Salutare,
Mihai sunt, co-fondator la Grile-Rezidentiat.ro.
Dacă tot se apropie rezi pentru absolvenții de anul acesta, vrem să îți trimitem cât mai multe informații care să îți fie de ajutor. Până la urmă, tu „urmezi” după data marelui examen. Vei intra în ultimele 365 zile până la marele moment.
Spre exemplu, uite programele de studiu pentru fiecare domeniu în parte (ai toate capitolele din tematică desfășurate, doar îți printezi documentele și îți va fi mai ușor să îți urmărești progresul).
- Program de studiu – medicină (PDF)
- Program de studiu – medicină dentară (PDF)
- Program de studiu – farmacie (PDF)
Uite și graficele cu numărul de pagini per capitol (să știi pe ce să te concentrezi, dat fiind faptul că la rezi sunt mai multe grile din capitolele mari).
Grafic cu pagini per capitol – medicină
Grafic cu pagini per capitol – medicină dentară
Acest e-mail este un material pe care sunt sigur că îl vei accesa de mai multe ori pe parcursul anului. Și asta pentru că am pus aici toate informațiile valoroase pe care și noi ne-am fi dorit să le avem când am dat examenul de rezidențiat.
Ce conține:
- Câteva cuvinte despre bibliografie
- Când să te apuci de învățat
- Sfaturi cheie privind examenul și cum să te organizezi (de la comunitatea noastră de 64.000+ utilizatori)
- Ponderea grilelor la examen, pe ani
- La final, link-uri materiale utile
Eu am dat rezi în 2016…
Am fost generația de „tranziție”, când s-a făcut trecerea de la ECN la fostul compendiu de specialități medico-chirurgicale (bibliografia între 2016 și 2020).
Eu am început anul 6 fără să știu bibliografia pentru examen – compendiul încă nu apăruse. Avea să fie lansat la jumătatea lunii ianuarie, deci cu aproximativ 11 luni înainte de examen.
Într-un fel, tu ai un avantaj enorm. Ai predictibilitate și te poți concentra pe ceea ce poți controla.
Adică poți să… înveți și să planifici. Pentru că ai deja cărțile. De acum.
Iar asta ne duce către întrebarea…
Când ar trebui să te apuci de învățat?
La începutul lui 2019 am întrebat comunitatea ce întrebări ar avea pentru foști candidați de top, care au luat peste 900 la rezi. Am compilat peste 350 întrebări și am mers la candidați ca să aflăm „secretele” lor. Inclusiv interviurile pe care le-ai descărcat tu ieri sunt bazate tot pe acele întrebări ale comunității.
Îmi aduc aminte de parcă a fost ieri.
Când am deschis fișierul cu răspunsuri, peste jumătate conțineau întrebarea aceasta: „Când ar trebui să te apuci de învățat?”.
Dacă ai citit interviurile din pagina Materiale utile din platformă, sunt sigur că știi celelalte întrebări.
Acum, răspunsul la întrebare, după ce am discutat cu foarte, foarte mulți studenți cu rezultate excelente la rezi, este următorul: cât mai devreme.
Acum, deși bibliografia este oarecum similară cu cea precedentă.
Ai putea spune că nu durează foarte mult și că te vei descurca relativ ușor. În 2-3 luni ar trebui să știi totul la un nivel decent.
Asta își spun foarte mulți studenți. În realitate, informația este foarte densă, există o tonă de detalii pe care trebuie să le ții minte, iar întrebările de la examen sunt formulate aproape exact ca în cărți, indiferent că vorbim de medicină, farmacie sau medicină dentară.
Apropo, uite care a fost ponderea întrebărilor în ultimii ani. Vom face aceleași statistici începând cu 2021, pentru bibliografia nouă, dar sperăm să fii rezident(ă) pe specialitatea dorită până atunci.
Ce trebuie să reții? Ponderea grilelor este mai mare cu cât capitolul are mai multe pagini (destul de logic, dacă mă întrebi pe mine). Click aici ca să vezi statistici cu grilele de la Rezi 2021 (din noua bibliografie).
În continuare ai ponderea grilelor de la Rezi din anii 2016-2019.
Pe aceeași idee, anul trecut am întrebat (din nou) comunitatea (de data asta, doar pe cei care susținuseră rezi): Care e cel mai bun sfat pe care l-ai oferi unui student ce tocmai a început anul 6?
Îți las mai jos 5 răspunsuri consecutive pe care le-am extras aleatoriu din peste 300 răspunsuri. Toate conțin îndemnul că trebuie să te apuci cât mai din timp de învățat.
Ce spun colegii tăi mai mari?
#1 „Sa invete cat de putin in fiecare zi din materia pentru rezidentiat(o pagina sau 2 si tot e ceva)”
#2 „Incepe de acum sa inveti, daca nu ai facut-o deja. Pasii mici sunt cheia succesului. Apoi, vor fi multe zile in care veti sprijini peretii pe parcursul stagiilor obligatorii din anul 6. Nu lasa sa fie timp pierdut, scoate-ti cartile pe capitole ca sa iti fie mai usor sa le iei cu tine si citeste. Nu lasa timpi morti..citeste in metrou, ratb, la cursurile la care profesorii intarzie, cand nu aveti pacient, etc.”
