👉 Aștepți un semn ca să te apuci de învățat pentru Rezi? Ăsta e!

5 sfaturi fundamentale pentru rezidențiat and beyond

Răspunsul la întrebarea „ce se întâmplă după facultate” poate fi un gând destul de supărător pentru mulți dintre noi. Rezidențiatul este în apropiere (it always is) și mai mult ca sigur deține cea mai mare parte a atenției tale. Dar chiar și așa trebuie să ne oprim câteodată, să facem un pas înapoi și să gândim în perspectivă.

„Ce se întâmplă după facultate și după rezidențiat?”

Fiecare dintre voi vă veți gândi la altceva (în fond este o întrebare foarte personală), dar astăzi aș vrea să îți împărtășesc un răspuns parțial – ceva care sigur se va întâmpla indiferent de specialitate, oraș, țară sau alți factori.

Iar acea realitate este că educația ta medicală nu se va termina niciodată. Ca medic înveți continuu încă din primele zile ale facultății până la încetarea activității profesionale. „Serios?” poate vă gândiți, „se subînțelege” continuați în mintea voastră.

Motivul pentru care îți scriu astăzi aici este pentru a îți împărtăși 5 tehnici prin care poți investi în tine, 5 moduri prin care poți eficientiza acest life long goal, 5 moduri prin care poți excela în specialitatea ta și să îți rămână și timp pentru un suc cu prietenii.

#1 Ghidurile specialității tale sunt prietenii tăi cei mai buni

Ele îți explică scurt și la obiect de la I la III, de la A la C, ce este indicat să faci pentru o anumită patologie. Ele reprezintă consensul stabilit științific pentru ca tu să nu cauți furios pe Google.

Noi suntem mari fani ale ghidurilor societății europene de cardiologie (ESC) și ți le recomandăm ca punct de plecare. În fond hipertensiunea arterială este una dintre cele mai comune patologii.

#2 Nu neglija pasiunile/hobby-urile

Nu ești definit numai de ceea ce faci de luni până vineri de la 08:00 la 15:00. Nu ești doar „un rezident de cardio”, „un rezident de endocrine”, „un rezident de uro”. Toți avem aspirații și curiozități ce ne completează ca persoane.

Nouă ne-a plăcut întotdeauna pedagogia – arta și știința de a împărtăși cu alții cunoștințele noastre. Dacă nu am fi dedicat măcar o parte din atenția noastră acesteia, nu am fi creat niciodată proiectul Medtinker. Și nu am fi azi aici cu voi.

#3 Profită de orice moment să înveți

Timpul tău liber va fi din ce în ce mai redus pe viitor. Știm senzația… Dar ca orice investitor bun, trebuie să profiți de absolut orice ocazie când ți se prezintă.

Petreci 30 de minute dus și întors în fiecare zi pentru a ajunge la spital? Ascultă un podcast!

Există o mulțime de medici cu talent oratoric incredibil din care îți poți alege. Noi îți recomandăm: 

#4 Îmbrățișează inovațiile tehnologice din medicină

Nu e un lucru ușor și în nici un caz nu îți recomandăm să îmbrățișezi toate lucrurile noi ce apar în medicină. Trebuie să îți folosești discernământul pentru a alege ce ți se pare cel mai util pentru tine și pentru practica ta.

Colegii de la Marsilian au creat o platformă incredibilă – BioMap – ce îți poate veni în ajutor pentru studiul tău, dar și pentru acele momente când vei fi cu pacienții și vei dori să le explici boala mai bine.

Și dacă dai peste ceva interesant, nu ezita să ne contactaezi și pe noi!

#5 Separa-ți cu grijă viața personală de cea profesională

Cei dintre voi care se pregătesc să închidă această postare – stați! Nu mergeți către butonul de back deja. Poate sună a erezie de cel mai înalt rang, dar este un aspect important pe care mulți dintre noi îl pierdem din vedere în primii ani de rezidențiat. Excelența nu rezultă obligatoriu dintr-un număr enorm de ore petrecut la muncă, iar sănătatea voastră – atât fizică, cât și mentală – este la fel de importantă precum a pacienților voștri.

Nu mă credezi pe cuvânt? În anul 2017 comisia din cadrul World Medical Association a aprobat în unanimitate adăugarea unei noi clauze jurământului lui Hipocrate. Ea sună cam așa:

„I will attend to my own health, well-being and abilities in order to provide care of the highest standard”.

Sper ca aceste sfaturi să îți fie de folos. Nu sunt în nici un caz absolute, iar experiența ta poate să difere semnificativ, dar hei… trebuie să înceapă de undeva, nu?

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...