Salutare,
Diana aici.
Vreau să ajung la tine.
Nu, nu îți face încă curat în cameră. Nu vin în vizită. Mailul acesta, în schimb, sper să te viziteze cu rost.
Înainte să continui cu #MailulDeVineri, am vești bune: luna aceasta lansăm noul Grile-Rezidențiat – o experiență de 20 de ori mai rapidă, mai intuitivă și cu numeroase funcționalități noi:
- Grile din interval de pagini
- Dark mode
- Notițe direct pe grile
- Statistici avansate
- + Multe altele
Dacă vrei să fii la curent cu toate noutățile, apasă aici!
Și acum să revenim…
1. Singurătatea
Este sănătos să fim capabili să petrecem timp doar noi cu noi înșine.
Ce nu este sănătos, în schimb, este să ne simțim singuri. Sentimentul alienării și al singurătății stă de multe ori la baza unor depresii și anxietăți sau la baza unor boli și a altor afecțiuni fizice. De ce ne impactează atât de mult?
Condiționarea biologică.
Suntem creaturi cât se poate de sociale. Imaginează-ți, mult în trecut, un grup de oameni ce trăiesc în junglă. Din acel grup faci și tu parte. La un moment dat, te separi de acel grup, rămânând rătăcit pentru un timp îndelungat într-o junglă nesfârșită.
Asta înseamnă un pericol sporit în fața prădătorilor sau a bolilor de care nu te poți îngriji singur. Pe cealaltă parte, și tribul tău este mai vulnerabil fără tine. Așa că este normal să te simți îngrozitor singur. Este un semnal roșu prin care creierul te urgentează să te reîntorci la oamenii tăi.
Orice instinct uman ți s-a dezvoltat pentru o astfel de viață. O viață trăită în grup, alături de ceilalți. Condiționarea biologică nu îți permite să te rupi de societate. Te va lovi cu simptome fizice sau mentale dintre cele mai dure de fiecare dată când alegi să te separi.
Biologia și istoria organismului tău pulsează și te urgentează să te reconectezi cu ceilalți de fiecare dată când te distanțezi mai mult decât este sigur.
2. Micro-trezirile și Huteriții
Ți s-a întâmplat să dormi, teoretic, suficiente ore pentru a fi odihnit, dar să te trezești ca lovit de un buldozer?
Ei bine, nu, nu ai fost lovit de un buldozer, dar s-ar putea să suferi de micro-treziri. Ce sunt astea?
Micro-trezirile sunt momente scurte în care ne trezim din somn dar de care nu ne amintim a doua zi. Prin ele, s-au putut face printre primele experimente și măsurători pe gradul de singurătate pe care îl simțim.
Teoria din spate pentru aceste micro-treziri are rădăcini tot în evoluție. În momentul când te-ai separat de grup și te-ai pierdut în jungla cea mare, somnul tău nu a mai fost același. Nu poți să ai un somn odihnitor atunci când te simți singur, pentru că strămoșii tăi nu erau efectiv în siguranță atunci când dormeau singuri. Când nimeni nu îți apără spatele, creierul nu te lasă să intri în stadiul de somn deplin. Iar dacă starea ta mentală este una care denotă singurătate și nesiguranță, psihicul tău va crede că se află iar într-o junglă periculoasă și nesfârșită.
Așadar, aceste micro-treziri sunt o bună modalitate de a studia singurătatea pe care o simte un individ. Una dintre primele măsurători s-a făcut pe Huteriți – o comunitate de fermieri foarte unită, religioasă (apropiați de celebrii Amish de care probabil ai auzit). Ei trăiesc din munca pământului, lucrează, mănâncă, dorm, se relaxează și se roagă împreună. Și pentru că oamenii aceștia sunt nevoiți să coopereze tot timpul, au fost măsurate dozele de micro-treziri de care aveau parte.
Rezultatul?
Aproape zero. A fost cel mai mic nivel de singurătate măsurat de oamenii de știință.
3. Legături pierdute
Nu te gândi că lipsa sentimentului de singurătate se datorează aglomerării din acea comunitate. Intimitatea este o formă de libertate și te ajută să respiri mai ușor. Posibil să ni se pară destul de greu și sufocant să trăim ca Huteriții și nici nu este cazul să mergem atât de departe.
De unde vine totuși succesul lor, dacă nu din grămada de oameni care fac activități peste activități la comun?
Din împărtășire.
Nu, nu cea bisericească, ci dintr-o alta.
Una dintre temeliile de bază ale unei relații autentice este sentimentul că împărtășești ceva important cu altcineva. Chiar dacă ai mulți oameni în jurul tău, o familie numeroasă, un loc de muncă aglomerat sau un program de studii care dă pe dinafară te vei simți tot singur dacă nu împărtășești ceva important cu ei (preocupări, valori, hobby-uri și diverse activități, același simț al umorului, etc.).
În întreaga lume occidentală se observă o scădere drastică a lucrurilor făcute împreună, cu cei din jurul nostru, în special familia. Ritualul mesei în familie a devenit mai rar ca și uitatul împreună la un film care place tuturor, ca și activitățile în aer liber care să aducă bucurie tuturor participanților sau ca și împărtășirea oricărui tip de plăcere cu altcineva.
Tehnologia ne-a oferit un grad mai mare de independență inclusiv în abilitatea de a ne procura plăcere de unii singuri. Doar că neglijăm faptul că numai relațiile bidirecționale sau pluridirecționale sunt cele care pot vindeca izolarea și singurătatea în care ne afundăm.
Nu trebuie să trăiești ca Huteriții. Dar pentru sănătatea ta, este ideal să îți asiguri o mână de oameni cu care să dezvolți relații autentice și cu care să împărtășești cât mai multe din lucrurile care te pasionează în viața asta.
De aceea am vrut să ajung la tine. Să îți reamintesc de aceste lucruri, pentru că sunt sigură că, în mare, le știai deja.
Creștem împreună,
Diana