#3 „Sa citească materia încă de la începutul anului universitar, putin cate putin dar contează cand incepi intens sa inveti pt rezidentiat. Sa-si termine licenta cât mai repede sa nu se aglomereze in ultimele luni de facultate.”
#4 „Să se ocupe din timp de licență, care chiar dacă nu e importantă, mănâncă ceva timp, și apoi să-și organizeze timpul eficient pentru a trece prin materia de rezidențiat, în primă fază pentru familiarizare, pentru a descoperi modul său ideal de învățare. Organizarea e cheia, pentru a nu ajunge în ultimul moment ca un zombie. Oricum tot în ultimele luni toată lumea trage cel mai tare.”
#5 „Să înceapă învățatul pentru rezidențiat din timp. Acordați mult mai puțină importanță examenului de licență și lucrării de licență (lucru care trebuia să îl fi făcut și eu) și concentrați-vă mai mult eforturile pe câteva ore zilnic în care să învățați pentru rezi. Știu că sunt multe activități în anul VI (serenade, teza de licență, ieșit în băute cu colegii) dar e important să îți acorzi acele 2 ore zilnice (la început) pentru învățatul la rezi, altfel o să vezi simțitor că nu mai ai timp să iți sintetizezi materia, să o structurezi (că doamne câtă nevoie de structurare are) etc.”
E un an greu, în care trebuie să gestionezi licența, învățatul pentru rezi, spitalul (atunci când nu e carantină) și alte examene.
Pe scurt: va fi greu. Greuț. Mult stres, multe responsabilități.
Sfatul meu e următorul: nu uita că stresul generat de apropierea unui examen atât de important precum rezidențiatul este, contrar opiniei populare, un lucru foarte bun.
Stresul te „forțează” să înveți, te îndeamnă să nu mai stai și să depui efort în direcția visului tău: acela de a-ți alege specialitatea dorită.
Recomandări esențiale pentru anul 6
Uite câteva idei care sper să te ajute.
- Fixează-ți un target. Scrie pe o foaie de hârtie care e obiectivul tău: ce notă vrei la rezi, ce notă vrei la licență, cât timp vrei să înveți zilnic, de câte ori vrei să treci prin materie. Și semnează-te. Apoi pune hârtia respectivă într-un loc unde să o vezi constant. Vorbesc serios 🙂
- Împarte timpul rămas până la rezidențiat în etape (pot fi etape lunare, pot fi trimestre), tu te cunoști mai bine. Organizează-te. Dacă vrei să treci de 5 ori prin materie până la rezi, planifică și ține-te de plan.
- Termină licența cât mai devreme posibil, nu vrei să se acumuleze temeri și task-uri pe ultima sută de metri.
- Maximizează timpul pe care îl dedici învățatului (chiar și 5 pagini pe zi, la început, fac diferența), pentru că anul 6 e unul destul de relaxat în ceea ce privește așteptările profesorilor.
- Apucă-te din timp de învățat (Am spus asta deja?).
- Nu „citi” materia – învață din prima materia, așa cum ar trebui. Crede-mă, dacă doar citești, nu îți vei aminti nimic la a doua trecere.
- Reflectează asupra a ceea ce îți place să faci, asupra talentelor tale și fă un exercițiu simplu: imaginează-ți că ai vârsta de 75 ani. Cum arată viața ta? Ai vreun regret? Ai avut suficient timp să faci ce îți place? Alegerea specialității e unul dintre cele mai presante alegeri pe care ești nevoit să le faci. Asigură-te că alegi cum trebuie. Revenim cu mai multe informații pe tema asta (vom lansa un curs în noiembrie).
- Pe final, nu lăsa examenul să te „dezumanizeze”. Ieși în oraș. Mergi într-o vacanță atunci când nu vei mai putea învăța. Ia pauze. Încarcă-ți bateriile, pentru că te vei întoarce cu o forță mentală uimitoare.
În ceea ce privește grilele, pe platformă găsești aproape 20.000 în acest moment – 40 de medici, farmaciști și stomatologi au lucrat anul acesta la conținutul de pe platformă. Sunt în jur de 10.000 grile pentru medicină, aproximativ 5500 pentru farmacie și aproximativ 4500 pentru medicină dentară. Și adăugăm constant întrebări noi.
Foarte important: actualizăm constant grilele (dacă vezi o eroare, o raportezi printr-un buton din dreapta și moderatorii noștri vor răspunde/edita în 24 ore).
Revin zilele viitoare cu următorul e-mail, despre marile provocări din anul 6 și cum să le gestionezi (voi intra mai mult în detalii).
Mihai
Grile-Rezidentiat.ro