🤯 Vrei să afli Secretul unei Memorii de Elefant? 🐘
alimenteaza ziua energie obiceiuri blog grile rezidentiat
alimenteaza ziua energie obiceiuri blog grile rezidentiat

Alimentează-ți ziua cu energie prin 5 obiceiuri matinale

Te trezești. E o nouă dimineață, dar e una la fel ca toate celelalte. Dai „snooze” și te ghemuiești în pat – încă amâni să pui picioarele jos pe podea. Ațipești, dar nu prea mult, că alarma sună din nou.

O oprești de data asta, deși parcă ar mai fi mers încă 10 minute de snooze. Te ridici într-un final, cu greu, și primul lucru care îți trece prin minte e cafeaua. Îți sună cunoscut?

Ziua, așa cum începe, așa decurge. Un mare sportiv american, John Wooden, spunea că fiecare zi trebuie trăită în așa fel încât să devină o capodoperă. Poate ți se pare puțin exagerat sfatul jucătorului de baseball, dar ți-am pregătit o serie de obiceiuri garantate să te facă să pornești ziua cu o nouă atitudine (asta doar dacă ești dispus să le urmezi).

Îți spun de la bun început că unele din ele nu sunt prea comode, și nici nu trebuie să fie, pentru că ideea e să te scoată din zona de confort. Viața începe în afara ei, ai uitat? Haide, ai treabă!

1. Trezește-te devreme și la aceeași oră

Deja am început cu imposibilul, nu? Însă dacă te trezești devreme, îți induci subconștient mai multă încredere în sine. 60% din oameni, în mod obișnuit, se trezesc la ora 7, dar eu mă trezesc la 5. De ce?

Fii atent! Trezindu-mă la 5, câștig două ore în plus față de majoritatea oamenilor. Asta înseamnă că, săptămânal, eu câștig 14 ore în plus. Lunar, câștig 60 de ore, iar anual, 720. Știi cât înseamnă 720 de ore? O lună întreagă. Gândește-te că reușesc să încap într-un an 13 luni în loc de 12.

E greu să te trezești devreme, știu, dar poți să faci asta. Corpului tău îi ia două săptămâni ca să învețe si să integreze un obicei nou. În „12 Reguli Pentru Viață”, Jordan B. Peterson spune că, pentru a avea o sănătate psihică optimă, nu contează la ce oră adormi, atâta timp cât ești statornic în ora ta de trezire din fiecare dimineața. Vrei mai mult timp? Trezește-te mai devreme.

2. Întinde-te

Imediat după ce deschizi ochii, întinde-ți mâinile și picioarele cât poți de mult în pat. Fă-te cât mai mare. E dovedit clinic că simplul act de a te întinde după ce te trezești îți crește considerabil motivația și nivelul de încredere în sine. Dacă „te faci” mai mare, automat o să te și simți mai mare.

3. Fă-ți patul imediat

obicei matinal dimineata blog grile rezidentiat
Dacă ai ordine în cameră, ai ordine și-n cap. Câteodată…

Ai deja primul task. Te ridici după ce te-ai întins cât ai putut de mult, și te apuci să-ți faci patul imediat. Gândește-te că asta e deja prima realizare în zi, oricât de mică și de ridicolă ți s-ar părea acum, când citești asta. Îți dai un semnal că ești gata cu adevărat să-ți începi ziua, că ești treaz. În plus, dacă ai ordine în cameră, ai ordine și-n cap. Câteodată.

4. Dușuri reci

Bun. Te-ai trezit devreme, te-ai întins, ți-ai făcut și patul. Acum urmează să intri la duș. În loc să alegi să îți faci dușul tău obișnuit, care e cald și relaxant, încearcă să deschizi robinetul cu apă rece. Sună malefic, nu? Probabil că te-au trecut fiorii pe scaun chiar acum doar gândindu-te la asta, dar îți spun sincer, e cel mai bun sfat din lista asta.

De ce? Aș putea scrie un întreg eBook. În primul rând, scoate-ți din cap ideea că o să răcești. Dimpotrivă, e exact invers – nu o să mai răcești. De două ierni încoace, personal, mă spăl doar cu apă rece. În curând urmează a treia, și nu am răcit nici măcar o singură zi de când fac asta.

Când îți faci un duș cu apă rece, îi induci corpului un mic șoc termic. Sistemul tău limfatic va funcționa la cote maxime, o sa ai circulația periferică îmbunătățită, și nu o să mai ai pielea uscată de la apa fierbinte. Creierul tău o sa fie inundat pentru câteva minute cu endorfine, care o să te țină binedispus pe parcursul întregii zile.

Gândește-te că durează doar 7 minute. Te speli, ieși din duș, te ștergi de apă și o sa vezi că ești bine și că n-ai pățit nimic. Dacă nu poți să înduri 7 minute de disconfort, cum te aștepți să înduri altele mai rele?

Nu mă înțelege greșit, nu îți predic sa renunți complet la apa caldă. Începe ziua cu un duș rece, termin-o cu unul cald. N-ai cum sa mă crezi pe deplin, decât când o să faci asta.

5. Amână cafeaua

Unul dintre drogurile esențiale ale societății: cafeina. Mulți oameni nu pot să supraviețuiască fără ea, și tind să cred că sunt șanse bune ca nici tu. Conform lui Steven L. Miller, un neurolog de la Geisel School of Medicine Dartmouth, ca să te bucuri pe deplin de efectele cafeinei, încearcă să amâni ceașca magică de cafea minimum doua ore după ce te-ai trezit.

Corpul tău, ca să se trezească dimineața, eliberează mai mult cortizol, un hormon cu un rol esențial în procesele organismului.

Dacă îți bei cafeaua la prima oră te suprasoliciți și riști să-ți lași nivelurile de energie să pice mult mai repede. Încearcă să mănânci un măr și să bei mai multă apă; măcar în primele ore ale dimineții.

Eu zic că, dacă urmezi tot ce ai citit mai sus, n-ai cum să mai ai zile proaste. Bine, poate e puțin prea îndrăzneață ultima afirmație, dar și dacă mai apar inconveniente în restul zilei, ești mai bine pregătit să le manevrezi dacă îți începi dimineața altfel.

Poți alege să ai mai mult timp, și să fii mai motivat și mai sănătos (atât fizic, cât și mental). Doar ai curajul să urmezi ce ți-am explicat. Cat timp vrei să continui să te trezești cu fața la cearșaf?

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...