemânatic puțin fiind totul relativ nou, și simți cum toți se uită la tine și își râd în barbă. Sau ai vărsat niște cafea pe cămașa albă și deja te agiți gândindu-te cum toți o să creadă că te-ai îmbrăcat cu o haină deja murdărită.
Sună vreun scenariu de mai sus cunoscut?
Pentru cei mai mulți dintre noi sună. Ba chiar m-aș mai putea gândi la multe alte exemple pe lângă cele de sus. Și nu sună așa de cunoscute pentru că se tot petrec în viața reală și pentru că suntem o specie de aspri judecători – care abia pândesc greșeala sau rușinea celuilalt.
Sună cunoscut pentru că ceea ce trăim în scenariile acelea este cauzat de una din multiplele capcane ale creierului nostru, numită the spotlight effect.
O las termenul în engleză, așa vei găsi mai informații despre această capcană mentală interesantă.
2. Porumbeii de toate zilele
Pe scurt, the spotlight effect este impresia, eronată, pe care o avem că ceilalți oameni ne observă. Mult mai mult decât o fac, de fapt, în realitate. Rareori sunt ceilalți atât de interesați de noi și de acțiunile noastre, precum ne face să credem această capcană mentală.
M-am gândit să scriu despre această capcană atât de comună, pentru că am fost martoră la desfășurarea ei zilele trecute. Eram la o masă în familia extinsă. Puțin mai formal totul, fiind mai multe persoane prezente, de toate vârstele.
Iar cineva scoate un porumbel pe gură. Îi spun porumbel pentru că nu este implicat nimic dramatic, de proporții colosale. Este doar un porumbel care își face apariția, nedorit, în o groază de situații. Mai ales când vrei să faci o impresie bună.
Este ușor amuzant când se întâmplă pentru cei din jur, este aproape dramatic pentru cel în cauză. Am văzut pe fața, deja schimbată, a persoanei respective cum încep scenariile în care mai toată lumea se cramponează de acel mic moment ușor amuzant. Doar că scenariul era de fapt capcana mentală, pentru că restul mesenilor au trecut la următorul subiect de interes și mă și îndoiesc că s-au mai gândit vreo secundă la ce s-a întâmplat.
Persoana în cauză, în schimb, a rămas copleșită de starea de anxietate și de rușine generate de capcana the spotlight effect.
3. Nu te irosi
Ce vreau să transmit, mai exact, este că noi contăm. Mult. Pentru toți cei care ne înconjoară. Dar nimeni (sănătos) nu stă cu lupa pe noi. Fie el apropiat sau străin. Nu suntem sub atentă observare, nu suntem evaluați la fiecare pas. Așa că o groază de seri în care ne amintim tot felul de momente penibile și jenante sunt ore complet irosite.
Irosim energie prețioasă simțindu-ne rușinați, anxioși și vulnerabili cu sinele nostru neîndemânatic, sine pe care, evident, nimeni nu îl contabilizează așa. Nimeni nu irosește energie mentală prețioasă și timp valoros cu momentele noastre penibile.
Așa că nu o mai face nici tu.
Am vrut să scriu aceste rânduri pentru a aduce puțină ușurare în momentele în care strângi din dinți gândindu-te la momente jenante. Așa cum făcea persoana de la masa mea de zilele trecute.
Fă-ți un bine și de fiecare dată când te simți judecat, criticat, evaluat, observat de ochi incisivi, amintește-ți de the spotlight effect.
Nu este vorba despre tine în cele mai multe situații. Mai toți sunt prinși în propria lume (nu neapărat în mod egoist – pur și simplu așa suntem construiți) încât micile momente penibile sunt trecute cu vederea atât de ușor.
Încearcă să îți amintești 5 momente penibile ale cuiva. Vezi cât de mult timp îți ia. Acum încearcă să îți amintești 5 momente personale penibile. Cred că în câteva secunde reușești. Așa este și cu ceilalți. Toți înmagazinează sute de scene jenante cu ei, iar cu alții prea puține.
Și dacă tot te-ai gândit la 5 penibilități din trecut, încearcă să le și ștergi din memorie cu ocazia asta. Pentru că și ceilalți au făcut-o. Ieși de sub jugul efectului reflectoarelor pentru că este epuizant.
Be cringe and free!
Creștem împreună,
Diana