🤯 Vrei să afli Secretul unei Memorii de Elefant? 🐘

Talentul vs. Puterea Mentală

Unul din lucrurile care mă enervează este să aud cuvântul „talent” ca apelativ pentru oamenii de succes (ex: unul din marile talente ale fotbalului românesc).

În timp ce geneticul își spune inevitabil cuvântul, ideea de talent mi se pare mult supralicitată. Însă cel mai grav este că această formulă desconsideră efortul enorm depus.

Și eu eram talentat la desen când eram mic, dar mi-a lipsit ceva: poate pasiunea, poate îndârjirea, poate cele 10 000 ore în fața planșei… Cert e că nu o să vezi în niciun ziar titlul: „Teo Dumitru, unul din marile talente ale României în materie de pictură…”.

Și acum că am stabilit că „talentat” și „de succes” nu sunt termeni interschimbabili, hai să ne gândim: ce anume determină succesul unui atlet? Sau al unui lider? Sau al unui doctor? De ce unii oameni reușesc, iar alții – nu?

Inteligența, poate. Ei bine, studiile pe care le-am găsit arată că inteligența poartă, în cel mai bun caz, 30% din meritele realizărilor tale. Și atunci, ce poate fi mai important decât inteligența sau talentul?

Forța psihică. Puterea mentală. Tenacitatea.

Cercetările arată că puterea mentală este, de departe, cel mai important factor când vine vorba de atingerea obiectivelor în carieră și, în general, în viață. Vești bune (sau proaste, pentru cei care obișnuiesc să se plângă): puterea psihică nu e înnăscută, ci se poate dezvolta!

O poveste din armată

În vara primului an de pregătire a trupelor americane, soldații sunt puși să treacă printr-o serie de probe absolut brutale, ce poartă numele de „Barăcile-bestie” (Beast Barracks). Aceste probe sunt concepute special ca să testeze limitele fizice, psihice și emoționale ale cadeților.

Ai putea crede că cei care trec cu bine de aceste probe sunt mai mari, mai puternici, sau măcar mai inteligenți decât colegii lor. Totuși Angela Duckworth, un cercetător de la Universitatea din Pennsylvania a descoperit că lucrurile nu stau tocmai așa.

Comparând datele a 2441 de cadeți din doi ani diferiți – notele din școală, punctajul la SAT (Bac-ul american), Scorul de Potențial privind Leadership-ul, examenul de aptitudini fizice și Scara Tenacității – ea a descoperit că lucrul pe care îl aveau în comun cei care terminau Beast Barracks era puterea mentală. Pasiunea și perseverența în a atinge obiective pe termen lung au fost cele care au făcut diferența.

De fapt, cei cu scoruri mai mari pe Scara Tenacității erau cu 60% mai „predispuși” la a termina Beast Barracks.  Duckworth concludea: „Ipoteza noastră că puterea mentală e esențială a fost confirmată și de numeroasele interviuri cu oameni de succes din domeniul bancar, din pictură, jurnalism, medicină și drept.

Întrebați ce anume îi diferențiază pe cei de succes din domeniile lor, mult mai mulți au răspuns cu sinonime pentru «putere mentală» decât cu «talent». De fapt, mulți au recunoscut că o parte din performerii de top nu au arătat deloc abilități remarcabile la început.”

Și acum vine următoarea întrebare: Ce anume determină puterea psihică?

Într-un cuvânt:

Consecvența

Studenții tenace, cei care vor avea rezultatele cele mai bune nu doar în facultate, ci și în carieră, sunt mult mai consecvenți decât restul. În primul rând, ei învață nu pentru note, ci pentru cunoștințe. Acest simplu fapt creează o motivație intrinsecă ce îi face să fie constanți și să învețe după un program, nu doar atunci când au chef sau sunt presați de timp.

Nu dau înapoi, acceptă eșecurile și nu își caută scuze. Nu se lasă pradă distragerilor, ci au un obiectiv pe termen lung clar, spre care tind în fiecare zi.

Vestea bună e că îndârjirea și perseverența pot fi învățate și perfecționate, indiferent de talente sau de celelalte trăsături ale tale. De fapt, poți să dezvolți niveluri supraomenești de tărie psihică! Cum?

