Uneori ai nevoie de lecții ca să treci la următorul nivel în viață.
Nassim Nicholas Taleb este un scriitor american care a introdus conceptul de „antifragil”.
Taleb introduce conceptul în cartea sa după cum urmează: „Unele lucruri se dezvoltă la șocuri, cresc atunci când sunt expuse la volatilitate, elementul aleatoriu, tulburare și stres și iubesc aventura, riscul și incertitudinea. Nu există nici un cuvânt pentru opusul exact al fragilului, să-l numim antifragil, antifragilitatea depășește reziliența sau robustețea, reziliența rezistă șocurilor și rămâne aceeași, pe când antifragilul devine mai bun”.
Mai jos sunt două grafice care explică mai bine termenul.
Acum, că avem acest concept, ce ar trebui să facem cu el?
Viața este dezordonată și foarte încurcată. Putem să ne poziționăm pentru a câștiga din această tulburare și dezordine… nu numai să învățăm din greșeli, ci să și devenim mai puternici?
Raspunsul este da!
Există principii pe care le putem urma pentru a ne ajuta.
Am extras câteva idei despre cum să trăiești o viață „antifragilă”, pe baza principiilor fundamentale luate din cartea Antifragil:
- Respectă regulile simple
- Construiește în straturi (fără un singur punct de eșec)
- Asigură-te că mereu faci ceva pentru că este ceea ce îți dorești
- Experimentează și încearcă – cu multe riscuri, însă mici
- Evită riscurile care sunt pe principiul „totul sau nimic”
- Nu te lăsa consumat(ă) de informație
- Păstrează-ți opțiunile deschise
- Concentrați-vă mai mult pe evitarea lucrurilor care nu funcționează decât pe încercarea de a afla ce funcționează
- Alege obiceiuri și reguli care au existat de mult timp și care au rezultate
Pe scurt, oprește optimizarea pentru ziua de azi sau mâine și începe să „joci” jocul (viața) pe termen lung. Da, înseamnă că este mai puțin eficient pe termen scurt, dar mai eficient pe termen lung. Este ușor de optimizat pentru ziua de azi, dar dacă te concentrezi pe termen lung, oprești optimizarea și începi să te gândești la consecințele deciziilor tale secundare.
Este greu să joci jocul lung atunci când există o imagine negativă vizibilă la primul pas. Trebuie să fii dispus să arăți ca un idiot pe termen scurt să arăți ca un geniu pe termen lung. Cred că de asta atât de mulți oameni joacă jocul scurt. Dar, așa cum spune vechea zicală, atunci când faci ceea ce fac toți ceilalți, nu fi surprins când vei obține aceleași rezultate pe care toți ceilalți le obțin.
Fragil
- suferă sau cedează la volatilitate
- mai multe pierderi decât câștiguri
- caută liniște
- greșelile sunt mari și rare
- mit: Sabia lui Damocles
Rezilient
- rămâne la fel în volatilitate
- indiferent la volatilitate și liniște
- mit: pasărea Phoenix
Antigfragil
- crește și se dezvoltă cu volatilitatea
- mai multe câștiguri decât pierderi
- mediul perfect este dezorganizat și incert
- greșelile sunt mici și benigne
- mit: Hidra
Ca oameni, ne place să credem că mereu există câștig și pierdere. În realitate, cel mai important lucru este să acționezi și să continui pe drumul ales până reușești.
Indiferent că este vorba de rezidențiat, obținerea unei anumite poziții la job, alergarea unui maraton sau orice alt obiectiv, esențialul este să decizi, să ACȚIONEZI și să cauți constant metode pentru a te îmbunătăți, păstrând direcția pe drumul pe care l-ai ales.
În concluzie
Este imposibil să nu îți atingi obiectivul, dacă într-adevăr îți dorești acel lucru și ești dispus să muncești și să te adaptezi pentru el.
Dacă ești atent, un eșec te învață mult mai multe decât succesul. Succesul e un miraj, care e temporar, pentru că mereu trebuie să pornești înainte și nu ești atent la lecțiile învățate, pe când eșecul, dacă este privit ca pe o lecție, sau ca un pas intermediar, este fenomenal.
Mai este un motiv pentru care succesul nu te învață multe – ți se spune că ești bun, îți spui că ești bun și începi să crezi asta, oferind o senzație falsă de abilități, moment în care începi să stagnezi, pe când cel care a pierdut continuă să se dezvolte.