Salutare,
Diana aici.
Aproape în fiecare zi ne sunt rezervate activități de tot felul. Surprize de tot felul. Mai niciodată socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Dimpotrivă. Ca să eviți surpriza (sau conflictele) e recomandabil să-ți antrenezi adaptabilitatea. Să-ți creezi un scut mental și să faci față oamenilor toxici pe care viața ți-i scoate în cale și să spui NU activităților care nu-ți fac plăcere.
1. Scut mental
Indiferent cum ne purtăm, întotdeauna se ivesc ocazii (sau oameni) capabile să ne strice buna-dispoziție. Nu e ca și cum am putea controla totul. Nici pe departe. Ceea ce gândesc ceilalți ori felul în care se aliniază evenimentele sunt de cele mai multe ori enigme imposibil de descifrat.
Tocmai de aceea, ceea ce rămâne în controlul tău este capacitatea de a-ți crea un scut mental. De a-l consolida constant și de a-l folosi în permanență atunci când interacționezi cu mediul exterior. Gândește-te la acest scut ca la o barieră rezistentă. Un zid de care evenimentele cu adevărat distructive și oamenii realmente toxici nu pot trece. Nu pot ajunge la tine.
Un scut mental în măsură să nu le permită celorlalți să te descurajeze sau intimideze. Să nu le dea voie să te dezechilibreze sau să te inducă în eroare. Un scut al cărui principal scop este acela de a-ți oferi libertatea de a alege sau de a evita. Orice, de la acțiuni și evenimente la oameni.
2. Efectul hormesis
Provenind dintr-un vechi cuvânt grecesc ce înseamnă “impuls” sau “îndemn”, efectul hormesis reprezintă magia prin care organismul se întărește ca reacție la doze mici de stres. Înainte de a deveni imuni sau cel puțin rezistenți la anumiți factori e nevoie să ne expunem. Modul în care reușim să ne imunizăm cu ajutorul vaccinurilor, bătăturile ce ne apar în palme atunci când tragem de fiare sau explozia musculară de care avem parte ca urmare a exercițiilor repetate sau din ce în ce mai istovitoare sunt fațete ale aceleiași magii. Dozarea corespunzătoare a stresului ce ne este administrat (sau pe care ni-l administrăm chiar noi) vine la pachet cu beneficii enorme.
Efectul hormesis nu e util doar pentru întărirea fizică. E la fel de util pentru scutul mental despre care-ți scriam mai sus. Adăugarea voluntară a unor mici cantități de stres în viața ta de zi cu zi are meritul de a-ți întări mintea. Are marele avantaj de a te face mai tolerant în raport cu haosul din jur. Mai absorbit de ceea ce faci, mai prezent și totodată mai capabil să observi ce se întâmplă în jurul tău.
Stresul în sine nu e un mare bau-bau. Dimpotrivă. În doze corecte (atunci când reușești să-l controlezi) te călește și îți întărește mintea. Îți mai arată ceva, ceea cu ești cu adevărat. Dificultățile de care te lovești au chiar acest rol.
3. Chiar trebuie să răspund
Nu e un secret că cea mai mare bătălie a zilelor noastre se duce pentru atenție. A ta, a mea, a tuturor. Confruntarea e acerbă și se ascute din ce în ce mai mult. Miza e mare. Atenția ta și timpul tău. La fel și ale mele. Nu doar reclamele și produsele se bat pentru atenția ta. Inclusiv cei din preajma ta, prieteni sau nu, o fac în egală măsură.
Spre deosebire de alte epoci, când oamenii își scriau scrisori la care, după caz, li se răspundea (sau nu) cu atenție, respect și după un interval rezonabil de mare (săptămâni, dacă nu luni de zile), noi, cei de astăzi, suntem mult mai dependenți de impulsurile pe care ni le trimit ceilalți. De năvodul pe care ni-l aruncă în față. De nevoia (uneori doar a lor) de a ne accesa atenția și resursele de timp.
În Social Media suntem de cele mai multe ori la dispoziția celorlalți. E ok așa? Nu știu ce să zic. Poate că în anumite situații e, dar cu siguranță nu în permanență. În fond, dacă ne-am rezerva câteva minute pentru a analiza cererile celorlalți (mă refer la curiozități ce pot aștepta, provocări gratuite sau la intrigi și bârfe) am ajunge la concluzia logică – chiar trebuie să răspund? De cele mai multe ori… nu.
Gândește-te doar la spamul ce îți umple căsuța de e-mail. La fel e și cu multe interacțiuni de peste zi. Perturbările acestea nu diferă cu nimic de tonele de spam pe care îl primim fără să-l fi cerut.
Uneori pur și simplu nu poți să te împarți între atâția stimuli și persoane ce atentează la timpul și la atenția ta. Nu e nimic în neregulă cu asta. Dimpotrivă. Câștigi timp pentru ceea ce contează pentru tine, eviți distragerile și, atunci când nu e zor, răspunzi când ai cu adevărat timp pentru un răspuns.
Morala e simplă. Dacă cineva aruncă o minge nu înseamnă că trebuie să o prinzi. Poți să o faci mâine sau poți să nu o faci deloc. E alegerea ta. Uneori absența reacției e cea mai bună reacție. Dacă nu pentru devoratorii de atenție, cel puțin pentru tine. Pentru liniștea ta. Pentru echilibrul tău.
Creștem împreună,
Diana