Î: De câți oameni e nevoie ca să schimbe un bec?
R: De un singur om, dar trebuie să vrea și becul să se schimbe!
De ceva ani, de când scriu despre hack-uri de învățare și productivitate, cea mai mare problemă pe care am întâlnit-o la studenți nu a fost procrastinarea sau stilurile de învățare ineficiente. Cea mai mare problemă este prioritizarea – identificarea task-urilor esențiale și urmărirea lor.
Pentru că, vezi tu, oamenii caută calea de minim efort. Mediciniștii vor să prindă specialitatea pe care și-o doresc cu notă minimă, ca să aibă timp și de altele. Problema e că nu vei știi niciodată dacă efortul tău e suficient.
Așa că primele lucruri la care poți să renunți sunt acelea care nu îți aduc niciun beneficiu real. Acele activități care nu sunt nici productive, și nici nu te relaxează – distragerile! Doar că foarte mulți nu vor.
Mai jos ai câteva sfaturi și trucuri privind cele mai comune distrageri. Sunt încercate de mine, și te pot asigura că funcționează… atâta timp cât ești dispus să le aplici și vrei cu adevărat să devii productiv.
1. Rețelele de socializare
Surprinzător pentru absolut nimeni, Facebook și celelalte rețele de genul sunt sursa numărul 1 de pierdere a timpului în cam toată lumea cu acces la internet. Un studiu arată că oamenii stau, în medie, peste 3 ore zilnic pe platformele de socializare. Asta înseamnă mai bine de 21 de ore pe săptămână!
Așa că data viitoare când spui că nu ai timp, gândește-te pe ce s-a irosit.
Soluție
În primul rând, șterge toate aplicații de social media de pe telefon: Facebook, Insta, Twitter, etc.
Următorul pas este să descarci News Feed Eradicator – o extensie de Google Chrome care îți dezactivează News Feed-ul de pe Facebook și îl înlocuiește cu un citat motivațional. O am instalată de 4 ani, și nici nu vreau să mă gândesc câte mii de ore aș fi pierdut fără ea…
De asemenea, îți recomand Block Site (Android și Chrome), care banează fie permanent, fie temporar, accesul la site-uri care te tentează un pic prea mult. Dacă ai iPhone, poți bloca site-urile de care vrei să stai departe, din setări.
Dar stai puțin, Teo! Atunci cum mai văd ce e pe News Feed?
Păi… nu mai vezi! Acum înțelegi ce am vrut să spun la început? Nu le poți avea pe toate!
Nu poți să înveți eficient și să și scrollezi pe Facebook în același timp. Nu poți să fii productiv și să și vorbești cu colegii simultan.
Dacă vrei neapărat, o variantă mai light ar fi să îți închizi doar notificările. În felul acesta, măcar nu o să mai fi distras odată la 5 minute.
2. Mesaje, SMS-uri, snap-uri
Știu. Să răspunzi la un singur mesaj pare un lucru inofensiv. Problemă e că nu e niciodată un singur mesaj. La fel cum nu e niciodată un singur pahar, o singură prăjitură, sau un singur episod de GoT.
Când ai răspuns la un mesaj, sunt șanse foarte mari tocmai să fi intrat într-o conversație de 30 de minute pe care ai fi putut să o ai la telefon în 3 minute, într-una din pauze.
Soluție
Telefon închis și pus în altă cameră. Dacă ai nevoie de el, oprește notificările și încearcă să nu-l ții în câmpul tău vizual. Dacă trebuie să vorbești cu cineva sau să verifici mesajele, fă-o în timpul unei pauze.
Dar Teo, parcă nu e nevoie de ceva atât de radical.
Dacă n-ar fi nevoie, nu ai mai citi articolul ăsta. Voința e ca un mușchi: poți să-l antrenezi, dar dacă îl folosești tot timpul, la un moment dat o să cedeze.
3. Statul de vorbă
Există un motiv pentru care evit să mai merg la sala cu prietenii: brusc, antrenamentul devine 20% tras de fiare și 80% conversație, iar concentrarea devine istorie.
Asta se întâmplă și în timp ce înveți. De câte ori nu te-a întrerupt cineva fix când intraseși în starea de flow, și ți-a dat peste cap învățatul pentru următoarea oră?
Soluție
Când înveți, poți asculta muzică clasică în căști, sau le poți pune doar de formă, ca să îi descurajezi pe oameni din a te întrerupe.
Dacă nu funcționează, explică-le că ești ocupat, și preferi să fii lăsat să te concentrezi până la următoarea pauză. Respectă-ți timpul!
Riscul cel mai mare e atunci când înveți cu un prieten. Dacă vă înțelegeți prea bine, iar sesiunile de învățat se transformă adesea în mini-petreceri, poate că nu sunteți cei mai buni parteneri de învățat unul pentru celălalt…
4. Multitasking
Creierul uman nu e construit pentru multitasking. Și nu, nici tu nu faci excepție, chiar dacă îți place să crezi asta. Dacă vrei să fii eficient, concentrează-te pe un singur lucru o dată.
Soluție
Când înveți, setează un timer pentru fiecare capitol și propune-ți să termini înainte ca timerul să ajungă la 0.
Asta te va ajuta, pe de o parte, să nu mai procrastinezi, iar pe de altă parte să nu mai sari de la un task la altul.
5. Junk food
Chiar dacă pare greu de crezut, mâncatul prost e unul din principalele lucruri care te fac neproductiv. Și intră la capitolul „distrageri” pentru că gustările sunt folosite frecvent ca motive neîntemeiate să iei pauze.
Iar când zic „junk food”, mă refer la toate mâncărurile intens-procesate, care conțin mult zahăr. Da, și ciocolata intră aici. Pare rău.
De ce? Zahărul te face mai alert doar pe termen scurt. Imediat ce intervine insulina și supracompensează spike-ul de glucoză din sânge, se produce hipoglicemia, iar nivelul de energie revine la un nivel mai scăzut decât înainte. Asta înseamnă stări de somnolență, și imposibilitatea de a te concentra.
Soluție
Elimină, pe cât posibil, mâncărurile procesate și dulciurile. Uite 2 trucuri ca să faci asta:
- Stai departe de ele. E simplu: dacă nu ai dulciuri prin casă, nu o să mănânci dulciuri.
- Poți să-ți satisfaci pofta de dulce cu fructe și cereale (de tipul Müsli). Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că le ai mereu la îndemână.
Începutul e cea mai grea parte, mai ales că zahărul dă dependență. Crede-mă, odată ce ai scăpat, îți va fi mult mai ușor.
În loc de concluzie
Într-o lume în care distragerile sunt regula, succesul e determinat de puterea de concentrare. Dacă ești dispus să faci ce trebuie ca să elimini distragerile, vei fi de neoprit! Dar nu uita:
Nothing works, unless you do!