Ce să faci după examenul de rezidențiat

Finally! După luni de stres, anxietate și ore întregi petrecute în casă cu cărțile în brațe, ai reușit să promovezi examenul de rezidențiat. Cu alte cuvinte, ești cu un pas mai aproape de a-ți împlini visul profesional.

Și meriți pe deplin să ți-l împlinești!

Să promovezi examenul de rezidențiat este o victorie în care ai investit timp și resurse; o victorie care necesită sarcificii. 

Poate ai refuzat să ieși în oraș pentru că rezidențiatul a fost prioritatea numărul unu. 

Sau poate ai pus pe pauză serialul preferat și ai ales să îți investești timpul în studiu.

Acum te bucuri de o pauză generoasă în care probabil îți dorești să uiti (pentru o perioadă) de tot ce înseamnă medicină. 

Deși această opțiune te ajută să îți limpezești mintea, există multe alte moduri de recuperare – mentală și emoțională – după examenul de rezi.    

1. Investește în relaxare de calitate

Uneori, avem tendința să asociem relaxarea cu a nu face absolut nimic. Cu alte cuvinte, crezi că te vei relaxa doar dacă eviți orice activitate care implică efort.

La polul opus, există cei pentru care relaxare înseamnă nopți nedormite, mers la cât mai multe petreceri și consum exagerat de alcool și droguri.

Înțeleg perfect nevoia de a „evada” și tocmai de aceea nu cred că astfel de „escapade” prezintă riscuri, atâta timp cât sunt făcute cu moderație.

Însă dacă relaxarea de calitate este ceea ce cauți, cu siguranță nu o vei găsi în club sau într-un shot de tequila.

Din punct de vedere mental și emoțional, relaxarea este un moment în care îi oferi minții tale oportunitatea de a se recupera după un efort semnificativ.

Tocmai de aceea relaxare de calitate presupune activități care te vitalizează cum ar fi o plimbare în parc, o conversație plăcută, puțină activitate fizică sau o carte bună. 

Și asta nu înseamnă să eviți complet party-urile, alcoolul și alte lucruri care te ”consumă”; doar asigură-te că ai un mix echilibrat de activități prin care mintea se eliberează de tensiune și se vitalizează în același timp. 

2. Fii recunoscător! 

Ai muncit și învățat atât de mult pentru acest examen încât parcă simți că nu mai ai energie să te bucuri de rezultat.

Se întâmplă uneori să trecem rapid cu vederea reușitele și să privim spre următorul obiectiv de pe listă. 

Poate că îți spui „O să mă bucur atunci când o să mă văd în spital și cu salariul în cont”.

Și când ajungi acolo, probabil îți vei spune „O să mă bucur când voi primi post stabil”.

Și când îl vei primi, probabil îți vei spune „O să mă bucur când voi avea propriul cabinet”.

Astfel, cercul vicios continuă, iar tu alergi după o bucurie idealizată, în timp ce reușitele trec neobservate pe lângă tine.

Vreau să te oprești un moment și să te gândești la tot efortul pe care l-ai depus. Amintește-ți cum visai fericit acum câteva luni (sau ani) la momentul în care vei promova acest examen.

Acum că ai luat rezi, dă-ți voie să te bucuri de reușită. Fi recunoscător pentru ce ai obținut și nu ignora aprecierea celor care se bucură pentru tine.

3. Pregătește-ți planul pentru viitor

Acum că ai luat examentul de rezidențiat – și în funcție de nota cu care ai promovat – probabil că ai mai multe opțiuni în ceea ce privește viitorul.

Profită de momentul de claritate mentală pe care ți-l oferă această pauză pentru a plănui următoarea mișcare.

Explorează-ți atent opțiunile, cântărește avantajele și dezavantajele și alege drumul profesional care crezi că ți se potrivește cel mai bine.

Un plan general oferă direcție carierei tale profesionale și cultivă acel sentiment de siguranță prin care obții curajul de a-ți urmări obiectivele.

  • Ce specializare te atrage cel mai mult? 
  • De ce te atrage acea specializare?
  • Ce abilități și cunoștințe te califică pentru specializarea pe care o dorești? 
  • Ce obstacole crezi că vei întâmpina?
  • Cum le vei depăși?
  • Ce ai nevoie să îmbunătățești pentru a deveni un medic competent?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care te încurajez să ți le adresezi. Vor mai apărea și altele în momentul în care începi te gândești serios la viitorul tău.

4. Folosește vizualizarea pentru a te motiva

Așa cum acum câteva luni visai la momentul în care vei promova examenul, la fel te încurajez acum să folosești imaginația pentru a-ți schița viitorul.

Vizualizarea este o unealtă mentală prin care poți construi viața personală și profesională la care aspiri. Este un exercițiu care te ajută să îți canalizezi motivația (link către materialul despre motivație) spre obiectivele care urmează.

Este ca și cum ai încălzi motorul unei mașini înainte de o cursă importantă. 

Tot ce trebuie să faci este să închizi ochii și să îți imaginezi ce obiectiv vrei să atingi mai departe și cum va arăta viața ta atunci când îl vei atinge. Caută să construiești o imagine mentală cât mai detaliată.

  • Cum te vei simți când vei atinge următorul obiectiv?
  • Cum vei reacționa?
  • Cine va observa reușita ta?
  • Cum vor reacționa ceilalți atunci când îți vei atinge următorul obiectiv?

Încearcă să îți imaginezi acest scenariu o dată pe zi astfel încât mintea să mobilizeze resursele de care vei avea nevoie. 

Atât pentru azi, pe data viitoare!