Iată 3 pași pe care trebuie să îi urmezi:

1. Definește ce înseamnă puterea mentală pentru tine.

Pentru cadeții americani, puterea psihică înseamnă să termine cu brio vara la Beast Barracks.

Pentru tine, ar putea să însemne:

  • Să nu ratezi niciun antrenament la sală timp de o lună întreagă
  • Să stai o săptămână fără să mănânci dulciuri
  • Să termini din timp ce ai de făcut pentru săptămâna viitoare
  • Să meditezi în fiecare dimineață
  • Să îți suni în fiecare sâmbătă dimineața un prieten cu care nu ai mai vorbit de mult
  • Să înveți zilnic pentru rezi măcar 30 de pagini
  • Să rezolvi cel puțin 50 de grile pe zi, timp de o lună

Indiferent ce ai în minte, trebuie să fie foarte, foarte clar. Puterea psihică e un concept abstract care în lumea reală se traduce prin lucruri concrete. Nu devii tenace prin puterea gândului, ci o faci prin acțiuni întreprinse zi de zi.

Ceea ce mă duce la punctul doi…

2. Tăria mentală se construiește prin mici victorii zilnice

Mulți cred că puterea psihică se referă la modul în care reacționezi la situații extreme: cum reziști când ai pierdut pe cineva apropiat, cât de bine ai reușit să te concentrezi la cel mai greu examen din an…

Nu e niciun dubiu că situațiile extreme ne testează curajul, perseverența, puterea psihică… dar cum rămâne cu viața de zi cu zi?

Tăria mentală e ca un mușchi: ca să se dezvolte, trebuie lucrată constant. Fără să îl „forțezi” în mod repetat cu greutăți mici, nu o să fie prea eficient nici când lucrurile devin cu adevărat dificile.

Dar nu trebuie să fie așa! Fă și a 10-a repetare din set! Cere explicații suplimentare atunci când ți-ar fi mai simplu doar să taci și să accepți. Termină de învățat capitolul, chiar dacă auzi în cap o voce care îți spune „E destul pentru azi, hai să intrăm pe Netflix!”.

Dovedește-ți într-o mie de moduri (insignifiante dacă le iei pe fiecare în parte), că ești de neoprit! Repet, puterea mentală se construiește prin victorii mici. Alegerile grele din viața cotidiană sunt cele care ne lucrează, pe termen lung, mușchiul tenacității.

3. Puterea psihică se referă la obiceiuri, nu la motivație

Motivația este firavă. Voința vine și pleacă.

Puterea psihică nu e despre cum să îți iei doza de motivație sau curaj. Este despre construirea unor obiceiurilor zilnice care să îți permită să respecți un program și să treci peste provocări și distrageri din nou și din nou.

Oamenii puternici nu sunt neapărat mai curajoși, mai talentați sau mai inteligenți, ci doar mai constanți. Ei își creează moduri care îi ajută să se concentreze pe lucrurile importante, indiferent de cât de multe obstacole au în față. Obiceiurile sunt cele care toarnă fundația credințelor lor și îi diferențiază de restul.

Uite care sunt pașii de bază pentru a-ți construi noi obiceiuri:

  1. Întâi de toate, construiește-ți identitatea.
  2. Concentrează-te pe a schimba comportamente mici, nu pe transformări majore.
  3. Creează-ți o rutină care să te țină antrenat, indiferent de motivație.
  4. Urmărește programul, nu rezultatele.
  5. Atunci când calci strâmb, reintră pe drum cât de repede poți.

Tu faci diferența

Repet, puterea psihică se rezumă la obiceiuri. E vorba de a face ceea ce trebuie, în mod constant. Indiferent ce strategii sau tehnici de învățare înșir, indiferent ce planuri ai, nimic nu se poate materializa fără constanță și perseverență.

Și, deși vor exista mereu în viață momente care necesită cantități uriașe de curaj și tărie, în 95% din timp tot ce trebuie să faci ca să reușești este să fii mai consecvent decât cei din jurul tău. Spor la treabă!

Hei, merci că ai citit până aici! 🤗

↓ Te-ar putea interesa și următorul articol...