cum sa te bucuri de vacanta fara sa uiti materia

Cum să te bucuri de vacanță fără să uiți materia

Vacanța de iarnă se apropie, iar tu abia aștepți să poți uita de facultate, stagii, și să te bucuri de o pauză binemeritată.

Poate deja îți imaginezi cum arunci compendiul într-un sertar, și le uiți acolo câteva săptămâni.

Nu o să încerc să te motivez să înveți, pentru că știu că te gândești mai mult la masa de Crăciun, petrecerea dintre ani (apropo, unde-ți faci Revelionul?) și tot acel timp care va fi doar al tău.

Cu toate astea, trebuie să știi că modul în care îți petreci vacanța poate să facă diferența în ianuarie — practic, poți uita ceea ce ai învățat până acum din greu. Până la urmă, vorbim de câteva săptămâni.

Așa că, dacă vrei să intri „cu dreptul” în 2024, iar vacanța să nu se transforme într-o gaură neagră pentru tot ce ai învățat până acum, hai să vedem ce e de făcut: 

1. Evită excesele

bucuri vacanta nu uiti materia blog grile admitere

Deja nu ne mai miră că extrem de mulți oameni ajung la urgențe pentru că au băut sau mâncat prea mult de sărbători. Excesele aproape au devenit o sărbătoare în sine.

Dar asta n-ar trebui să fie o scuză pentru noi. Așa cum știi și tu, orice exces are un impact negativ asupra organismului și, în consecință, asupra minții. Cu cât excesele sunt mai dese și mai accentuate, cu atât creierul tău va avea mai mult de suferit.

E ok să te bucuri DIN CÂND ÎN CÂND de o masă bogată sau de câteva pahare în plus, atâta timp cât ai grijă să te recuperezi a doua zi. Asta înseamnă suficientă odihnă, hidratare, poate chiar și puțină mișcare.

Pe scurt, e nevoie de echilibru și moderație!

2. Meditează

bucuri vacanta nu uiti materia blog grile admitere

Poate sună banal, dar 5 minute de meditație pe zi pot face o diferență enormă.

Nu trebuie să stai în cine-știe-ce poziție incomodă, să respiri într-un anumit fel, sau să încerci din răsputeri să nu te gândești la nimic (spoiler: nici n-ai putea).

Vorbim aici de mindfulness meditation, o practică ce te ghidează spre „aici și acum” și te ajută să devii un observator a ceea ce se întâmplă în jurul tău și în mintea ta.

Trebuie doar să conștientizezi ce simți și gândești, fără prejudecăți și fără să încerci să schimbi ceva.

Nu o să îți spun mai multe, ci te las să descoperi singur cu aplicația Headspace sau Calm. Sunt super pentru începători – trebuie doar să le încerci.

3. Odihnește-te

bucuri vacanta nu uiti materia blog grile admitere

Și nu, asta nu înseamnă să petreci până „cazi” de oboseală.

Odihna de calitate se obține prin activități care ajută și mintea și corpul să se relaxeze.

Asta înseamnă suficient somn (7-8 ore pe noapte), plimbări în natură, conversații de calitate și, în general, activități care nu presupun un consum prea mare de energie.

Cu cât te odihnești mai bine în această vacanță, cu atât vei începe anul mai motivat și mai pregătit pentru ce te așteaptă.   

4. Repetă

bucuri vacanta nu uiti materia blog grile admitere

În general, memoria funcționează pe principiul use it or lose it. Informațiile pe care le-ai asimilat, dar nu le „reîmprospătezi”, vor dispărea treptat din sertarul memoriei.

Și dacă mai adăugăm și excesele despre care vorbeam mai sus, e posibil să trebuiască să înveți toată materia din nou după vacanță.

Tocmai de aceea e bine să mai arunci câte un ochi peste materie. Mai exact, rezervă-ți o oră pe zi în care să te uiți peste planul de învățare, să revezi materia, să faci grile, sau să explorezi câteva modele Biomap.

În loc de concluzie

Dacă vrei să nu uiți materia, iată câteva lucruri în care e smart să investești:

  • odihnă și relaxare de calitate
  • moderație
  • o scurtă recapitulare

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...