5 sfaturi fundamentale pentru rezidențiat and beyond
5 sfaturi fundamentale pentru rezidențiat and beyond

5 sfaturi fundamentale pentru rezidențiat and beyond

Răspunsul la întrebarea „ce se întâmplă după facultate” poate fi un gând destul de supărător pentru mulți dintre noi. Rezidențiatul este în apropiere (it always is) și mai mult ca sigur deține cea mai mare parte a atenției voastre. Dar chiar și așa trebuie să ne oprim câteodată, să facem un pas înapoi și să gândim în perspectivă.

„Ce se întâmplă după facultate și după rezidențiat?”

Fiecare dintre voi vă veți gândi la altceva (în fond este o întrebare foarte personală), dar astăzi aș vrea să vă împărtășesc un răspuns parțial – ceva care sigur se va întâmpla indiferent de specialitate, oraș, țară sau alți factori.

Iar acea realitate este că educația voastră medicală nu se va termina niciodată. Ca medic înveți continuu încă din primele zile ale facultății până la încetarea activității profesionale. „Serios?” poate vă gândiți, „se subînțelege” continuați în mintea voastră.

Motivul pentru care vă scriu astăzi aici este pentru a vă împărtăși 5 tehnici prin care puteți investi în voi, 5 moduri prin care puteți eficientiza acest life long goal, 5 moduri prin care puteți excela în specialitatea voastră și să vă rămână și timp pentru un suc cu prietenii.

#1 Ghidurile specialității voastre sunt prietenii voștri cei mai buni.

Ele vă explică scurt și la obiect de la I la III, de la A la C, ce este indicat să faceți pentru o anumită patologie. Ele reprezintă consensul stabilit științific pentru ca voi să nu căutați furioși pe Google.

Noi suntem mari fani ale ghidurilor societății europene de cardiologie (ESC) și vi le recomandăm ca punct de plecare tuturor. În fond hipertensiunea arterială este una din cele mai comune patologii.

#2 Nu neglijați pasiunile/hobby-urile

Nu sunteți definiți numai de ceea ce faceți de luni până vineri de la 08:00 la 15:00. Nu sunteți doar „un rezident de cardio”, „un rezident de endocrine”, ”un rezident de uro”. Toți avem aspirații și curiozități ce ne completează ca persoane.

Nouă ne-a plăcut întotdeauna pedagogia – arta și știința de a împărtăși cu alții cunoștințele noastre. Dacă nu am fi dedicat măcar o parte din atenția noastră acesteia, nu am fi creat niciodată proiectul Rezidențiat+ din cadrul Medtinker. Și nu am fi azi aici cu voi.

#3 Profitați de orice moment să învățați.

Timpul vostru liber va fi din ce în ce mai redus pe viitor. Știm senzația… Dar ca orice investitor bun, trebuie să profitați de absolut orice ocazie când vi se prezintă.

Petreceți 30 de minute dus și întors în fiecare zi pentru a ajunge la spital? Ascultați un podcast!

Există o mulțime de medici cu talent orator incredibil din care vă puteți alege. Noi vă recomandăm: 

Iar pentru cei care încă nu s-au decis asupra unei specialități – Medicinistul Multipotent (no pun intended). Primul podcast medical din România; mentorul vostru virtual în alegerea unei specialități.

#4 Îmbrățișați inovațiile tehnologice din medicină.

Nu e un lucru ușor și în nici un caz nu vă recomandăm să îmbrățișați toate lucrurile noi ce apar în medicină. Trebuie să vă folosiți discernământul să alegeți ce vi se pare cel mai util pentru voi și pentru practica voastră.

Colegii de la Marsilian au creat o platformă incredibilă – BioMap – ce vă poate veni în ajutor pentru studiul vostru dar și pentru acele momente când veți fi cu pacienții și doriți să le explicați boala mai bine.

Și dacă dați peste ceva interesant, nu ezitați să ne contactați și pe noi!

#5 Separați-vă cu grijă viața personală de cea profesională.

Cei dintre voi care se pregătesc să închidă această postare – stați! Nu mergeți către butonul de back deja. Poate sună a erezie de cel mai înalt rang, dar este un aspect important pe care mulți dintre noi îl pierdem din vedere în primii ani de rezidențiat. Excelența nu rezultă obligatoriu dintr-un număr enorm de ore petrecut la muncă, iar sănătatea voastră – atât fizică cât și mentală – este la fel de importantă precum a pacienților voștri.

Nu mă credeți pe cuvânt? În anul 2017 comisia din cadrul World Medical Association a aprobat în unanimitate adăugarea unei noi clauze jurământului lui Hipocrate. Ea sună cam așa:

„I will attend to my own health, well-being and abilities in order to provide care of the highest standard.”

Sper ca aceste sfaturi să vă fie de folos. Nu sunt în nici un caz absolute, iar experiența voastră poate să difere semnificativ, dar hei… trebuie să înceapă de undeva, nu?