Ești aproape de finalizarea rezidențiatului sau deja specialist și te gândești să faci a doua specialitate? Sau poate ai terminat de mult rezidențiatul și te gândești că vrei altceva? Indiferent de motivul pentru care te-ai decis să mergi în direcția asta, un lucru e sigur: nu știi exact de unde să începi.
Ce anume ar trebui să înveți? Unde găsești bibliografia? Unde găsești informații despre concursul național de rezidențiat? Și cum te organizezi pentru a începe din nou să înveți pentru un examen care este oricum dificil (în timp ce, poate, ai și examenul de specialitate)? Am creat acest articol ca să îți răspundem la toate întrebările!
1. Unde găsești bibliografia?
După cum probabil știi, în 2021 s-a introdus o nouă bibliografie pentru toate domeniile. Apasă mai jos pentru a deschide PDF-ul de pe site-ul Rezidentiat.ms.ro cu domeniul tău de interes:
- Medicină (există și o erată, o găsești aici)
- Farmacie
- Medicină dentară
Volumele de care ai nevoie le găsești printr-o simplă căutare pe Google, la diverse librării online.
Grile care să acopere toate aceste volume – le găsești pe Grile-Rezidentiat.ro.
2. Ce anume (și cum) ar trebui să înveți?
Pe lângă a-ți spune evidentul – că trebuie să înveți materia din bibliografia oficială – vrem să îți oferim ceva mai mult și să te ajutăm în direcția aceasta.
Așadar am lansat un chestionar prin care am întrebat candidații la Rezi 2021 dacă pot oferi sfaturi și idei cu privire la experiența lor de învățare și nu numai. Am primit peste 1000 de răspunsuri pe care le-am citit, le-am interpretat și am creat un PDF cu lecțiile extrase.
Ai acolo răspunsurile, argumentate prin grafice, la întrebări esențiale precum:
- Când ar trebui să mă apuc de învățat pentru rezi?
- De câte ori ar trebui să treci prin materie?
- Din ce ar trebui să înveți? (cărțile din bibliografie, rezumate etc)
- Cât de utile sunt diverse moduri de învățare?
În continuare, următoarele materiale gratuite de pe blog-ul Grile-Rezidentiat te pot ajuta să te organizezi.
- Program de studiu, nr. pagini per capitol și tematica oficială – Medicină – Rezi 2022
- Pagini/capitol, cuprins și program de studiu – Medicină Dentară – Rezi 2022
- Program de studiu – Farmacie – Rezi 2022
3. Unde găsești informații despre concursul național de rezidențiat?
Dincolo de site-ul despre rezidențiat al Ministerului Sănătății (Rezidentiat.ms.ro), poți vedea ultimele punctaje la Rezidențiat 2021 – pe orașe și specialități – aici:
Urmărește-ne pe rețelele sociale – Facebook și Instagram – ca să fii la curent cu toate noutățile. Poți intra și pe grupul de Facebook Rezidențiat 2022.
4. Cum te organizezi pentru a începe din nou să înveți pentru un astfel de examen?
Aici intrăm în mai multe detalii.
Vezi tu, decizia de a susține rezi din nou este partea ușoară. Să-ți amintești care stil de învățare funcționează mai bine pentru tine – aceea este partea mai dificilă. Așteaptă-te la un maraton de ore de învățare, mai ales dacă ai și examenul de specialitate.
Așa cum ți-a luat ceva timp să te acomodezi cu viața profesională, a deveni din nou „student” necesită o perioadă de tranziție. Dacă într-adevăr îți dorești o notă mai mare care să îți permită să-ți alegi din mai multe specialități, ai nevoie să investești timp pentru a înțelege ce pași să urmezi.
I. Gândește-te la stilul tău de învățare
Fiecare dintre noi procesează informația în moduri diferite, așa că nu intra în panică dacă nu îți vei putea aminti instantaneu toate informațiile pe care le citești sau pe care începi să le înveți. Este un proces care poate fi deosebit de copleșitor în primele zile, așa că nu porni cu așteptări mari.
Gândește-te la situațiile din spital în care a fost nevoie să procesezi multă informație. Sau gândește-te cum a fost prima dată când ai dat rezi, ori cum a fost în timpul sesiunilor dificile din anii de facultate.
Poate sună prea simplu, dar acordă-ți timp să îți amintești ce anume a funcționat pentru tine în trecut. Poate ai nevoie să îți faci rezumate, poate ai nevoie de foarte multe elemente vizuale (desene, grafice, ilustrații 3D), poate ai nevoie să repeți cu voce tare sau ai nevoie de liniște totală. Tu știi cel mai bine.
II. Organizează-te și ia lucrurile în serios
Să înveți poate să nu fie cel mai plăcut lucru, însă nu prea ai încotro. Indiferent că ai sau nu și examenul de specialitate sau alte priorități, volumul din bibliografie este suficient de mare încât să necesite o planificare temeinică.
Așa cum vei vedea în PDF-ul cu statistici menționat mai sus, studiul nostru demonstrează că o notă mai mare este corelată cu începerea din timp al procesului de învățare.
Poate că emoțiile nu mai sunt la fel de mari ca la primul rezi, poate că viața vine cu mai multe responsabilități. Însă este nevoie să îți blochezi timp în calendar pentru a începe de undeva. Nu trebuie să înveți mult dintr-odată, ci doar să începi cu o investiție mică din timpul tău și să fii consecvent(ă). Îți vei mulțumi în lunile dinaintea rezidențiatului, atunci când nu va trebui să te aglomerezi prea tare cu materia.
Așadar, organizează-te din timp.
III. Rezolvă grile
Tot în PDF-ul de mai sus vei vedea că nota la rezi este direct corelată cu testarea prin grile după fiecare capitol și subcapitol. Așadar, împarte materia pe capitole/sub-capitole și rezolvă grile cât poți de des. Asta te va ajuta să fixezi materia, dar și să observi anumite lucruri pe care le-ai ratat la prima, sau chiar la a doua citire. În plus, este un mod de a te detensiona chiar și după o sesiune scurtă de studiu.
5. Ce poți face în cazul în care nu știi ce specialitate să-ți alegi?
Vrei să mai faci un rezidențiat, dar încă nu te-ai decis pe ce ramură să mergi mai departe? Pentru asta, noi am creat platforma Docendo.ro, pe care am lansat primul curs din România pe acest subiect:
Este un curs online cu 10 ore de conținut în 71 de video-uri și ateliere pe Zoom pentru cei care vor să aprofundeze tehnicile de autocunoaștere, cu psihologul Alexandru Drăghici. Pe scurt, bibliografia include un studiu național desfășurat de noi și interpretat de sociologul Andrei Popescu, dar și alte resurse din România și SUA.
Suntem încrezători că acest curs te va ajuta să te cunoști, să afli ce îți dorești și să identifici specialitatea care ți se potrivește cel mai bine.
6. În final, uite o listă cu resurse ce ți-ar putea fi de ajutor
Ți-am pregătit o listă cu cele mai citite articole de pe blog, pe
- Work-life balance: sau cum jonglezi cu viața personală și profesională
- 12 moduri de a deveni mai motivat
- Nu am chef să învăț. Nu știu cum să învăț. Nu mai pot să învăț.
- Harta completă a stilurilor de învățare
- Mnemotehnica – sau cum să înveți rapid orice!
- Cum să citești ca să reții
- Cum să iei notițe pentru studiu: 5 metode eficiente
- Memoria de scurtă durată vs Memoria de lungă durată
Spor la treabă!